jump to navigation

Vänsterpartiets stöd till diktaturer 5 juli 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: , ,
trackback

Varje riksdagsparti har en biståndsorganisation knuten till sig som årligen får ett mandatbaserat stöd från Sida för att bedriva utvecklingssamarbete. Min kollega Fredrik Malm skriver idag en utmärkt och samtidigt förskräcklig artikel på DN debatt om hur Vänsterpartiet genom sin biståndsorganisation slussar skattemedel till diktaturer.

Myndigheten Sadev presenterade en utvärdering i februari i år om partinära biståndsprojekt i Ukraina, Colombia och Uganda där det slås fast att Vänsterns Internationella Forum, VIF, använt skattemedel för att stödja Partido Communista Colombiano i Colombia. Då Sadevs granskning bara omfattade tre länder har Fredrik sedan granskat VIF:s dokument för åren 2005–2009. Genomgången visar att det finansiella stödet till icke-reformerade kommunistpartier är betydande och omfattar flera miljoner kronor. Ett exempel är VIF:s stöd till den revolutionära gruppen Laban ng Masa i Filippinerna, ett annat är det faktum att Vänsterpartiet 2007 indirekt donerade 150.000 svenska skattekronor i den sittande diktaturen i Vietnamn, där pressfriheten nästan är obefintlig och situationen för de politiska rättigheterna får sämsta betyg av Freedom House.

Under många år var jag generalsekreterare och sedan ordförande för den liberala biståndsstiftelsen Silc. Under denna tid fick vi igenom att partierna sk a kunna bedriva demokratibistånd. Det ä ren viktig del av  bitsåndet eftersom det inte går att skapa en demokrati utan partier och för Sida är det svårt att bedriva ett så politisklt arbete. Under omvandlingen av Östeuropa fyllde dessa partianknutna organisationer en viktig roll. Det skär i hjärtat då Vänstern nu genom  sitt agerande angriper själva kärnan i varför det finns denna typ av bistånd: att vi unnar andra det demokratiska samhällssystem som vi själva åtnjuter.

Vänsterpartiet visar då och då sitt rätta ansikte. Kommunisterna finns fortfarande där och är långt ifrån reformerade.

Fler liberala bloggare skriver om detta läs här.

Madeleine

Kommentarer»

1. Adam - 6 juli 2010

Hur ska dessa 150′ SEK jämföras med faktum att Sverige löpande exporterar vapen och krigsmaterial till flera icke-fria länder?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: