jump to navigation

Mindre kommun och mer dans 23 augusti 2010

Posted by Teodor in Öppna upp det offentliga rummet.
Tags:
trackback

Booka Shade på Debaser

Idag presenterade vi fyra punkter för ett roligare och mer dansvänligt Stockholm. Vi tror bland annat att utelivet och staden blir roligare 0m politiker och tjänstemän lägger sig i mindre.

Neo skriver om det här

Du hittar förslaget nedan.

/Teodor

Fyra punkter för ett mer dansant Stockholm

Vi vill ha ett Stockholm där det är nära till dans, kulturevenemang och lätt att ordna klubbar. Staden måste vara öppen för alla medborgare, och kommun och ordningsmakt ska vara behjälplig så länge man inte stör någon annan. Vid arbetet med Kulturvision 2030 blev det uppenbart att det återstår mycket att göra för att stödja initiativ, i alla olika former, som vill göra Stockholm till en ännu mera levande stad.

Stockholm har ett sprudlande kultur- och musikliv, men många spännande projekt kvävs i sin linda. Vi vill ta bort så mycket av krånglet som möjligt, och istället låta medborgarna enklare forma stadens kultur- och uteliv.

Den stora utmaningen för den moderna staden är att våga släppa greppet till medborgare och entreprenörer för användningen av staden.

Vi har tagit fram fyra punkter som vi tror skulle göra Stockholm både roligare och friare, och som vi tänker uppfylla om Folkpartiet får förnyat förtroende.

  • Skrota danstillståndet

 Människor har dansat sedan tidernas begynnelse, att det ska behövas ett kommunalt tillstånd för att gör det i grupp är orimligt. Ordningstörning är ordningstörning, och dans är dans. Man ska få dansa så länge man inte stör någon annan. Vi vill ta bort kravet på danstillstånd i Stockholm, så att fler, inte färre kan dansa i Stockholm.

Självklart måste lokaler vara säkra, och antalet personer som får vistas i en lokal respekteras. Men att dans skulle vara oordning och därmed kräva särskilda tillstånd är inte rimligt. Att dans utomhus även det kräver tillstånd är också någonting vi vill avveckla. Ljud som stör kringboende, alkoholutskänkning och brandrisk är saker som bör tas på allvar, vi tycker dock inte att dans hör dit.

  •  Utöka livecheckarna.

 Vår stad är numera känd för sin levande livescen och det stora intresset för livemusik har lett till en klubb-boom. Det är tack vare drivna kulturentreprenörer och musiker, idealister, som sällan blir rika på sin verksamhet. Det är fortfarande vanligt att musiker ”spelar på dörren”, dvs får endast en del av biljettintäkterna, men inget garanterat gage. Därför har vi infört livecheckarna – ett sätt att bidra till den kultur som verkligen efterfrågas av stockholmarna, och se till att kulturarbetarna får bättre arbetsförhållanden. Under kommande mandatperiod tänker vi utöka livecheckarna.

  • Öppna upp friluftsteatrarna och andra outnyttjade platser för kulturevenemang.

Stockholm skall vara en stad där kulturella upplevelser är ständigt närvarande och där gatubilden inbjuder till aktiviteter. Efterfrågan på livemusik och liveframträdanden ökar starkt och mångfalden likaså. Det skall vara enkelt att spontant ordna kulturmöten, på de platser i staden som är avsedda för detta, och som nu ofta står tomma. Vi har tagit initiativ till att samla informationen om vilka platser som finns och hur man får tillträde till dem. Detta är ett första steg, och det nästa bör vara att skapa en utbyggd infrastruktur i form av vatten, el och ljus för att göra flera övergivna eller bortglömda scener och mötesplatser brukbara.

  • Gör det lättare för kulturentreprenörer och föreningar att starta verksamhet på outnyttjade platser i staden till exempel under broar, i parker och på rivningsfastigheter.

För att öppna upp det offentliga rummet och få liv i övergivna platser och rum i staden måste vi göra det enklare. Initiativen, idéerna kreativiteten finns bland medborgarna – från stadens sida skall vi underlätta genom att göra det enkelt att hitta dessa platser och få tillträde till dem.

Annonser

Kommentarer»

1. Tweets that mention Mindre kommun och mer dans « Från huvudstad till världsstad -- Topsy.com - 20 augusti 2010

[…] This post was mentioned on Twitter by Simon Frankander, Simon Frankander. Simon Frankander said: Stockholm: Mindre kommun. Mer dans. http://bit.ly/9o7lao […]

2. Mer dans i Stockholm! | Unga Folkpartiet - 20 augusti 2010

[…] Läs mer på Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedts blogg. […]

3. Madeleine Sjöstedt - Liberatis hjälte! | Liberati - 20 augusti 2010

[…] har bekymrat kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt som nu gör slag i saken och lanserar konceptet “Mindre kommun, mera dans”. Liberati kan bara säga hurra och rekommenderar förstås alla stockholmsväljare att ge Madeleine […]

4. Andreas Bergström - 20 augusti 2010

Det här vill jag se på valaffischerna! ”Skrota kravet på danstillstånd – du ska inte behöva be om lov för att säga får jag lov”

5. kalle - 20 augusti 2010

toppen. kan ni inte också lova att skrota de där dumheterna som tvingar nästa alla uteserveringar i stan att stänga kl 22. det passar rätt dåligt med bilden av en modern storstad.

6. Mer dans. Mindre krångel « Anna Starbrink - 20 augusti 2010

[…] Madeleine Sjöstedts blogg Från huvudstad till världsstad hittar du förslaget i sin […]

7. Patrick - 20 augusti 2010

”Människor har dansat sedan tidernas begynnelse, att det ska behövas ett kommunalt tillstånd för att gör det i grupp är orimligt. Ordningstörning är ordningstörning, och dans är dans. Man ska få dansa så länge man inte stör någon annan.”

Klockrent! Heja fp-stockholm. På tiden att fp skakar av sig sin gamla discorädsla. 🙂

8. Erik - 22 augusti 2010

Och vad ligger rimligheten i att lågmälda barer måste stänga halv ett, medans överfyllda, dunkande klubbar med den obligatoriska, förnedrande utomhuskön får ha öppet till 5?

Meningsutbyte är lika viktigt som dans!

9. 7 sept. Debatt med Madeleine Sjöstedt om musikpolitik | Folkpartiet liberalerna i Stockholms stad - 23 augusti 2010

[…] i Stockholms stad (inbjudan nedan). Folkpartiet representeras av Madeleine Sjöstedt, som tog ett danspolitiskt initiativ i veckan. Anmälan till […]

10. 2 sept. Debatt med Madeleine Sjöstedt om Söders nöjesliv | Folkpartiet liberalerna i Stockholms stad - 26 augusti 2010

[…] är politiskt. Det kan bli roligare eller tråkigare. Folkpartiets linje är att det ska vara mindre kommun och mer dans i nöjeslivet. Trädgården under bron bjuder in till debatt om frågan. Från Folkpartiet kommer Madeleine […]

11. Frihetsberövad - 1 september 2010

”Ljud som stör kringboende, alkoholutskänkning och brandrisk är saker som bör tas på allvar, vi tycker dock inte att dans hör dit.”

Varför ska det var så förbaskat tyst i Stockholm? Och varför får jag inte dricka öl i parker och på uteserveringar efter kl 22? Men det känns ju fantastiskt att ni ”liberaler” börjar släppa lite tyglarna med att eventuellt tillåta dans utan tillstånd.

teodork - 1 september 2010

Hej frihetsberövad!
Du har helt rätt i att man inte kan förvänta sig att det ska vara knäpptyst om man bor i en storstad. Det finns gott om plats i Sverige för de som inte tycker om folkliv.
Vi ser avskaffandet av danstillståndet som ett viktigt steg i en roligare huvudstad. Och ja, släppa lite på tyglarna är liberalism i ett nötskal. Notera att inget annat parti känner sig manade att göra detsamma.

/Teodor

12. Kyligt i Trädgården « Från huvudstad till världsstad - 3 september 2010

[…] Jakob Grandin, som tidigare berättat för mig om hur besvärligt de hade när de startade Trädgården under bron, sa att det handlar inte bara om regler utan även om förståelse från myndigeheters sida… och ibland om förmågan att se mellan fingrarna. Det handlar mycket om att vi politiker att tjänstemän skall våga släppa taget och inte vara så misstänksamma mot den som vill göra något. Kanske skall man inte vara så rädd för att det ibland uppstår konflikter och för att det kanske blir fel ibland. Det finns mycket att göra för att förenkla och förnya. Sedan ett par år har jag sett till att ändamålshyror finns inskrivna i stadens budegt för kulturella hyresförhandlare att luta sig mot. Ett par andra förslag finns här. […]

13. Svar till kulturföreningen Antivariant | DTA - 19 september 2012

[…] man vill om Madeleine Sjöstedt, populism och nolltolerans mot graffiti, hon har skrivit ett bra inlägg på ämnet danstillstånd och det var därför vi bjöd in henne som […]

14. Dans, Trams & Acceptans | Blue Hearts - 19 september 2012

[…] Fyra punkter för ett mer dansant Stockholm […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: