jump to navigation

Nationell plan för tillväxt i kultursektorn 1 september 2010

Posted by jonasuebel in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

I Dagens industri skriver Madeleine idag om varför nästa borgerliga kulturminister omedelbart måste inleda arbetet med att ta fram en nationell politik för att stimulera tillväxt i kulturen.

Debatt: Avdragsrätt stimulerar kulturtillväxt

Ett självständigt kulturliv behövs för människors och samhällets utveckling. Här kan nya idéer födas, ekonomin få påfyllning och gränser överskridas. Kulturlivets villkor och möjligheter är därför i högsta grad en tillväxtfaktor att ta hänsyn till.

För mig har kulturen i första hand ett värde i sig själv, som mötesplats, kunskapsutvecklare och värderingsbärare. Samtidigt är det viktigt att börja tala om kultursektorn som en stor tillväxtsektor – både i sig själv och som stimulans för andra. Många länder och regioner har förstått detta samband. Såväl europeiska som svenska studier visar att mycket finns att göra.  

När den svenska kulturpolitiska debatten har handlat om hur tillgängliga resurser ska fördelas, borde den istället handla hur resurserna kan öka genom tillväxt. Kultursektorn är en framtidsbransch i kunskapssamhället. Tillväxt kommer ge större möjligheter för konstnärer och andra kulturarbetare att få en god inkomst, antingen som anställda eller som egna företagare.

Framtiden ligger utan tvekan för dessa kreativa entreprenörer som gör livet intressantare för oss andra. I Stockholm där jag har varit ansvarig för kulturen de senaste fyra åren har vi ett helt program för att skapa incitament för tillväxt i kultursektorn. Vi har bl a infört ett bonussystem, där den som lyckas öka sina egna intäkter eller sin unga publik får en extra tilldelning på toppen av det kvalitetsäkrade grundstödet. Vi har skapat en fond för nyskapande kultur, tillika resurscentrum för kultur och näringsliv. Vi har skapat Kulturdirekt som är ett samarbete med det fria kulturlivet för marknadsföring och biljettförsäljning. Samtliga reformer, vilka kritiserats av oppositionen, har genomförts med det uttalade syftet att få kulturen att växa och ta större plats i samhället. Tyvärr saknas dessa incitament i den statliga kulturpolitiken.

När vi nu är inne i mandatperiodens elfte timme kvarstår frågan: var är avdragsrätten för kultursponsring? Var finns det nödvändiga nytänkandet kring kulturpolitiken?

På regeringens bord ligger idag ett utredningsförslag om avdragsrätt för donationer. Detta är en viktig början.

För mig är det viktigt att bryta ned de väggar som länge funnits mellan kulturverksamheter som staden äger och driver, och det kulturliv pågår utanför den kommunala budgeten. Att vi i Stockholm tack vare en donation nu förhoppningsvis kommer att kunna bygga ut Liljevalchs konsthall, är en fantastisk möjlighet, men är tyvärr allt för ovanligt i Sverige. Det är slående hur mycket vanligare det är med kultursponsring i USA där skattelagstiftningen för detta samtidigt är helt annorlunda än i Sverige. Avdragsrätt för gåvor uppmuntrar medborgare att öka sitt engagemang, vilket stärker hela det civila samhället och skulle innebära ett rejält uppsving för kulturen i landet. Därför måste donationer till kulturella ändamål bli avdragsgilla för stiftelser och privatpersoner.

Kulturlivet bör generellt i mycket större utsträckning stimuleras genom generella metoder som avdragsrätt för gåvor till kulturella ändamål och genom gynnsamma skattevillkor för kulturutövare i syfte att minska beroendet av den offentliga makten och samtidigt får möjlighet att växa. Sponsringsreglerna ska vara likvärdiga för kultur och idrott.

Om svenskarnas kulturintresse ökade skulle kulturens kraft i samhället stärkas samtidigt som verksamheternas ekonomi skulle förbättras. Därför måste nästa borgerliga kulturminister omedelbart inleda arbetet med att ta fram en nationell politik för tillväxt i kulturpolitiken.

 Madeleine Sjöstedt (FP)
Kultur- och idrottsborgarråd

Annonser

Kommentarer»

1. Karin aurell - 3 september 2010

Jag citerar Kulturminister M Sjöstedt

”se hur staden vuxit fram genom århundradena och detta är värt att bevara. Det finns dock en ohelig allians i stadshuset som går över blocklinjerna som hotar Stockholms unika kulturmiljö och som inte drar sig för att göra om historiens misstag.”
”JAG VILL UTVECKLA OCH STÖTTA ÄVEN DEN KULTUR SOM INTE FÅR KOMMUNALA BIDRAG I STOCKHOLMS KOMMUN”

Madeleine Sjöstedt, Idrotts&Kulturborgarråd,menar du då med detta att DU och (Fp) ville bevara Aspuddsbadet, men att (S) och (M) röstade emot ett bevarande av Aspuddsbadet? Det var ju Du som stred för att RIVA detta unika kulturbadhus!
Du ville INTE utveckla och stötta ett bevarande av ett kärt 90 årigt varmbadhus med stort kulturellt värde, eller hur?
Aspuddsbadet hade inget värde för DIG, men för oss i Aspudden, Midsommarkransen, Gröndal med omnejd, blev rivningen en ren katastrof som vi sent ska glömma, vem som orsakade.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: