jump to navigation

Folkpartiet har seminarium om fransk kulturpolitik 6 december 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags: , ,
trackback

Idag hade Folkpartiet en seminarium om fransk kulturpolitik. Mycket intressant och tankeväckande. Christer Nylander inledde (på franska – bravo!) och underströk vikten av erfarenhetsutbyte inom denna politiksa sektor som är satt under hårt tryck med anledning av den finansiella krisen.

Mikael Jönsson, chef för Svenska kulturinstitutet i Paris, gjorde en exposé över fransk kulturpolitik och visade de stora satsningar som skett på konsten och kulturen även under de senaste två åren! För fransmännen är kultursatsningar ett sätt att skapa tillväxt. Därför sitter t ex president Sarkozy som ordförande i det råd som tillskapats för att främja fransk kultur. Det är också naturligt för franska företag att ge kraftfullt stöd till fransk konst och design.

Representanter från franska ambassaden berättade om de stora satsningar Frankrike gör för att stödja det franska språket och spridning av fransk kultur i världen. Paradoxalt nog verkar denna starka betoning av det frankofona och öppna viljan att sprida det vidare leda till en öppenhet även mot andra kulturers liknande ambitioner att göra detsamma. Detta leder till ett stort internationellt kulturutbyte i Frankrike. Något som man som svensk måste avundas.

Intressant är också att se hur starkt kulturen genomsyrar även utbildningsväsendet och hur regeringen medvetet använder fransk kultur inom olika politikområden.

Det är lätt att se att Sverige har en del att fundera över.

Madeleine

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: