jump to navigation

Utgrävningar i gamla stan 30 september 2010

Posted by AmandaValentin in Från huvudstad till världsstad.
trackback

Stockholms stadsmuseums arkeologer gräver just nu ut en gammal klosterruin på en gård i Gamla stan. På bilden nedan ser ni arkeolog Anna Bergman med en skiss över hur man tror att det såg ut på 1300-talet. Man vet inte exakt hur klostret låg eller hur det var byggt. Tidigare trodde man att klostergården låg där man nu gräver, men nu har man hittat ett tegelgolv. Tegelbeläggning använde man inte utomhus eftersom det spricker, därmed måste det ha varit ett rum på platsen. Det arkeologerna hoppas på nu är att de skall kunna fastställa var väggarna stod.

Det som rapporteras från när platsen grävdes ut på 1870-talet är mystiskt och lite motsägelsefullt. Bland annat står det att man fann en murad grav med en man  – och en häst! Man ifrågasätter nu den uppgiften, det låter lite väl okristligt för medeltiden att begrava djur och människor tillsammans. Det finns en troligare förklaring: efter att klostret hade rivits (man använde teglet till att bygga slottet) var platsen länge en öppen plats, kanske en soptipp, och hästen härrör troligen från den perioden.

Den samlade kunskapen om Stockholms långa och intressanta historia finns på Stockholms stadsmuseum och på Medeltidsmuseet. Stockholms stads muséer har gratis inträde. Nästa gång du bestämmer tid med en kompis för att ta en fika – gå på museum istället! Stadsmuseet ligger vid Slussen och man kan ju ta en kaffe på stadsmuseets kafé när man ändå är där, i det fina Södra Stadshuset från 1600-talet.

Arkeolog Anna Bergman

Människoben på en medeltida mur.

Tegelgolv från klostertiden

Tandrad från en häst eller en ko som levde för mycket länge sedan.

/Amanda

Annonser

Kommentarer»

1. Dagens utflykt « Lindrig huliganism - 30 september 2010

[…] Mitt jobb har nada med Ryssland att göra, men det är faktisk thimla kul ändå Ibland får jag leka korrespondent på chefens blogg till […]

2. Medeltidsmuseet kan bli årets museum! « Från huvudstad till världsstad - 20 januari 2011

[…] Utgrävningar i gamla stan […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: