jump to navigation

Äntligen är kårobligatoriet avskaffat 1 juli 2010

Posted by jonasuebel in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: ,
trackback

I dag är det första dagen utan kår- och studentnationsobligatorium. Det är positivt ur många synvinklar att studenterna nu äntligen själva får välja om de ska vara med i kåren eller ej.

De svenska studentkårerna har under lång tid  beskrivs som starka aktörer som tar till vara studenternas intressen. Detta har dock varit en illusion då alla studenter har varit tvingade att vara med i kåren som sedan påstått sig föra deras talan. Därför är det en glädjens dag då kårobligatoriet nu äntligen avskaffas. Kårobligatoriet har varit en odemokratiskt anomali då det direkt stridit mot föreningsfriheten. Som student har man inte haft något val, för att få ut poäng och för att få skriva tentor har man varit tvungen att visa upp ett kvitto på betald kåravgift.

Jag tror att studentkårerna genom kårobligatoriets avskaffande nu tvingas bli mer lyhörda gentemot sina medlemmar. Om de gör ett dåligt jobb kommer de att få färre medlemmar och därigenom sämre förutsättningar att påverka. Gör de ett bra jobb kommer det motsatta gälla. Som situationen varit fram tills idag har kårerna saknat incitament för att engagera sig i de icke kåraktiva studenternas bästa. Antalet medlemmar har varit relativt konstant då alla varit tvingade att vara med i organisationen. 

En stark kårrörelse kan ha sina fördelar, men medlemskap i olika föreningar måste alltid bygga på individens fria val. 

Jonas

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: