jump to navigation

Öppen data i Stockholms nya e-arkiv 25 augusti 2010

Posted by Erik in Internet och kulturen.
Tags: ,
trackback

Imorgon lanseras e-arkiv Stockholm. Programmet finns nedan. Alla som anmäler sig är välkomna.

Detta är större än de flesta kanske tror. Men perspektivet att all den information som staden produceras ska finnas tillgänglig i ett e-arkiv, öppet och användbart för alla, är hisnande. 

För att staden ska ha tydliga riktlinjer för hur offentlighetsprincipen ska förverkligas i arkivet tog vi förra året ett initiativ i kulturnämnden som vi kallar Chydenius-initiativet. Stadsarkivets svar klubbades på kulturnämnden i tisdags. Majoritetens skrivelse som lades till tjänsteutlåtandet finns nedan, och lägger stor vikt vid att informationen ska vara just fri för alla och öppen för vidareanvändning.

 Erik

————

INBJUDAN – STADSARKIVET LANSERAR E-ARKIV STOCKHOLM

Torsdagen den 26 augusti kl 15.00 bjuder stadsarkivet in till lansering av e-arkiv Stockholm.

Plats: Stockholms stadsarkiv, Kungsklippan 6


Inom ramen för Stockholms stads satsning på e-förvaltning har Stockholms stadsarkiv utvecklat ett elektroniskt arkiv för Stockholms stad – e-arkiv Stockholm. Genom e-arkiv Stockholm skapas nya möjligheter till spridning och återanvändning av stadens digitala information samtidigt som kostnaderna för hanteringen sänks och långtidslagringen säkras.

Medverkande:

– Madeleine Sjöstedt, kulturborgarråd

– Lennart Ploom, tf stadsarkivarie och förvaltningsdirektör

– Anette Holm, IT-direktör

– Lars Ilshammar, chef för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

– Pelle Snickars, forskningschef vid Kungliga biblioteket

För frågor kontakta:

Jonas Engardt, tfn 08-508 283 10

O.S.A 23 augusti till jonas.engardt@ssa.stockholm.se

 

Kulturnämnden 2010 08 24

Ärende 11

Svar på skrivelse från ordförande Madeleine Sjöstedt (FP) samt ledamöterna Cecilia Brink (M) och Inga-Märta Fröman (KD) angående Chydeniusinitiativet

Madeleine Sjöstedt m fl (FP)

Cecilia Brinck (M)

Inga-Märta Fröman (KD) 

Särskilt uttalande

 Chydenius-initiativet handlar om att göra Stockholms stadsarkiv till världsledande i arbetet med att utveckla öppenheten i offentliga arkiv. De principer som Anders Chydenius stod för på 1700-talets slut när han arbetade med tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen är lika viktiga och giltiga idag. Men förutsättningarna att förverkliga dem har radikalt förändrats.

Stadsarkivets tjänsteutlåtande visar väl på många av de möjligheter som finns, och vilka som är de viktiga åtgärderna i detta arbete under åren som kommer. För att effektivisera informationshanteringen, och göra den tillgänglig för alla som är intresserade är det centralt att stadens alla förvaltningar ansluter sig. Användarvänligheten måste också utvecklas, precis som marknadsföringen gentemot omvärlden och kommunikationen med medborgarna i sociala medier.

Vi vill dock påpeka att det inte bara ska vara möjligt för näringslivet att bearbeta, förädla och kommersialisera informationen i e-arkivet. Det ska vara möjligt för alla medborgare och sammanslutningar. När det offentliga tar betalt för data utesluts dessa från möjligheterna att skapa samhällsnyttiga tjänster. Många av de informationstjänster runtom i världen som har skapats med offentlig information har byggts av civila sammanslutningar som arbetar utan vinstintresse. Se t.ex:

http://www.fixmystreet.com/

http://www.theyworkforyou.com/

http://www.mysociety.org/projects/travelmaps/

Informationen i e-arkiv Stockholm ska därför vara fritt tillgänglig för alla. Vi vill inte att civila organisationer eller mindre entreprenörer ska uteslutas från att vidareutnyttja informationen på grund av avgifter.

Annonser

Kommentarer»

1. Titta, en julklapp! « Från huvudstad till världsstad - 6 januari 2011

[…] Öppen data i Stockholms nya e-arkiv […]

2. Tunisien och det fria ordet « Från huvudstad till världsstad - 19 januari 2011

[…] i bloggen: Europas sista diktatur, Eritresfestival genomförd – Eritrea angriper Dawit, Öppen data i Stockholms nya e-arkiv,  Ny teknik är inget hot, Internet skapar social gemenskap och […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: