jump to navigation

Det offentliga rummet och Statens fastighetsverk 3 februari 2011

Posted by jonasuebel in Öppna upp det offentliga rummet.
trackback

Igår uppmärksammade ABC och tidningen City Madeleines artikel på DN debatt om att ”statens behov av utrymme hotar Stockholms innerstad”. I båda dessa medier söker en representant för Statens fastighetsverk avfärda farhågor om att det finns signaler om att regeringen vill få bort de kommersiella aktörerna från Drottninggatan och City. Det har också rajlerats över att ”om hon [Madeleine] bara går in på Statens fastighetsverks hemsida under pågående projekt så hade hon blivit lugnad”. Efter statens beslut att ta över Dansmuseets lokaler och göra Gustav Adolfs torg ännu mera stängt är trovärdigheten låg kring Fastighetsverkets värnande om Stockholms gatuliv.

Hemsidor i all ära men samtal med Statens fastighetsverk ger ytterligare information. Jag kan efter dagens samtal med Statens Fastighetsverk konstatera att det sedan lång tid pågår en diskussion kring just användningen av butikslokalerna i regeringsbyggnadernas bottenplan. Detta framgår inte om man bara förlitar sig på vad som står på deras hemsida. Regeringen, representerad av Regeringens förvaltningskontor, har lyft fram önskemål om att bli av med de kommersiella aktörerna. Bland annat ur säkerhetssynpunkt.

Så sent som i oktober fördes sådana diskussioner något som också kom till fastighetsborgarrådets kännedom. Så länge detta är en pågående diskussion och sådana önskemål framförs från statens håll så kommer staden att ta strid för det offentliga rummet och behovet av ett levande gaturum.

När representanter från Statens fastighetsverk uttalar sig om att det inte finns några planer att få bort (några fler) kommersiella eller kulturella aktörer väljer de att utgå ifrån de två fastigheter som har nya detaljplaner som reglerar användning till kommersiella ändamål i gatuplanet i detaljplanen. Dessa fastigheter har vi aldrig varit oroade över. Det är butikerna och restaurangerna i alla de andra fastigheterna där gamla detaljplaner inte reglerar användningen i markplanet som vi vill värna.

Mitt samtal med Statens fastighetsverk bekräftar att det pågår ständiga diskussioner kring detta område och att det inte finns några garantier för att gatuplanet kommer att användas för kommersiella ändamål så länge detta inte är detaljplanereglerat  (trots att SFV återigen försöker ge sken av att allt är frid och fröjd). Stadens inställning är att det är mycket angeläget att bibehålla publika ytor i gatuplanet på Drottninggatan.

Dansmuseets flytt ska inte bara vara början utan också slutet.

Jonas

Annonser

Kommentarer»

1. Lisa - 6 februari 2011

Heja, heja, Jonas och Madeleine! Verkligen, på dem bara! Skulle dock vara klädsamt om ni själva någon gång såg gatulivet, livet i staden, konsten i staden, gatukonsten, som en del av en levande stad och inte bara stirra er blinda på kommersiella lokaler ”i bottenplan ut mot gatan” (som det rådande stadsbyggnadsparadigmet är).

Det skulle vara önskvärt att kulturborgarrådet även förmådde lyfta blicken från mainstreamfåran i frågor som rör relationen mellan kultur, stadsbyggnad och kulturmiljö.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: