jump to navigation

Det stora äpplet 23 december 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags: , ,
trackback

För en person som är intresserad av kultur är New York alltid en stor inspiration. Vid mitt senaste ganska korta privata besök fick jag många nya tankar och idéer med hem i bagaget. Guggenheim-museet är ju inte bara ett av världens vackraste museer, utställningarna håller också högsta klass – och har ofta enligt mitt tycke ett hanterbart format  tack vare den ganska begränsade utställningsytan. Denna gång såg jag den tankeväckande utställning Chaos and Classicism: Art in France, Italy, and Germany, 1918–1936 som beskriver utvecklingen från experimenterandet inom konsten före första världskriget till en återgång till klassiscismen som såsmåningom leder till fascismens och nazismens väl uttänkta formspråk. Man behöver inte åka till New York för att se denna fina utställning. Generöst nog finns den även att tillgå på nätet se här. Min ambition är att arbeta för att Stockholm i framtiden blir en möjlig anhalt för världsutställningar som denna. På vägen dit måste digital tillgänglighet stå högt på agendan.

Även  Museum of  Arts and Design är väl värt ett besök. Nu visas bland annat en utställning om samtida afrikansk konst, design och hantverk, The Global Africa Project. De över 100 bidragande konstnärerna visar på en ofta förbisedd kontinents egna identitet och stora uttrycksskicklighet. I globaliseringens tidevarv där paradoxalt nog delar världen är osedd var detta en glädje att se. Även MAD har en alldeles utomordentlig hemsida där man också kan se utställningar och lära sig mycket. Digitaliseringen av museer verkar ha kommit längre i USA än i Sverige.

Byggnaden i sig har också ett stort intresse. Den invigdes 2008 efter en dispyt om ombyggnaden av en fastighet vid Columbus circle. Se bilder nedan. Av den forna kompakta betongbyggnaden blev det ett museum med en tydlig form som ger ett ljust och vackert intryck. Se där ett sätt att närma sig bebyggelse med ett värde i stadsbilden som behöver anpassas efter nya ändamål!

För mig är inget besök i New York komplett utan ett besök på Museum of Modern Art. Även detta museum är ju ombyggt sedan några år och har en rymd som lyfter sinnena. I den fasta utställningen hittar man alltid något nytt och kan därför ses hur många gånger som helst, mästerverk efter mästerverk gör att man känner att mycket får lämnas till nästa gång. Det är ju roligt att ha något att drömma om och se fram emot. Denna gång var besöket särskilt värdefullt för mig av två skäl. En utställning om  av kvinnliga fotografer, som  tillsammans med Guerilla girls många verk på museet, påminde om hur vaksam man måste vara för att uppnå jämställdhet inom konsten.Men också p g a att Patti Smith, påannonserad och insjungen av Michael Stipe från REM, framträdde i en av utställningssalarna med bland andra Laurie Anderson i publiken (se nedan). Vackert, stämningsfullt och starkt. 

Vi har en bit kvar innan Stockholm är en världsstad, men vid en titt på utbudet under den kommande helgen ser man en väldig bredd i kulturlivet även här.  Själv tänker jag ta del av så mycket jag hinner och jag hoppas att många andra gör detsamma. Bloggens läsare tillönskas därmed en god jul och förhoppningen om en tid av vila, gemenskap och inspiration inför det nya året.

Madeleine

Kommentarer»

1. Anders - 1 januari 2011

Var det inte läskigt med alla höga hus? Och att skylinen inte är så där vackert platt som i stockholm måste väl vara en styggelse för en sann Stockholms ”liberal”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: