jump to navigation

Fler kvinnostatyer – ställ Selma utanför Stadshuset 13 augusti 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
trackback

Det råder en ojämn könsfördelning mellan manliga och kvinnliga skulpturer som ägs av Stockholms stad. Antal skulpturer som ägs av Stockholms stad föreställande kända kvinnor uppgår till endast fem medan det finns 39 män. Dessa fem kvinnliga skulpturer är Fredrika Bremer, Ellen Key, Kristina Gyllenstierna, Siri dansar livet och Elsa Borg.

På grund av denna obalans vill folkpartiet utveckla ett särskilt program för att lyfta fram kvinnor i den konstnärliga utsmyckningen i staden, något som jag talade om i ABC igår. För mig är detta en i allra högsta grad en jämställdhetsfråga. I ett jämställt samhälle kan vi inte bara ha män som gestaltas runt om i staden. Det finns många framstående kvinnor som borde hedras och utsmycka det offentliga rummet. Selma Lagerlöf är en av dessa som borde föräras en skulptur i Stockholm eftersom hon under delar av livet bodde här. 

År 1891 debuterade Lagerlöf med romanen Gösta Berlings saga och 190 tilldelades hon alltså Nobelpriset i litteratur. År 1914 blev Lagerlöf som första kvinna invald i Svenska Akademien. Hjalmar Gullberg sa i sitt inträdestal när han 1940 efterträdde henne i akademin att hon var ”drottningen i vår litteratur, den mest berömda av svenska kvinnor i världen sedan Heliga Birgitta”. Lagerlöf var den första kvinnan i Svenska Akademien och den första kvinnan som fick Nobelpriset i litteratur. Hon var även en av ursprungsledamöterna i Samfundet de nio.

Selma Lagerlöf deltog i kampen för kvinnlig rösträtt, bland annat som talare på den internationella rösträttskongressen i Stockholm 1911 och vid segerfesten 1919. Hon blev medlem i frisinnade landsföreningen 1916 och förblev sedan organiserad liberal livet ut. År 1934 var hon en av dem som skrev under uppropet för folkpartiets bildande.

Även om Selma inte firade sitt Nobelpris i Stadshuset, då det ju inte var byggt vid tidpunkten för hennes Nobelpris, så vore stadshusparken en naturlig plats för en skulptur av henne då Stadshuset idag är så förknippat med Nobelfesten, som sedan 1930 med få undantag hållits i Blå hallen i Stockholms stadshus

Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. Kalle - 13 augusti 2010

Inte Folkpartiet, inte Alliansen, inte efter SVEKET.

2. NoNo - 14 augusti 2010

Är det inte att gå lite långt i jämställdsarbetet när man börjar räkna på hur många kvinnliga respektive manliga statyer som finns? Självklart ska vi ha kvinnor som statyer… men finns det inte viktigare saker att lägga ner pengar & tankekraft på? Finns det inte viktigare jämställdhetsfrågor?

3. Kalle - 14 augusti 2010

Madeleine,

Vilket är ditt vallöfte kring Djurgårdsarenan kommande val?

Mvh

Erik - 14 augusti 2010

Hej Kalle,
Vi arbetar just nu på det vallöfte vi gjorde i valet 2006. Vår förhoppning är att det ska bli klart under veckorna som kommer.

Erik Jennische
Kultur- och idrottsroteln i Stockholms stadshus


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: