jump to navigation

Biblioteksdebatt 25 november 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , , , ,
trackback

Det pågår en debatt om biblioteken just nu, Siv Widerberg går till personangrepp på stadsbibliotekarie Inga Lundén, anklagar henne för skryt. Ja, biblioteken i Stockholm är många och omtyckta och välbesökta, när man berättar om det så kanske det låter som skryt.

Biblioteken stod i centrum för folkbildningen för hundra år sedan och de ska göra det idag också. Det innebär att bibliotek inte är som McDonalds-restauranger – one size fits all – utan att bibliotek kan vara olika. Jag tror att Siv kan hitta mer än ett som passar henne, och mer än ett som hon inte gillar – och så ska det vara. Alla bibliotek är inte byggda för Siv Widerberg, och alla böcker är inte inköpta för Siv Widerberg. I Stockholm bor människor som är olika.  I det nya kunskapssamhället får tillgången till information och förmågan att hantera information inte bli en fråga som skapar ökade klyftor. Här har biblioteken en roll att fylla för att hålla ihop vårt samhälle. Därför skall alla känna sig välkomna på biblioteken. Den traditionella bibliotekstanken – ett ställe för fritt kunskapssökande öppet för alla – lever kvar, och dagens medborgare kräver mer än bara ett boklager.

Siv skriver att kaféer inte alltid är önskade.  Det är sant, och därför finns det inte heller kaféer överallt. De är dock önskade ganska ofta. Ett exempel på ett nytt och redan älskat bibliotek med kafé i anslutning är biblioteket Plattan. Och, om man nu skall tala om att skryta om sina bedrifter – Siv Widerbergs aktionsgrupp stoppade aldrig något kafé på Horntulls bibliotek, som hon antydde i DN igår. De målade själva upp en skräckvision och suddade sedan själva ut den. Så är det även i den här debatten. Vem som helst kan ju besöka Stockholms bibliotek och se vilka böcker som faktiskt finns. Biblioteken befinner sig inte i kris. Biblioteken har starkt stöd och förtroende bland befolkningen, starkt stöd från politiken. Det råder en konsensus om att biblioteken är en viktig del i Stockholms kulturella infrastruktur.

Siv Widerberg verkar ha ett horn i sidan till just den nätbokhandeln som har vunnit upphandlingen om profillitteratur.  När det gäller nätbokhandlar i allmänhet så har de både för- och nackdelar jämfört med vanliga bokaffärer. (För små förlag är nätbokhandlarna en mycket positiv sak, till exempel.) Siv Widerberg tycks dock uppröras i sak över att biblioteket köper från en kommersiell aktör. Tyvärr finns inga ickekommersiella bokförsäljare. Att sälja böcker är en näringsverksamhet!

Låt bibliotekarierna ägna sig åt det kvalificerade urvalet. Den vanlige besökaren kommer förr, som nu, som i framtiden att kunna hitta det han söker, både smal och bred litteratur och hitta det han inte visste att han letade efter.

Sådana är våra bibliotek och så kommer de vara. Fördomar, retorik och konspirationsteorier biter inte på den verklighet människor faktiskt möter på biblioteken: Oväntade upptäckter, rum för barn, språkkaféer, läxhjälp, tematisk vägledning och vidgade vyer.

Kommentarer»

1. Katrina Rosvall - 13 december 2010

Visst kan bibliotek se ut på många olika sätt, men jag oroas mycket när jag läser vad som händer i Nacka. Är jag en riktig folkpartist om det för mig är en utveckling i fel riktning?? Jag har redan svårt med de nackdelar som annan privatisering gett.
KR


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: