jump to navigation

DN vill inte ha debatten 14 januari 2011

Posted by jonasuebel in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
trackback

DN tycker inte att jag ska ha rätt till repliker även då de angriper kulturpolitiken i Stockholms stadshus och nämner mig vid namn. Jag skänker ånyo en tacksam tanke till Internet som ger mig en chans att få ge min syn på saken:

I dagens DN anser Ingegärd Waaranperä att teatrarnas frihet hotas av alliansens politikerstyrda kultur i Stockholm.  När folkpartiet fick ansvaret för kulturen 2006 avvecklade vi omedelbart de politiskt styrda biblioteksråden och kulturstödsutskottet just för att kvalitet ska bedömas av experter och inte av politikers egna åsikter om olika böcker och pjäser.

Kulturförvaltningens experter gör en bedömning utifrån kulturnämndens riktlinjer av vilka verksamheter som bör berättigas till verksamhetsstöd. De små förändringar som föreslås och som Waaranperä går till häftig attack emot är alltså en effekt av just det som hon själv eftersträvar – nämligen ett kulturstöd som bedöms av experter och inte klåfingriga politiker.

Riktlinjerna behöver dock ses över och kulturnämnden har i stadens budget fått i uppdrag att inleda en översyn av verksamhetsstödet med målet att stimulera produktivitet, konstnärlig förnyelse och kvalitet. Det arbetet ska vara klart i vår och börja gälla nästa år. Det är glädjande att Waaranperä delar min åsikt om armängds avstånd mellan politiken och kulturlivet. Där står vi enade gentemot vänsterpartister och socialdemokrater som tycker att kvalitetsbedömningar av konsten ska göras av politiker.

Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. Karin Aurell - 15 januari 2011

”Klåfingriga politiker”
Nej dom gillar vi inte!
Vi som försökte rädda ASPUDDSBADET hade också problem med klåfingriga politiker. En av dem var Kultur och Idrottsborgarråd.

2. Nikola Matisic - 15 januari 2011

Det allra viktigaste i debatten har inte tagits upp, nämligen det faktum att de som verkligen är Operakonstens största stöttepelare är medelklassen och den uppåtsträvande arbetarklassen (som numera inte är underklass längre). Rika individer, företagsledare och toppolitiker bryr sig inte ett skvatt om opera, eftersom där saknas en potentiell marknad och eftersom deras kamrater inte heller bryr sig om Opera. Rika typer investerar i dyra tavlor, båtar eller sällsynta champagner, inte i ett känslomässigt lyssnande på konstnärer som offrat sina liv åt att träna sin kropp till ett instrument.

Tänk den politiker som tror sig vinna röster på att vurma för en avancerad konstform som poesi, konstmåleri, filosofi eller klassisk musik. Det vinner man inga röster på.

Nå, det innebär att en rörelse för ett nytt operahus aldrig kommer uppnå kritisk massa om inte en folkrörelse skapas kring konstformens utövande. det kräver en inkluderande attityd från konstnärerna själva och konserthus och operahus, samt journalister som skriver om konsten – inte som ett parnass varmed tillträde enbarst erbjuds de som kan koden. Och folklighet handlar inte om att göra RAP-opera eller skriva musik om brottare, inte heller om att göra bort sig på TV, utan det handlar om att kommunicera om sin konstform i vardagen, att engagera sig i samhället i stort och agera i miljöer där människor vänjer sig vid att lyssna. När hörde vi senaste en konserthuschef eller operachef engagera sig i samhällsfrågor, att ta ställning för sin konstform eller sin inställning emot någon annan samhällsfaktor? När såg vi representanter för orkestrar, körer eller operafolk debattera eller uttala sig med kunskap och engagemang utifrån sitt perspektiv som specialister och konstnärer? Att vara operasångare är bland det svåraste som finns, det måste komma med någon form av klokskap som resten av samhället kan tänkas vara intresserade av.

3. Freddy - 16 januari 2011

Du blev ju själv ökänd i hela Hägersten för din vägran att besöka Aspuddsbadet och att överhuvudtaget ta debatten, tillsammans med dina allianskamrater.
Men alltid lika prinsessan på ärten när du inte kommer in i DN.

4. Freddy - 16 januari 2011

Du har ju full replikrätt, har du ännu inte upptäckt att det finns kommentarsfält under artiklarna ? Det har alla vi andra medborgare, men du tycker kanske du är för fin för att delta bland oss ?

AmandaLövkvist - 17 januari 2011

Hej!
Att skriva en kommentar är inte samma sak som att replikera. Och när man borde ha rätt att replikera så vill man göra det, särskilt när artiklen är införd i papperstidningen. Här kan du läsa i de pressetiska reglerna: http://www.po.se/regler/pressetiska-regler

5. Freddy - 18 januari 2011

Varför skulle de ta in en replik som inte replikerar ? Hon lyckas ju inte få ur sej ett ljud om behandlingen av exemplet Fria teatern. Och när Waaranperä talar om kontinuitet, så svarar hon inte på det, utan snackar kvalitet och ”experter”
Och vilka tillsätter experterna ?

AmandaLövkvist - 18 januari 2011

Därför att teaterkritiker kan ha åsikter om enskilda verksamheter (och det är bra att de har), men politiker skall hålla sig borta från det. Bedömningen är gjord av kulturförvaltningen och dess referensgrupper. Madeleine har att försvara systemet, inte de konstnärliga och strategiska bedömningearna i enskilda fall. Det skall inte handla om politikernas tycke och smak, när det gäller enskilda verksamheter. Referensgrupperna är inte politiskt tillsatta.

Olle - 18 januari 2011

Jag vill veta vilka som ingår i referensgrupperna. Dessutom vill jag se deras utlåtanden. Det är en demokratisk rättighet.
Ni vill väl inte börja rucka på offentlighetsprincipen även i kulturfrågor?

AmandaLövkvist - 19 januari 2011

Hej!
Klart du skall få veta det! Men det är inte här på kulturroteln som de utses, utan det sker hos förvaltningen, vänd dig dit så får du svar. http://www.stockholm.se/KulturFritid/Stod/Handlaggare/
Det är såklart helt offentliga uppgifter.
Amanda

Freddy - 19 januari 2011

Och hur länge får man ha kvar jobbet på kulturförvaltningen om man inte gör som Madeleine säger ? Eller uppfattar ”signalerna” ? Och vem tror att vi har självständiga tjänstemän längre ?
Men att ha en åsikt om att den enskilda verksamheten Operan ska ha nytt hus går bra
Nice try, Amanda, men ingen går på Madeleines tricks för att göra sig själv oskyldig till Fria teaterns nedläggning

AmandaLövkvist - 20 januari 2011

Staden har beslutat att inte ge kulturstöd till dem. Det tar vi fullt ansvar för. Det innebär att deras budget minskar från ca sex miljoner till ca fem i år och till ca fyra och en halv nästa år. Det är klart att det är tufft, men det är underligt att alla utgår från att de skall lägga ner. Ännu underligare är det att säga att vi lägger ner dem.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: