jump to navigation

Stolt över Stockholms bibliotek 4 juni 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Internet och kulturen.
Tags: , ,
trackback

Stockholms Handelskammares stadsmiljöpris, som delats ut varje år sedan 1986 går i år till Stockholms stad, Stockholms stadsbibliotek och SL för de nya biblioteken i Stockholms tunnelbanestationer.

Jag är otroligt glad över att vår satsning på tunnelbanebibliotek nu belönas med Stockholms Handelskammares stadsmiljöpris. Tidigare har Sturebiblioteket, som tillsammans med Bredäng och Högdalen är stadens nuvarande tunnelbanebibliotek, nominerats till CNTravellers innovationspris i hård konkurrens med världens olika innovationer. Min vision är att Stockholms bibliotek ska vara där människor finns.

Juryns skriver bland annat: ”Vi ser framför oss en stad där inte bara kulturen får en plats närmare människors vardag, utan även där miljöer som tunnel- och pendeltågsstationerna förvandlas till värdiga platser. Vi tror att ökad mångsidighet och oväntade infallsvinklar är rätt väg och gratulerar Stockholms stad, Stockholms stadsbibliotek och SL till ett gott arbete”.

Under mandatperioden har vi satsat stort på bibliotek. Fler har byggts och öppettiderna har utökats. Öppenhet och tillgänglighet är vägledande ord för vår målsättning att skapa framtidens bibliotek och tunnelbanebiblioteken fyller en nyckelfunktion

Biblioteken i Stockholm hänger med i samhällsutvecklingen. När jag var och besökte Kista bibliotek för några veckor sedan talade bibliotekarierna där om att biblioteken måste följa med när nya användarmönster etableras, annars kan de hamna ohjälpligt efter. Det är en viktig insikt. Den traditionella bibliotekstanken: ett ställe för fritt kunskapssökande öppet för alla lever kvar, men dagens medborgare kräver mer än bara ett boklager.

När jag besöker våra bibliotek så blir jag om och om igen övertygad om vilket fantastiskt arbete våra biblioteksanställda gör, med allt ifrån läxhjälp, språkkaféer, litteraturkvällar, digitalisering, samarbete med skolor. Och inget bibliotek är det andra likt, det finns en enorm mångfald och specialisering, samtidigt som biblioteken är välkomnande och öppna för alla. Det passar väldigt bra att biblioteken får ett stadsmiljöpris i kunskapsstaden Stockholm. Min vision är en stad där biblioteken är stadsmiljöns hjärtan.

/Madeleine

Rasmus liberal bloggar om priset här

Epstein bloggar om öppnandet av biblioteket i Bredäng (Mycket bilder)

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: