jump to navigation

Post-budgetdebatt 26 november 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Öppna upp det offentliga rummet.
trackback

Vi har nu diskuterat Stockholms stads budget i dagarna två. Igår kväll fattades så beslut. I budgetdebatten om stadens fastigheter betonade jag vikten av staden som fastighetsägare och därmed som föredöme, men också vikten av en sund förvaltning så att inte den gemensamt ägda egendomen minskar i värde. Vi ska öppna det offentliga rummet och skapa möjligheter för såväl kultur och näringsliv att använda gator och torg. Här finns mycket att göra. Jag talade också om vikten av att staden bygger Stockholmsarenan. Ibland sägs att det byggs för många arenor i Stockholm. Det är då värt att påpeka att Stockholms stad bygger en arena för att ersätta en annan. Då Söderstadion rivs behövs en ny arena för stora evenemang i vårt nöjesområde. Självklart ska en stad som snart ha 900.000 invånare ha en arena som klarar stora  konserter och idrottsevenemang. Men som sagt nettotillskottet är plus minus noll!

I kulturdebatten redogjorde jag för de avvägningar som ligger bakom kulturbudgeten. Det handlar om att prioritera verksamheter som håller hög kvalitet, men som har som ambition att vara publika och nå fler. Därför får Stadsteatern ett tillskott med 10 mkr. Bibliotekssatsningen ligger kvar och utställningsverksamheten betonas. För mig finns ingen motsats mellan hög kvalitet och stor tillgänglighet. Tvärtom. Endast kultur av hög kvalitet ska ha offentligt stöd och även kultur av hög kvalitet kan nå många. Kulturpolitiken handlar om att ge människor den bildning och konstupplevelse som kan förändra deras liv. Då måste fokus för kulturpolitiken ligga på dem som ännu inte är inne, de som inte vet att de behöver konsten och kulturen. Politikens uppgift är att verka för ett sådant skifte. Det gör vi genom att betona tillväxt i kultursektorn, besökarens betydelse, publikens värde och konstens frihet från politiken. 

Nu ska verksamhetsplaner och nämndbudgetar fram. Arbetet är i full gång och det känns roligt med nytt budgetår och nya planer. Själv rivstartade jag med att möta ett 50-tal av kulturförvaltningens duktiga chefer och sedan en intervju för Abc om varför stadens köper bostadsrätter för att skapa nya förskolor på Södermalm. Under den närmaste mandatperioden behövs 100 nya förskolor i Stockholm.

Nu rullar arbetet på.

Madeleine

Kommentarer»

1. Satsning på fria kulturlivet « Från huvudstad till världsstad - 11 januari 2011

[…] och ärendet om verksamhetsstödet till det fria
kulturlivet. I verksamhetsplanen preciseras de mål som slogs fast i
budgeten i höstas och vad de utökade medlen skall gå till. Det
handlar om att prioritera verksamheter som håller […]

2. Vi talar gärna kultur med Håkan Juholt « Från huvudstad till världsstad - 26 mars 2011

[…] bibliotek, satsningar på det fria kulturlivet och ökad utställningsverksamhet har varit Folkpartiets politik i […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: