jump to navigation

Stockholms stadsteater 50 år! 22 oktober 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags: , ,
trackback

Igår fyllde Stockholms stadsteater 50 år, med jubileumspremiär av Nobelpristagaren Harry Martinssons stora rymdepos Aniara.

Det har varit en lång resa, som startade redan 1956 då Stockholm stadsteater AB bildades. Men det var först 1960 som teatern fick en lokal och invigdes i Folkets Hus på Norra Bantorget, med invigningsföreställningen Fårakällan av Lope de Vega.

Ända sedan starten har syftet varit att nå ut till stockholmarna och bli en angelägenhet för alla stadens invånare. 50 år efter premiären är man på god väg att just detta. Teatern aldrig har nått så många människor som idag. Under 2009 hade teatern drygt en halv miljon besökare och beläggningen var 92,5 procent. Det är drag kring Stadsteatern och det är fantastiskt att något av det bästa Stockholms stad har att visa upp är en kulturinstitution.  Här är en längre version av det tal som jag höll igår som stolt representant för ägarna – Stockholms stad och i slutändan stockholmarna: 

50 år – kan det vara något att fira? I 2000 år har människan känt att man behövt berätta historien för varandra.

Från lägerelden in i de stora teatersalongerna. Temat om att vara människa, om och om och om ingen. För att fira varandet och för att förstå levandet. På det skiljer sig inte 2010 års Stockholmare från alla generationer före oss.

Aniara är ett barn av sin tid. Här görs upp med utopierna. Färden går in mot evigheten. In i tomheten och det okända.

Aniara är ingen metafor för Stadsteatern – endast i formulerandet av frågorna är de lika. Stockholmarnas teater har gått motsatt väg mot Aniara: ständigt på väg in i en ny meningsfullhet alltid mot ett bestämt mål: vikten av teatern i en värld som fortfarande behöver ny insikt, nya tankar, nya band mellan människor.

*****

Ambitionerna från stadens politiker då Stadsteatern var en baby var lika höga som för allt som vi själva tror oss ha skapat. Teatern skulle vara en teater för alla men också

De vackra ordens teater

De stolta tankarnas teater

De höga idealens teater

Nu står Stadsteatern på egna ben och bygger sitt eget liv. Ett liv där även de små orden, de fåniga tankarna och de låga instinkterna får plats. För sådana är vi människor – också.

Kravet på teatern att möta stockholmarnas intellektuella, moraliska och konstnärliga ambitioner får aldrig förflackas. Men att se hela människan är ett sätt att mötas – att nå fram.

Konsten dödas alltför ofta av de pretentiösa ambitionernas svärd. Ett svärd som använder de vackra orden, de stolta tankarna och de höga idealen för att fjärma inte närma. 

Därför är det i Stadsteaterns värld inte bara de upplysta som ska förstå, inte bara de redan frälsta som ska bekräftas och inte bara de insatta som ska jubla och applådera.

*****

De stolta politikerföräldrar står nu bredvid och stöder endast då det behövs. Och det har visat sig mycket sällan. Som så många andra 50-åringar står Stadsteatern på toppen. Med den underbara personalen och under Benny Fredriksson ledning har teatern överträffat sig själv. Ett ökat antal föreställningar, med en allt större repertoar som mottagits med lysande recensioner har lett till inte bara ökat antal arbetstillfällen utan en publikframgång för alla scener och alla repertoarinriktningar som ingen i Sverige tidigare trott vara möjligt. Stadens och min avsikt är att fortsätta skapa förutsättningar att nå än större framgångar. Med stor stolthet visar Stockholms stad upp sin teater.

Politikens uppgift är idag att säkra Stockholms stadsteaters strävan att stödja människor att närma sig konstens kärna och därmed sig själv och sin värld. Att för att använda Lars Edströms ord: Att tala med sin publik inte till den. Det är i detta Stadsteatern lyckats.

******

I en värld av konflikter, där idéer om skuld och människors olika värde oavbrutet slår rot – t o m i vårt land, blir teaterns strävan att stödja människorna att finna det allmänmänskliga än mera aktuell.  

I det nakna, närmast intima, mötet i konsten – det som här uppstår mellan scen och salong – skapas tillit. Tillit till sin egen kraft och till det gemensamma förtroendet som kan förändra världen. Därför är konsten så farlig för dem som vill bygga murar – inte riva dem. Det är ingen tillfällighet att listan på fängslade och förföljda konstnärer är oändlig från dramatikern Dawit Isak till Belarus Free Theatre – som kommer till Stockholm om några dagar.

Konsten kräver sitt pris – därför att dess värde är så högt.

*****

Dessa värden skulle aldrig kunna skapas utan alla er som varje dag viger ert liv åt smått och stort inom dessa väggar, med stor hantverksskicklighet och passion. Ljuset ger nya dimensioner, ljud som förstärker upplevelsen, masken som gör skådespelet fulländat och kostymen som kan förändra hela verket.

Men låt mig särskilt tacka den konstnärliga personalen, som inte bara genom att prestera det yppersta av sin professionalitet, utan även använder sina innersta erfarenheter varje kväll för att vara stockholmarnas vägvisare i varandets alla vrår. Viveca Bandler har uttryckt sin respekt bättre än jag skulle klara. Hon säger:

”I mina ögon är de varelsen som, medan de krampaktigt klamrar sig fast vid ett halmstrå, kravlar ned för ett stup med fara för sitt eget liv. Och detta för att plocka upp en liten blå blomma, som växer på klyftans botten. Den blomman hämtar de lyckligt upp för att visa den för de andra – men de andra kommenterar ofta med ”var det där riktigt nödvändigt och till vilken nytta”.

*****

Teaterns minne är mångtusenårigt. Stadsteaterns historia har just börjat – men är långt ifrån ett stjärnstoff i rymden. Stadsteaterns Aniara har en mening och ett mål:

Starten på Stockholms Stadsteaters nästa 50 år.

Skål!

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: