jump to navigation

Stämningar blir den nya affärsidén 2 10 mars 2011

Posted by AmandaValentin in Demokrati och mänskliga rättigheter, Internet och kulturen.
trackback

En av konstens viktigaste uppgifter är att skildra samtiden. För att kunna göra det måste konstnärer ha yttrandefrihet. Yttrandefriheten är inte obegränsad, det finns motiverade begränsningar när det gäller både innehåll och medel och upphovsrätten är en sådan inskränkning. Det är en fin balans – en upphovsman måste ju acceptera att hans eller hennes verk också blir en del av den verklighet som andra måste få skildra. Ett exempel på när upphovsrätt och möjligheten att skildra verkligheten kommit i konflikt är pjäsen ”Sound of Silence” som skulle gästspela på Stockholms stadsteater, men blev stoppad av rättighetsinnehavarna (som dessutom felaktigt hävdade att de talade för Paul Simon). Den gästspelande teatern fick spela en annan pjäs – det blev helt enkelt som i sången: ”/…/ people writing songs // that voices never shared – no one dared // disturb the sound of silence  /…/”.

Det fall DN rapporterar om idag är ett exempel på när upphovsrätten har missbrukats – Louis Vuitton har åberopat den för att stoppa ett konstnärligt politiskt uttryck som de troligen uppfattar som obekvämt. Detta och andra missbruk av upphovsrätten måste stoppas. Upphovsrätten (som inte har en så värst lång historia egentligen) skapades för att skydda konsten och konstnärerna – inte för att slå dem i bojor. Det behövs en samlig och en politisk vilja för att se över och reformera upphovsrätten. I enskilda fall, som det ovan nämnda, handlar det allt för ofta om Davids kamp mot Goliat. 

/Amanda

Är stämningar den nya affärsidén?

DN: Målade en väska – ska böta 1.820 000

Annonser

Kommentarer»

1. Louis Vuitton och sanningen « Cecilia Wikström - 12 mars 2012

[…] framför allt väckt berättigat intresse och indignation är ju den unga holländska konstnären Nadia Plesner, bosatt i Danmark. Storm i ett vattenglas kan man ju tycka. Och detta var självklart den stora och […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: