jump to navigation

Fotbolls-VM och SVTs paternalism 3 juni 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags:
trackback

Niclas Ericsson skriver idag en mycket bra ledare i DN ang. SVT-programmet ”Korrespondenterna”. Bilden som följer ett förutbestämt mönster och som skall inpräntas i tittarna är att Sydafrika plöjer ner miljarder i arenor och annan infrastruktur som istället skulle kunna ha gått till sociala reformer. Det är häpnadsväckande att en public service kanal, som skall vara opartisk i sin granskning inte ens nämner vad detta arrangemang i sin tur förväntas generera för Sydafrikas ekonomi.

Revisions- och konsultbyrån Grant Thornton i Sydafrika, som gjorde den ekonomiska studien till Sydafrikas ansökan om fotbolls-VM 2010, kom nyligen ut med en ny studie om fotbolls-VM effekter. När det gäller arbetstillfällen räknar man med att fotbolls-VM bidrar med 695 000 arbetstillfällen till landet. Den bruttoekonomiska påverkan på landet beräknas till motsvarande 95 miljarder svenska kronor, där 62 % har påverkat landet före 2010 och återstående del sker i år.

Visst kan man, som Niclas Ericsson påpekar, tycka att det är tråkigt att endast 2 % av de sålda matchbiljetterna innehas av afrikaner. Men att ställa investeringar föranledda av fotbolls-VM mot social upprustning utan att ens ha ett resonemang om vad detta kan betyda på lång sikt är direkt stötande.

Bortsett från de rent ekonomiska aspekterna så handlar fotbolls-VM dessutom om så mycket mer. Rugby-VM i Sydafrika 1995 spelade en stor roll i transitionen från apartheid mot demokrati och gav sydafrikanerna en ny självkänsla. På samma sätt kommer fotbolls-VM både att förändra vår bild av Sydafrika och sydafrikanernas bild av sig själva.

Fifa är ingen ideell organisation. Ändå är trycket från många länder att få organisera VM är enormt. När Fifa beslöt sig för att fotbolls-VM skulle rotera mellan de olika kontinenterna tog man hänsyn till just att det skulle bli svårt för många länder att tävla mot rika länder om att få arrangera VM. Man tog detta beslut för att fotboll även har en viktig roll gällande nationell enhet och försoning samt för social och ekonomisk utveckling.

Jag känner igen SVTs syn på utvecklingslandet Sydafrika. Det följer en mall som jag så ofta träffat på. Den mallen föreskriver, dels att landet inte begriper sitt eget bästa, dels att medlen lika gärna skulle kunna ha använts till sociala reformer. Tänk tanken att Sydafrika visst vet vad man vill, att man fattat ett långsiktigt investeringsbeslut som på sikt antagligen leder till omfattande ekonomiska förbättringar. I Sydafrika har man kunskap att göra sådana analyser – det är tråkigt att den inte finns på SVT.

Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. Gerry - 3 juni 2010

Alltså Madeleine. Nu är det det här med Fotbollen igen och du kliver rakt i fällan. Det klart att du är ett fan. Lägg lite mera konstgräs innan din valperiod löper ut. Kanske du får ¨ Stella Fare Cykelbane stämpel¨när det är över fast då heter det Arenabyggaren och Plastmatteläggaren. Du känner en mall hos SVT. Kan berätta att jag känner en mall hos dig med. Såg programmet själv och alla medaljer har en baksida. Svenska folket, speciellt Journalister och politiker ser gärna negativa sidor i det mesta för dom tror att gemene man är mer intresserad av detta än det positiva. Så visst känner du igen mallen. VM i Sydafrika kommer betyda mycket för dom alla även om man inte har råd att gå och titta själv. Men å andra sidan vem hade haft det i Sverige?? Som tur var sade Fotbollens Högsta Höna L.Lagrell att det kommer aldrig inträffa att Sverige får ha ett EM- VM i framtiden inte ens med Norge eller Danmark. Spelar ingen roll hur många Arenor som byggs för denna enskilda företeelse. Tycker jag är starkt. P4 var kanalen.
Du ha det så bra och om du någon gång får en ledig stund. Skänk en tanke till hos Hallidrottare. Vi är ganska många vi med numera.

2. Nils Larsson - 3 juni 2010

Vad sägs om ett Vinter-OS i Stockholm?

Sverige har aldrig arrangerat ett vinter-OS och både med tanke på vår idrottshistoria och vårt geografiska läge är det märkligt att det inte blivit av. Av de stora vintersportnationerna saknas egentligen bara Sverige och Finland som OS-arrangörer. En möjlighet om vi skulle få ett vinter-OS, vore i så fall att arrangera issporterna i Stockholm och snösporterna uppåt landet där det säkert finns både spår och backar. Ett vinter-OS i en huvudstad har bara arrangerats en gång tidigare, i Oslo 1952.

Diskussionen den senaste tiden i media om idrottsanläggningar i Stockholm har mest handlat om fotboll. Utan att ge mig in i den debatten skulle jag ändå vilja vidga perspektivet lite. När det gäller vinteridrotterna skid- och skridskoåkning har de den stora fördelen av att både vara elit- och stora motionsidrotter. Om Stockholm skulle få ansvaret att arrangera issporterna i ett olympiskt vinterspel, skulle det då efter spelen bland annat finnas kvar en fantastisk skridskoanläggning för just elit- och motionsidrott. Den friskvård som det innebär att kunna åka skridskor under flera månader är betydande.

Att ett OS skulle sätta Sverige och Stockholm på kartan är inget att tvivla över. Om man dessutom bygger en skridskohall som skulle bli väl använd efter spelen och vidare utnyttjar befintliga anläggningar som Globen, behöver det inte röra sig om några fantasisummor i kostnader. Flera polititiker har uttryckt en önskan om att Sverige ska ansöka om att få arrangera större idrottsevenemang. Jag har svårt att se något bättre evenemang än ett vinter-OS.
Det vore kanske dags med en ansökan!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: