jump to navigation

DN Kultur styrs av ryggmärgsreflexen 26 augusti 2010

Posted by Erik in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Igår och idag skriver DNs kulturkrönikörer Jonas Thente och Ingegärd Waaranperä syrliga kommentarer till fördelningen av Stockholms stads kulturbonus. Inte heller Maria Ljuslin som skriver på Newsmill har velat sätta sig in i hur verksamhetsstödet och kulturbonusen fungerar. Nedan kommer Madeleines svar i dagens pappers-DN.

”Obekväma” fick maximalt stöd förra året”- DN 26 augusti

Visst, Jonas Thente och Ingegärd Waaranperä, kittlar det skönt när ni kan vara syrliga, lite föraktfulla och samtidigt övertygade om att ni ställer er på kulturlivets sida?

Så varför kolla en bra story? Borgarbashing kräver ju bara tillgång till spaltutrymme. Nu är det Stockholms stads kulturbonus som ni ger slängar av sleven. Igår skrev Thente att bonusen är en förolämpning. Men hur fungerar då kulturbonusen?


I min föregångares sista kulturbudget 2006, fanns drygt 57 miljoner kronor för verksamhetsstöd till kultur. I år är budgeten drygt 64 miljoner, som fördelas efter samma kvalitetskriterier som 2006.

Utöver verksamhetsstödet, fördelar staden 6 miljoner kronor i kulturbonus till samma mottagare – som alltså redan klarat kvalitetskriterierna – utefter deras andel och ökning av egna intäkter och barn- och ungdomspublik. Syftet med bonusen är att uppmuntra kulturlivet att både stärka sin egen ekonomi och locka ny publik. Thente tycker därför att bonusen ska gå till en ölfestival i Kungsträdgården. Vad var en förolämpning sa du?

Den andra slängen kommer idag när Waaranperä skriver att hon får svindel eftersom att jag är så aningslös. Samtidigt menar hon att jag konstruerat en sofistikerad metod som kan sortera vilka teatrar som ska få stöd utefter vilken politisk inriktning de har.

Denna metod verkar dock ha sina brister eftersom just de “obekväma” exemplen hon ger fick nästan maximal utdelning förra året. Och i år är det tydligen Folkoperan, Orionteatern och Filmfestivalen har tummat på kvaliteten för att nå pöbeln och smörja politiken. Detta är en förolämpning mot både dem och deras publik.

Thentes och Waaranperäs raljerande texter styrs av ryggmärgsreflexen. För om jag haft en röd stjärna  på min knapp i valrörelsen och inte rösträttsrörelsens blåklint, så hade era ord varit så mycket mjukare.

Madeleine Sjöstedt (FP)
Kultur- och idrottsborgarråd i Stockholms stad.

Kommentarer»

1. Karin aurell - 27 augusti 2010

” För om jag haft en röd stjärna på min knapp i valrörelsen och inte rösträttsrörelsens blåklint, så hade era ord varit så mycket mjukare.”

Vad grundar du det påståendet på, Madeleine Sjöstedt?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: