jump to navigation

Varför har Stockholm skulpturer föreställande massmördare? 10 augusti 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter.
trackback

Utanför Västertorpsbadet står sedan 1976 stayn Efter badet, som beställdes av dåvarande Idrottsstyrelsen, men ägs och förvaltas i dag a v Stockholms stad genom Stadsmuseet. I Pye Engströms skulptur bildar de sju personer som sitter utanför Västertorpsbadet en ”soffa” som flitigt används av barn som passerar. De som avbildats är Elise Ottosen-Jensen, Paolo Freire, Sara Lidman, Mao Tse-Tung, Angela Davis, Georg Borgström och Pablo Neruda.

Att en kommunistisk massmördare som Mao finns avbildad sticker i ögonen på många, särskilt de som har släktingar eller på annat sätt drabbats av de ofantliga brott mot mänskligheten denna har på sitt samvete. Därför har jag krävt att en informationsskylt sätts upp, där Maos och kommunismens brott mot mänskligheten i Kina uppmärksammas, i nära anslutning till denna staty.

Det kinesiska kommunistpartiet (CCP), bildat 1921, kom till makten 1949 efter ett långt inbördeskrig och turbulensen efter andra världskriget. Den nya Maoistiska regimen etablerade ett totalitärt kommunistiskt system som direkt och indirekt dödade tiotals miljoner människor. Inbördeskriget mellan nationalisterna och kommunisterna tros ha dödat mellan 6-10 miljoner människor, mycket större dödstal orsakades av den systematiska terror, förföljelser och sociala reformer som lanserades av kommunisterna i mitten av 1940-talet. Det totala antalet offer mellan 1949-1975 varierar och helt tillräkneliga siffror finns inte.

Rudolf Joseph Rummel, en av världens mest framstående statsvetare inom området politiska mord, har myntat uttrycket democide som kan beskrivas som ”mord genomfört av en nationell regering” oavsett det handlar om politiska lönnmord, politiska massmord eller folkmord. I boken China’s Bloody Century: Genocide and Mass Murder Since 1900 (1991) uppskattar han att over 35 miljoner människor fallit offer för Mao. Räknar man dock med det Stora språnget och den därpå gigantiska hungersnöd, som initierades av Mao Zedong i tron att det skulle skapa ett stort språng framåt för Kina främst i form av kraftigt ökad stålproduktion samt ökad produktivitet i jordbruket genom införande av statliga kollektivjordbruk, uppgår siffran till mellan 60 och 70 miljoner.

Efter badet är ett tidsdokument och en berättelse om samhället och staden under tiden för sin tillkomst, men det ska inte gå någon förbi att det är en av världshistoriens värsta massmördare som barnen klänger på.

/Madeleine

Kommentarer»

1. Maos kulturrevolution och att sätta upp informationsskyltar i Stockholm är ungefär samma sak, och att diskutera kommunistiskdiktatorer i det offentliga rummet är förresten oviktigt. « Från huvudstad till världsstad - 12 augusti 2010

[…] trackback Igår upprördes Mats Granberg på Norrköpings tidningar (ej online) över att vi vill sätta upp en informationskylt, där Maos och kommunismens brott mot mänskligheten i Kina uppmärksammas, i nära anslutning till […]

2. Maos kulturrevolution och att sätta upp informationsskyltar i Stockholm är ungefär samma sak, och att diskutera kommunistdiktatorer i det offentliga rummet är förresten oviktigt. « Från huvudstad till världsstad - 12 augusti 2010

[…] trackback Igår upprördes Mats Granberg på Norrköpings tidningar (ej online) över att vi vill sätta upp en informationskylt, där Maos och kommunismens brott mot mänskligheten i Kina uppmärksammas, i nära anslutning till […]

3. Lisa - 12 augusti 2010

Hej Madeleine. Jaså, du tar upp den gamla frågan…senast var det väl 2006 som din partikamrat (!) motionerade i fullmäktige med orden:

”Ta bort skulpturen utanför Västertorpshallen
eftersom den föreställer diktatorn Mao
Zedong”

Då ville ditt parti införa censur inom konsten och kulturen och nu snuddar du vid samma tanke. Du som kulturborggarråd stödjer ju också aktivt en censur av graffiti som estetiskt och kulturellt uttryck (handlingen skadegörelse är redan olaglig). Bäst att du är vaksam på vad du säger och gör så att du inte själv trillar dit i antidemokratiska tankemönster.

4. Johan - 12 augusti 2010

Är det så på allvar att människor kar klagat på att Mao finns avbildad och att det väckt obehag hos dessa? Eller är det endast liberal propaganda? Jag kan känna avsky mot gamla regenter som sänt sina, främst, män till döden genom alla krig som inte haft något egentligt syfte, utöver en maktpropaganda. Dessa finns dock omkring oss avbildade och påminner om dess gärningar.

teodork - 13 augusti 2010

Hej Johan!
Ja flera personer har genom åren hört av sig, både exilkineser och tibetaner, och berättat att statyn väckt obehag. Din liknelse med regenter kan verka logisk, men den haltar. Det finns människor som lever i Stockholm idag som upplevt kommunismens terrorvälden, detsamma kan inte sägas om de som utsattes för de svenska kungarnas framfart.

Trevlig helg
Teodor

Jespe Nilsson - 13 augusti 2010

Käre Teo!

Jag är uppväxt i en familj som tvingats att offrat inte mindre än 12 familjemedlemmar till produktionen vid Gustavsbergs porslinsfabriker och dess hamnutbygnad. Jag upplever ett otroligt obehag över att det sitter en minnesplakett över herr Odelberg vid Gustavsbergs hamn idag. Denna kapitalistiska produktion bygde på värmdös livegna och som även framkallade blodförgiftning, sotlunga, missfall, förslitningsskador och en skrämmande stor mägnd olyckor i arbete med dödlig utgång kan inte längre hyllas med denna plakett. Hur skall du och din chef Madeleine agera för att se till att denna plakett och andra minesmonment som glorifierar kapitalismens industrialiseringsfas tas bort?

Eller är ni bara hyckalre som gör populistiska utspel för att smutskasta politiska motståndare?

Mvh din vän Jesper

Erik - 14 augusti 2010

Hej Jesper,

Teo är lite upptagen just nu, men han hälsar att det är en intressant diskussion, och att du bör skriva till Värmdös kommunledning för att fråga vad de tycker. Här finns kontaktuppgifter: https://www2.varmdo.se/Resource.phx/plaza/publica/kontakta/index.htx

Vänlig hälsning

Erik

5. paddytheflea - 12 augusti 2010

I liberalismens Sverige får inte konstnärer uttrycka sig fritt, tydligen.

Pye Engström ville väl uttrycka något som hade med bad och simning att göra och då passar väl Mao in.

Han simmade ju i Yangtse vid tiden för verkets uppförande och med tanke på alla barn i badet så kanske det kan liknas vid Gula Floden. 😆

6. Karin aurell - 13 augusti 2010

I Hägersten med omnejd sprids nu planer på att uppmärksamma dig Madeleine Sjöstedt (Fp). Du kanske kan ana att det handlar om rivningen av det älskade Aspuddsbadet, som du är initiativtagare till och ansvarig för.
En staty av dig blir det inte, men väl av Aspuddsbadet, med tydlig information om dess öde och om den ansvarige initiativtagaren till den hälso/kulturdemontering du genomförde i Aspudden med omnejd, Madeleine Sjöstedt (Fp).

teodork - 13 augusti 2010

Beslutet att riva badet var vi dessvärre tvungna att fatta. Men att staden försattes i den situationen från början var ett tjugoårig blocköverskridande negligerande av badets upprustningsbehov. Således borde ni uppmärksamma samtliga partier som styrt i Stockholm sedan 1980 och inte gjort något åt badet.

/Teodor

Jespe Nilsson - 13 augusti 2010

Eller så kunde Alliansen med Fp i spetsen visat att de var bättre och satt igång med de upprustningsarbetet staden blundat för så länge. Ni hade att välja på att följa kontraktet eller svika de ideellt arbetande badvakterna, och ni valde det senare. Det är skamligt med tanka på hur många miljoner ni spottat ut på t.ex. barnpalatset och en hiss på globen.

Lisa - 14 augusti 2010

Nä teodork, ni var inte alls tvungna att fatta ett beslut att riva badet. Ni hade lika gärna kunna fatta ett beslut om att rusta upp och bevara det (med eller utan föreningens hjälp). Ett bevarande hade haft stöd i en kulturhistorisk värdering och Plan- och bygglagen…om nu inte Aspuddsbornas behov var tillräckligt.

Du skall icke ljuga

7. Karin aurell - 13 augusti 2010

Tack för tipset Teodork, men vi uppmärksammar det slutgiltiga beslutet och den som tog det, Madeleine Sjöstedt (Fp) Kultur&Idrottsborgarråd.
Det fanns allternativ !

8. Karin aurell - 13 augusti 2010
9. Karin aurell - 13 augusti 2010

”1800-talsliberalismens anti-egalitära drag en fingervisning om varför liberalismen aldrig lyckas utlösa det globala jubel som många liberaler ännu verkar vänta på. Liberalismens blindhet för många slags förtryck är lika gammal som flera av dess urkunder.”

Sverker Lenas

teodork - 13 augusti 2010

Samma människor brukar i nästa andetag hävda att det går en nyliberal våg över världen, och att denna måste stoppas. Bestäm er liksom.

/Teodor

10. Fredrik Gräslund - 13 augusti 2010

Och vilken skylt vill du se vid Karl XIIs staty, Madeleine ? Att de som utsattes för hans framfart, ryssar som svenskar, är döda är väl snarast ytterligare ett skäl att sätta upp en skylt, då de inte kan anklaga honom. Nu har vi ju en groteskt heroiserande skulptur av en massmördare mitt i huvudstaden som får stå okommenterad !

11. Alfred Hallmert - 13 augusti 2010

Men sverige har ju tamejtusan mycket aktiva handelsförbindelser med det kommunistiska kina. DET borde uppröra tibetaner osv långt mycket mer än en löjlig staty i en löjlig förort – vem fan bryr sig om den!? Gör nått på riktigt och kräv att handelsförbindelserna bryts istället, det vore handlingskraft och inte bara se löjligt ut.

jonasuebel - 16 augusti 2010

Alfred,

Hur skall fattiga människor kunna höja sin levnadsstandard om de utestängs från att handla med Sverige, EU, och även USA? Är det verkligen din uppriktiga mening att människor i fattiga länder ska hållas kvar i motbjudande levnadsvillkor genom att frukterna av deras arbetsinsatser förvägras tillträde till den rika EU-marknaden?

/Jonas

12. Micke - 14 augusti 2010

Hej! Jag har sett böcker av Mao på kommunens bibliotek, jag föreslår ett storslaget, kommunalt bokbål av dessa och liknande böcker.
Och vem ska man rösta på om man värnar liberala värderingar som yttrandefrihet och konstnärlig frihet eller är tillräckligt begåavad för att se saker i sin historiska kontext

Lisa - 15 augusti 2010

Hahaha…strålande Micke. Vi får väl se om Madeleine försvarar yttrandefriheten och säger till på skarpen nu när Alvendal vill åter igen vill censurera konsten. Eller är Madeleine bara för viss yttrandefrihet?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: