jump to navigation

Biblioteken är så mycket mer än bara böcker… 15 juni 2010

Posted by AmandaValentin in Kultur för fler.
Tags: ,
trackback

I det senaste numret av Bibliteksbladet skriver Annina Rabe en krönika om vikten av att försvara biblioteken och bibliotekstanken. Den kretsar kring biblioteket i Luma, ett som öppnade 2003 och har specialiserat sig på barnlitteratur. Madeleine och jag var där för två veckor sedan – det är ett litet men välbesökt bibliotek med engagerade bibliotekarier. Nu flyttar det snart några hundra meter till större lokaler – det behövs, de är efterfrågade. Trots det så finns det tydligen de som ifrågasätter om det verkligen behövs ett bibliotek i Sjöstaden, där ju ”folk har råd att köpa sina egna böcker”. Annina Rabe går till motattack i sin krönika:

Och det slår mig återigen hur viktigt det är att vi är tydliga, vi som tycker att det fortfarande är viktigt med fri tillgång till bibliotek. Att tålmodigt, för hundrade gången, förklara att folkbiblioteket har en historisk betydelse för landets höga bildningsnivå. Att förtydliga att det inte ”bara” handlar om att låna ut böcker, utan om något mycket större. Att göra litteratur tillgänglig för alla som behöver den.

Biblioteken är ju så mycket mer än bara böcker. Vi behöver många bibliotek och olika bibliotek – både barnlitteratursbibliotek som på Luma och tunnelbanebibliotek som i Högdalen och vid Stureplan, men alla del av samma organisation, med tillgång till centrala resurser.Under vissa perioder i livet besöker man kanske biblioteket regelbundet, undet andra perioder mer sällan, ibland tar man biblioteket i sin egen stadsdel, ibland är det värt att åka till ett specialiserat bibliotek för att få rätt typ av råd eller delta i någon aktivitet som arrangeras.

Annina Rabe tycker att vi skall vässa argumenten, men de hon för fram själv räcker långt! Biblioteken har haft en historisk betydelse för landets höga bildningsnivå, skriver hon. Just det, och märk väl: bildningsnivå, inte utbildningsnivå.  Att göra litteratur tillgänglig för alla som behöver den är lika relevant nu som för hundra år sedan.

/Amanda

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: