jump to navigation

Innehåll före märkesbyggnader 11 februari 2011

Posted by davidlindberg in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

Ola Andersson skriver i SvD om att en diskussion om märkesbyggnader inte får förta satsningar på scenkonsten. Det är helt riktigt. Därför har jag också sagt att ”Behovet av en ny satsning på operahus – eller snarare ett bredare scenkonsthus – är på nytt stort”. Men ”självklart måste utgångspunkten vara scenkonstens behov och då skulle även jag säga att möjliggörandet av en flora av olika uttrycksformer, på många ställen, med unika uppsättningar är extremt viktigt – ja, en helt nödvändig och primär förutsättning.” Att det i första hand inte är byggnaden i sig som är viktigast, utan att ett utrymme skapas för en utvecklad scenkonst, är för mig en självklarhet. Innan byggnadens gestaltning debatteras, för det ska självklart göras och huset ska hålla hög verkshöjd, ska verksamhetens förutsättningar ligga till grund för en sådan diskussion. Så långt är vi överens.

Och i just detta syfte anordnar Folkpartiet nästa vecka ett seminarie där scenkonstens innehåll, inte bara de yttre ramarna, kommer att diskuteras. På seminariet kommer bland annat Birgitta Svendén, vd Kungliga operan, Mats Ek, koreograf, Danjel Andersson, chef för Moderna dansteatern och Martin Nyström, kulturjournalist på Dagens Nyheter, samtala kring visioner och verklighet för scenkonsten i Sverige 2020. 

På en punkt håller jag dock inte med Ola Andersson. Jag tror att även kulturen kan och ska präglas av tillväxt. Det är bra för Sverige, och oss alla, om kultursektorn växer. Detta kan ske på olika sätt, men min övertygelse är att även storskaliga projekt måste vara en del av en sådan strategi. Men detta får givetvis inte leda till en dränering av det småskaliga kulturlivet. Och det behöver faktiskt inte göra det. Det storskaliga bör istället hjälpa till att bära det småskaliga genom att nya resurser tillförs från olika håll. Tillväxtens möjlighet är en förbisedd del av en kulturpolitik som så ensidigt lutar sig mot det offentliga som enda finansieringskälla.

Madeleine

Här i bloggen: Ett nytt operahus för tillväxt i kulturen, Satsning på fria kulturlivet, Beslut fattat om verksamhetsplaner och verksamhetsstöd

SVD: Märkesbyggnader går före innehåll

Kommentarer»

1. Nikola Matisic - 11 februari 2011

En liten Jeremiad: Låt oss inte glömma effekten av att tre enorma sportarenor är under uppbyggnad. Effekten av deras ekonomiskt omöjliga ekvation blir möjligen en i framtiden stark pessimism angående storvulna byggnationsplaner som kommer skattebetalarna till last – i synnerhet byggen som gör anspråk på en konstform som befästs med en snobbistisk och exkluderande attityd.

2. Nikola Matisic - 11 februari 2011

Därutöver vill jag se konkreta och långtgående förslag kring de synergieffekter som ett Operanybygge kan innebära – inte från Politiker och inte från administratörer utan från de ytterst verksamma inom operakonsten, eftersom det är de som skall effektuera detta arbete i slutändan, det är de som kommer avgöra om det har en verklig effekt eller enbart är sirlig fernissa på ett dokument.

3. Lisa - 11 februari 2011

Ett problem med ditt resonemang Madeleine är det där med tillväxt och märkesbyggnader så väl sammanfaller med idén om att upplevelser av kultur, staden och livet kan konsumeras. Som om R. Florida vore den enda auktoriteten på området. R.F. är dessutom extremt ovetenskaplig och tendentiös i sina teoretiska utsvävningar. Att se innehållet framför märkesbyggnad eller m.a.o. kvalitet bframför tillväxt är det som skrivningen ”kommersialismens negativa verkningar” egentligen betyder. Synd att du och ditt part bidragit till att ta bort denna aspekt av kulturpolitiken. (hur var det nu igen med KV. Plankan, Aspuddsbadet, Mao-statyer och klotterpolicyn?).

Din kulturpolitik är inkonsekvent och saknar riktning.Allt verkar ad hoc och vad som fn kan uppfattas som populärt – populism kallas det visst.

4. Arne Wieslander - 12 februari 2011

”Det storskaliga bör istället hjälpa till att bära det småskaliga genom att nya resurser tillförs från olika håll.”
Och hur går detta till, Madeleine ? Du får nog förtydliga det resonemanget en aning för att vi som med intresse följer din blogg ska förstå.

5. Plats för opera- och scenkonst « Från huvudstad till världsstad - 15 februari 2011

[…] operahusdebatten måste handla om. Stockholm behöver ett utrymme för opera- och scenkonst, detta har jag alltid återkommit till när det talats om nytt scenkonsthus. Hur huset skall gestalta sig i staden  är en mycket senare fråga – en fråga som har […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: