jump to navigation

Beslut fattat om verksamhetsplaner och verksamhetsstöd 18 januari 2011

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
Tags: , , , , , , ,
trackback

Idag hade kulturnämnden sitt första möte i sin nya sammansättning och vi har fattat beslut om verksamhetsplan 2011 för kulturförvaltningen och stadsarkivet (se föredragningslista). I den konkretiseras de satsningar på utställningsverksamhet, bibliotek och på det fria kulturlivet som vi slog fast i budgeten.

Uppdraget om utökad utställningsverksamhet gavs i budgeten och i VP ser vi hur det hela förverkligas i form av utökad utställningsverksamhet på Kulturhuset, Liljevalchs och Stockholms stadsmuseum. Tillskottet om 8 miljoner kommer stockholmarna till del 2011.

När det gäller stödet till det fria kulturlivet är den stora nyheten att vi dels tillför mer pengar, dels omfördelar medel från verksamhetsstöd till projektstöd. Projektstödet till det fria kulturlivet ökar från 6 till 10 miljoner varav 2 miljoner omfördelas från verksamhetsstödet och 2 miljoner är helt nya pengar. Syftet med de extra pengarna är att skapa ett system som är mer dynamiskt och premierar konstnärlig förnyelse i syfte att vitalisera kulturutbudet, sätta mer nyskapande krafter i rörelse, öka mångfalden för såväl utövare som publik, konstområde och geografisk spridning. 

Vi har också fattat beslut om fördelningen av verksamhetsstöd för 2011 för det fria kulturlivet, ett beslut som har fått uppmärksamhet i media. En del verksamheter får mer i stöd, en del får mindre, siffrorna kan ni se här. De flesta får dock oförändrat verksamhetsstöd. Faktum är att 96 % av medlen fördelas till samma verksamheter som förra året. Jag har fått frågor om hur jag ställer mig till att vissa får neddragningar. Jag vill poängtera att staden inte ”lägger ner” några verksamheter. De fria kulturverksamheterna är fristående, och stadens bidrag är bara en del av deras ekonomi, om än en viktig sådan.

Bedömningen av vilka verksamheter som bäst uppfyller de riktlinjer som kulturförvaltningen går efter görs av förvaltningen i samråd med referensgrupper. Tidigare hade vi en ordning där politiker utan erforderlig sakkunskap deltog i kvalitetsbedömningarna. Detta var ett olyckligt system som vi avskaffade när vi kom till makten i syfte att upprätthåla principen om armlängsavstånd. Det beslut om verksamhetsstöd, d v s den mer långsiktiga formen av bidrag, som nämnden tog idag omfattade 63 miljoner. Därutöver går tio miljoner till projektstöd och tolv miljoner går till incitamentsstrukturen, där bland annat kulturbonusen och Fonden för innovativ kultur ingår.

Kulturnämnden har även i stadens budget fått i uppdrag att inleda en översyn av verksamhetsstödet som helhet med målet att stimulera produktivitet, konstnärlig förnyelse och kvalitet. Det arbetet ska vara klart i vår och börja gälla nästa år. Det är viktigt att finna ett nytt kvalitetssystem som, med tillvaratagande av kriterierna ovan, gynnar förutsägbarhet och långsiktighet, men samtidigt inte dras med det inlåsningsproblem som det nuvarande dras med.

Sedan kommer vi till debatten om långsiktighet och kortsiktighet. Jag vill poängtera att de minskade anslag som vissa verksamheter fått beror på den individuella bedömningen av varje enskild verksamhet och inget annat. Långsiktighet är viktigt och verksamhetsstödet går som sagt även till 96 % samma som 2010. Men kulturförvaltningen har förutom riktlinjerna också ett uppföljningsansvar. Vi ska inte ha ett system där den som en gång kommit in i systemet alltid får lika eller ökat stöd. I så fall kan vi ju lägga ner all kvalitetskontroll, uppföljning och slopa riktlinjerna. Jag tror att såväl revisorer som medborgare skulle ha starka synpunkter på ett sådant system. 

/Madeleine

Kommentarer»

1. orolig stockholmare! - 18 januari 2011

Det är fint att du har en blogg där du kan sprida dina lögner! Det måste bli ett slut på din maktfullkomlighet snart. annars har vi ingen kultur kvar i denna fina stad! Jag KRÄVER som Medborgare, skattebetalare och vän av kultur att du omprövar dina bissara beslut om Fria Teatern och BUS.

2. Hillevi Good - 18 januari 2011

Kandu inte redovisa på vilka sätt Fria Teatern har brustit i sin kvalitet, och gärna i jämförelse med övriga grupper?

3. malin - 18 januari 2011

Jag gillar din blogg, det är intressant att läsa. Men jag tycker du borde ha lite mer aktivitet för oss (dina läsare) i bloggen. Kanske frågor&svar så vi får ställa frågor 🙂

Eller kanske en omröstning så man får vara med och rösta, jag rekommenderar http://www.valresultatet.se för omröstningar, det är den jag använder på min blogg

Puss
Malin

4. Eliza - 18 januari 2011

Jag undrar om det går att skaffa sig något referat av ”den individuella bedömningen av varje enskild verksamhet”?

Att verksamhet som den som bedrivs av t.ex. Fria Teatern inte ”stimulera[r] produktivitet, konstnärlig förnyelse och kvalitet” är för mig ett stort frågetecken? En fri förortsteater som samtidigt spelar ny postdramatisk teater (Min Arm), tunga svenska dramatiker (Norén och Leffler)och nyskrivna svenska modiga texter (Kamratstödjaren, Svårast är det för de värdelösa) – jag undrar hur den hamnar utanför stadens riktlinjer?

Att de dessutom spelar barn- och ungdomspjäser för förskolor och skolklasser, och lyckas utveckla sin repertoar konstant, trots att de har varit produktiva i över fyrtio år – det låter ju som att de är figurklippta att passa i det nya systemet, om det verkligen skall ”gynna förutsägbarhet och långsiktighet”.

Jag har sett det mesta på Fria Teatern sedan jag först besökte dem 2006 – därför är jag extra intresserad av att läsa på vilka grunder staden fördelat verksamhetsstödet. Var hittar jag den informationen?

Tacksam för svar!

5. Olle - 18 januari 2011

”Individuell bedömning” – jag undrar just vad det betyder?
Vågar du, Madeleine Sjöstedt, tala om för allmänheten vilken inhyrd konsult/expert som har dömt ut Fria Teatern och BUS som undermåliga? Och vågar du publicera denne experts utlåtande?

6. Innehåll före märkesbyggnader « Från huvudstad till världsstad - 11 februari 2011

[…] i bloggen: Ett nytt operahus för tillväxt i kulturen, Satsning på fria kulturlivet, Beslut fattat om verksamhetsplaner och verksamhetsstöd SVD: Märkesbyggnader går före innehåll GillaBli först att gilla denna […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: