jump to navigation

Teater av hög kvalitet skulle kunna ha en större publik än den har idag 4 januari 2011

Posted by AmandaValentin in Kultur för fler.
Tags:
trackback

Före nyår skrev Claes Wallin ett inpass i Aftonbladet kultur om teatrar. Idag publicerades ett svar från Madeleine i papperstidningen:

Claes Wahlin angriper mig i Aftonbladet 30 dec 2010, han är ”orolig” över min ambition att uppmuntra flera stockholmare att ta del av kultur. Han lyckas även med konststycket att i ett inlägg som fokuserar på bristen på resurser angripa mig som ansvarig för Stockholms stadsteater. Vilket är underligt, med tanke på att Stadsteatern har haft en fantastisk ekonomisk utveckling, senast med 10 miljoner ytterligare från Stockholms stad. 

Han kritiserar mig också för stadens sk växtpengar, vilka kommer att räknas upp även nästa år. Poängen med de förändringar i kulturstödssystemet som vi genomfört är att de scener som redan kvalitetsbedömts genom verksamhetsstöd kan få en extra kulturbonus om de ökar sin publik. På så sätt kan ännu mer konst förverkligas och fler kan få ta del av teater. Stockholmarna är för mig en del av lösningen, både genom en vilja att betala via skattesedel och som besökare.  Utan medborgarnas intresse kommer varken det ena eller andra att ske.

Det finns enorma resurser i vår stad när det gäller idéer och skaparkraft. Men det finns för lite pengar, där är konstnärerna och jag överens. 

Det bor över en miljon människor i upptagningsområdet för Stockholms teatrar, det är klart att teater av hög kvalitet skulle kunna ha en större publik än den har idag. Det skulle betyda mycket såväl för dessa människor som för konsten villkor.  Det är min uppgift att underlätta det mötet.

Claes Wallin: varför blir du ”ängslig” av att konst av hög kvalitet ska nå så många som möjligt?

Madeleine Sjöstedt (FP)

Kulturborgarråd

Annonser

Kommentarer»

1. Folkpartiet: Bjud in näringslivet för att finansiera ett nytt operahus | Teatermagasinet - 4 januari 2011

[…] Madeleine Sjöstedt har bloggat om sin debattartikel och Kulturekonomi har också tagit upp frågan. […]

2. Annars anser jag att det vore bättre om man satte in en annons i de större tidningarna där man letar efter en miljardär i lagom ålder som kan donera en miljard … | Teatermagasinet - 4 januari 2011

[…] Kulturbloggen och Mats Berglund och Madeleine Sjöstedt har bloggat om sin debattartikel och Kulturekonomi har också tagit upp […]

3. Att det byggs ett nytt operahus är hela Sveriges angelägenhet | Teatermagasinet - 13 januari 2011

[…] Kulturbloggen och Mats Berglund och Madeleine Sjöstedt har bloggat om sin debattartikel och Kulturekonomi har också tagit upp […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: