jump to navigation

Aftonbladet vågar inte ta debatten 17 januari 2011

Posted by jonasuebel in Demokrati och mänskliga rättigheter, Kultur för fler.
trackback

Aftonbladet 13/1 går Claes Wahlin till häftigt angrepp mot Madeleine. Trots att de pressetiska reglerna, som Aftonbladet säger sig följa, ger rätt till replik så har Aftonbladet förvägrat henne det.  Aftonbladet hävdar att Madeleine inte svarar på sakfrågan. Claes Wahlin driver tesen att ”vi står inför en nedmontering av konstlivet utan like i modern tid” (!).  Menar han med det den omfördelning (motsvarande 4 procent av det totala stödet) eller den ökning med 3 miljoner vi lagt till kulturstödet? Staden satsar ju mer pengar på det fria kulturlivet och på stadens kulturverksamheter. Om det inte är ett relevant svar har vi svårt att förstå vad som skulle kunna vara det. Det tycks som om Aftonbladet inte kommer acceptera ett svar från oss, förän vi accepterar deras felaktiga verklighetsbeskrivning. Nedan följer den replik som Aftonbladet vägrade publicera.

/Jonas

Claes Wahlin angriper mig återigen i Aftonbladet den 13 januari. Han är arg och likt en nutida Don Quijote går han till angrepp mot, vad han uppfattar, är en nedmontering av kulturen.  Det faktum att vi gör en unik satsning på scenkonsten genom ett historiskt anslag på 10 miljoner till Stadsteatern och samtidigt tillför det fria kulturlivet 3 miljoner tycks gå honom helt förbi.

Han är dock glad över att jag inte har ansvar över vården, för då skulle närakuterna vara tvungna att ta in fler patienter. Wahlins liknelse mellan vården och kulturen haltar. Närakuter ska helst ha få personer i väntrummen medan teaterns salonger ska vara fulla. Jag vill nämligen att kulturen ska drabba fler och ta större utrymme. Därför går vår kulturpolitik ut på att skapa möjligheter för kulturen att växa och komma fler människor till del. Det finns inget egenvärde i att fler människor drabbas av olyckor och behöver söka vård, men det finns ett egenvärde i att fler människor ges möjlighet att uppleva högkvalitativ kultur.

”Vi står inför en nedmontering av konstlivet utan like i modern tid”, avslutar Claes Wahlin. Ja, det är också ett sätt att se på saken. Under min tid som kulturborgarråd har vi ökat stödet till det fria kulturlivet från 70 miljoner till 95 miljoner. Låt oss hoppas att Claes Wahlin har en trogen Sancho Panza vid sin sida som – bättre än vad jag mäktar med – kan förklara för honom att 25 miljoner mer till det fria kulturlivet är en uppräkning – inte en nedmontering.

Madeleine Sjöstedt (FP)
kultur- och fastighetsborgarråd

Annonser

Kommentarer»

1. Ulrika Stahre - 18 januari 2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: