jump to navigation

Vi ger kulturen en viktig roll i stadsutvecklingen 15 mars 2011

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , ,
trackback

Nu har vi tagit ännu ett steg framåt i planeringen av kulturklustret i Gasverksområdet!

Fastighetskontoret påbörjar nu arbetet med att ta fram en övergripande konceptbeskrivning för kulturklustret, bedöma vilka byggnader inom området som är bäst lämpade för de framtida verksamheterna och uppskatta de ekonomiska förutsättningarna i projektet . Projektet planeras i samråd med exploateringskontoret, stadsbyggnadskontoret och kulturförvaltningen samt med den ideella föreningen ”Internationell scen i gasverket”, vilka företräder kulturklustret (eller delar av blivande kulturklustret). Senare under 2011 räknar vi med att fatta ett inriktningsbeslut om kulturklustret och min förhoppning är att de första scen- och produktionslokalerna ska vara färdigställda för allmänheten någon gång under hösten 2014.

Med en internationell gästspelsscen visar Stockholm sitt allvar med att ge kulturen en viktig roll i stadsutvecklingen. Min förhoppning är att detta ska skapa ett kulturkluster som kan locka hit internationella aktörer som vi inte ser idag.

Ett vackert landmärke i Stockholm omvandlas och tillför staden nya möjligheter, samtidigt som de kulturhistoriska värdena tas tillvara. Husens ursprungliga funktion och förhållande tillvarandra kommer att synas och förhöja det nya områdets atmosfär.

MyNewsDesk: Nytt kulturkluster kring gasklockorna tar form

Stockholm.se: Nya Djurgårdsstaden

Annonser

Kommentarer»

1. Michael Berglöf - 15 mars 2011

Fina ord, men hur menar Sjöstedt att de kulturhistoriska värdena kommer att tas tillvara och på vilket sätt skall husens förhållande till varandra förhöja områdets atmosfär när en skyskrapa ersätter ena klockan?

2. Roslof - 15 mars 2011

att locka hit artister och kreatörer, eller produktioner – handlar om:
1: pengar. De bästa tar också mest betalt.
2: Konstnärlig infrastruktur. En modern kreatör behöver tillgång till en etablerad konstnärstradition inom skapande scenkonst – i synnerhet kunniga hantverkare inom ljus och scenografikonst, för att inte nämna de framträdande artisterna. Här ligger Sverige efter den större delen av Europa.
3: Marknadsföring. Konstens kontakt med resten av samhället avgör mycket om en stor kreatör är lockad av att agera på en scen. De större internationella scenerna är förankrade folkligt och mediellt på ett sätt som ingen svensk scen kan komma i närheten av. Det som sker aktuellt på en scen måste diskuteras i FOLKMUN och internationellt för att stora scenkonstnärer ska finna mening i att arbeta där.
4: Modernitet. Att rent konstnärligt reflektera samtiden handlar inte om att ikläda artisterna moderna kläder, spela genom datorer/internet eller scenografier i nutida lysrörsmiljö, att vara nutida i konsten på en scen handlar om att aktörerna relaterar sin konst till nutiden, och placerar sig i ett kommenterande perspektiv utifrån sin roll som konstnär och specialist. Om en teater inte tar denna roll, förlorar den i vitalitet och blir mindre intressant för konstens internationella kommunitet.

3. Roslof - 15 mars 2011

Men framför allt måste en teaters ledning stå i motsatsförhållande till makten. En teaterledning får ALDRIG stå i beroendeförhållande till den politiska ledningen. Det är dödsstöten för konsten. En konstnärlig ledare måste kunna ha en karriär även om han eller hon är djupt kritisk till den politiska verkligheten och den samhälleliga utvecklingen. Att utveckla ett beroende till den politiska ledningen för att ha en chefskarriär inom konsten är ett effektivt sätt att kväva utvecklingen av moderna institutioner. Den politiska ledningen skall alltid vara en MOTPART till den konstnärliga ledningen.

4. Uppladdning « Internationell scen i gasverket - 16 mars 2011

[…] här en länk till Madeleine Sjöstedts blogg. Kategorier:Gasklockan, Gasverket, Norra […]

5. Kuturnämnd II | Mathias Laitila Kälvemark – fotografier (och ord) - 20 mars 2011

[…] vi buss till gasverksområdet i Hjorthagen, där det planeras nya bostäder och finns planer på spännande kulturverksamhet i de fina tegelbyggnaderna. Först måste några ytterst hälsovådliga giftrester hanteras. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: