jump to navigation

Operadebatten fortgår 13 januari 2011

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , ,
trackback

Christer Nylanders och min debattartikel om ett nytt operahus satte fart på en debatt om hur och var ett operahus kan byggas och om hur det kan finansieras. Det är mycket bra. I måndags skrev Bengt Göransson i DN under rubriken ”Bjud upp direktörerna”. Idag publicerades min replik:

Bengt Göransson kommenterar 11/1 mitt och Christer Nylanders förslag om ett nytt operahus. Det är roligt att så många är överens om att det behövs, och att de flesta i grunden är positiva till att näringslivet måste vara med och bekosta det.  Men vi måste bort från gammalt s-tänkande som inte ledde till något nytt operahus och inse att ett nytt operahus är ett gemensamt ansvar för det offentliga och näringslivet. Därför duger det inte att bjuda med armbågen.

Ska företagen kunna locka hit den arbetskraft staden och landet behöver, måste vi ha ett kulturutbud som kan konkurrera med London, Paris och Berlin. Mycket är bra, men vi kan bli strået vassare. Visst går det att se operor från Metropolitan på bio i Boxholm och Åmål, men det vore roligt om man kunde se det live i huvudstaden. Ett modernt scenkonsthus skulle öka Sveriges möjligheter att behålla begåvade artister och konstnärer samt bredda operakonsten.

Sponsring för näringslivet handlar inte om reklamvärdet – men det handlar inte heller om ren välgörenhet. Ett personligt kulturintresse är nog en förutsättning, men det behövs också en insikt om att en investering i Stockholms kulturella infrastruktur är en långsiktig investering i Stockholms och Sveriges ekonomi.

Inte bara kulturpolitiker och kulturintresserade måste inse behovet av nytänkande och det värde ett nytt scenkonsthus skulle ha. Ett nytt operahus i huvudstaden är en konstnärlig och ekonomisk angelägenhet för hela Sverige.

Madeleine

DN: Gåvor bakom Operahus

Från huvudstad till världsstad: Så kan vi få en ny opera

ABC: FP: Bygg nytt operahus i Stockholm

Radio Stockholm: Folkpartiet vill ha ett nytt Operahus

Kulturbloggen: Folkpartiet villbjuda in näringslivet för att finansiera ett nytt Operahus i Stockholm

Mats Berglunds blogg: Skall vi ha en ny Stockholmsopera?

Teatermagasinet: Folkpartiet: bjud in näringlivet för att finansiera ett nytt operahus

SvD: FP-utspel om ny opera

Kommentarer»

1. tugghan - 14 januari 2011

Bygg den på nya slussen!
Det är ett bra ställe.

2. Karin aurell - 15 januari 2011

Många av folkpartiets politiker verkar har gott om pengar, apropå sponsorer!

3. Per - 16 januari 2011

Du får väl åka till Göteborgs opera , det är en välrenommerad opera. Tycker du att Norrlänningar skall åka till Stockholm så kan du åka till Gbg , tar bara 55 minuter med flyg.

Skatt kommer av folket och det bor fler människor i syd än i mellan-sverige där Sthlm ligger.

AmandaLövkvist - 17 januari 2011

Hej!
Men det handlar ju inte om att madeleine vill gå på opera, det handlar om att Stockholm behöver en Opera. Vi har inget emot Operor i Norrland, men vårt fokus ligger såklart på Stockholm.
Amanda


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: