jump to navigation

Nej till privatisering av stadens bibliotek 17 mars 2011

Posted by jonasuebel in Mer läsning och bättre bibliotek.
trackback

Helen Törnqvist (C) skriver på SvD brännpunkt  att hon vill att Stockholm ska lägga ut sina bibliotek på entreprenad. Hon verkar anse att bibliotekens roll endast är att låna ut så många böcker som möjligt till medborgarna och om Törnqvist fick bestämma så skulle våra bibliotek mest påminna om bokpallarna i en stormarknad. Mitt besked till Törnqvists entreprenadstankar är nej. Biblioteken har nämligen både ett kulturarvs- och bildningsuppdrag tillskillnad från stormarknaderna.

När den svenska bokmarknaden blir mera strömlinjeformad och bokhandlarnas utbud smalnar av måste det finnas en plats av mångfald. En plats där man kan finna allt från det smala till breda, från det klassiska till det dagsaktuella, från det inhemska till det globala. Där bibliotekarier med sin expertis kan leda den sökande rätt – utan utlåningsstress. Där tid för studier och eftertanke kan erbjudas i en miljö som uppmuntrar förkovran. Om Törnqvist besöker något av Stockholms stads bibliotek, så kommer hon se att det är allt annat än dammiga bokhyllor och folktomma salar. De fysiska besöken har ökat med trehundra tusen sedan 2007 och besöken på webben har ökat med två miljoner.

Ett system som fördelar offentliga medel till privatdrivna bibliotek riskerar att styra bort från kvalitet och mot kvantitet som enda mål. Det blir effekten om ersättning ska utgå efter antal utlånade böcker. Och något annat ersättningssystem än det som bygger på enkla siffermått har hittills inte sett dagens ljus.

Stockholms biblioteksstruktur bygger på ett stort antal sammanhängande bibliotek som drar stor nytta av stordriftsfördelar. Man kan låna på ett ställe och lämna tillbaka från ett annat. Man kan beställa böcker som finns på ett bibliotek från ett annat. Biblioteken på olika platser har olika inriktningar och specialiseringar. Allt detta ökar enkelheten och tillgängligheten och det är just det vår bibliotekspolitik går ut på.

Jag vill fortsätta att öka stockholmarnas intresse för läsning och litteratur. Men vägen dit är inte att skapa ett system som medför ett smalare utbud hos biblioteken och samtidigt mer krångel för stockholmarna.

Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. Vi talar gärna kultur med Håkan Juholt « Från huvudstad till världsstad - 26 mars 2011

[…] ”Biblioteken säljs ut”, sade Håkan Juholt i sitt inledningstal till den socilademokratiska kongressen, och tillade att antalet museibesök minskat när de de borgerliga slopade de fria entréerna.” […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: