jump to navigation

Nu vaknar judehatet hos vänstern igen 1 juni 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
trackback

Veronica Palm, socialdemokratisk riksdagsledamot, står för dagens lågvattenmärke. Hon ställer sig i spetsen för judehatet som tycks ligga och gro hos vänstern och bara väntar på att sticka upp sitt fula tryne.

Israels angrepp på skeppen till Gaza ska med kraft fördömas, precis som har skett av den svenska regeringen. Men att blanda ihop staten Israel med judendomen är ett obehagligt och historiskt välanvänt grepp. Det har ett namn: antisemitism.

Veronica Palm fullföljer en socialdemokratisk tradition där man gör alla judar skyldiga för Israels politik. Se Ilmar Repaluu. Jag skrev om det bland annat här.

Hela situationen riskerar att sluta i ytterligare upptrappning av våldet i regionen. Att svenska riksdagsledamöter som man hoppades skulle ha både ansvar och omdöme tillgriper det beprövade judehatet får mig att må illa.

Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. Veronica Palms åsikter är skrämmande! « Det vanliga folket - 1 juni 2010

[…] Madeleine Sjöstedts blogg […]

2. Måns - 1 juni 2010

Populär låt! Samma sak från Hans Linde (V):
http://hanslinde.v-blog.se/2008/12/28/medan-bomberna-faller-over-gaza/

3. Lars-Erick F - 2 juni 2010

Hm. Ja, din rubrik var ”illavarslande”, men texten OK. Man får inte blanda ihop judar och staten Israel. Även om det verkar som att en obegripligt stor del av Israels innevånare står bakom regeringen i dess angrepp på Gaza-skeppens passagerare.

Israel som stat målar in sig allt mer i ett hörn, och verkar inte kunna förstå att de gör situationen allt mera omöjlig.

4. Per Palmér - 4 juni 2010

Jaha, det var det enda Sjöstedt kunde få ur sig med anledning av konvoj-massakern. Inte att hon är lättad över att de svenska aktivisterna kom hem någorlunda oskadda, inte för att hylla deras insats och mod. Bara för att få till ett tjafs med politisk motståndare.

5. Kapten Paddock - 4 juni 2010

Judehat? Hur i hela friden kan du ens uttrycka dig på det totalt inkompetenta sätt du gör? Vad gör det dig till? Palestinahatare? Arabhatare? Du borde kunna läsa bättre mellan raderna istället för att hälla bensin på elden. Att sammankoppla vänstern med judehat är extremt illa gjort och ett billigt, billigt röstfiskeri.

Vidrigt Madeleine!

6. Mats G - 4 juni 2010

Jag tycker snarare det är DU som blandar ihop. Minsta kritik mot den oerhört odemokratiska och militärt inriktade (antagligen tvåa efter Nordkorea) staten Israel avfärdas med antisemitism och sen ska det liksom vara färdigdiskuterat…

DET om något spär på antisemitism, för att inte tala om att det urvattnar begreppet överhuvudtaget…

Lennart Pesonen - 20 juni 2010

Hehe. Du har ju svaret. Israel lägger ner sin hemska krigsmaskin och skickar de nu lediga ungdomarna på studieresa till valfritt grannland för att lära sig demokrati.

7. Eva D - 4 juni 2010

Ja. Veronica Palm citerade en Björn Afzelius låt från 1982 förmodligen för att markera att historien upprepar sig. Det var väl klantigt. Men att anklaga vänstern för judehat och antisemitiska åsikter är lite magstarkt.

8. Rikard - 4 juni 2010

Afzelius låt handlar inte om att alla judar (jag är själv sekulär jude) är ansvariga för staten Israels handlingar. Vad det handlar om att staten Israel själv definierar sig som judisk och att den israeliska politiken ofta hänvisar till just det judiska folkets påstådda Utvaldhet. Ordvalet i Afzelius text måste ses som en hänvisning till detta, till den israeliska självbilden. Själv mår jag illa över att rabiat-sionistiska dogmatiska demagoger kan piska upp en sån nationalistisk hatstämning bland judarna i Israel, att resonemang och konspirationsteorier som inte står de nynazistiska långt efter kan föras fram och få rot i debatten.

9. Nils - 4 juni 2010

Det här var ett larvigt och rent tarvligt sätt att lägga ord i munnen på en politisk medtävlare. Att inleda ditt inlägg med ”dagens lågvattenmärke” sammanfattar det hela på ett väldigt bra sätt, förutom då att det är din text som står för lågvattenmärket.

I min naivitet så hoppas jag som vanligt att politiker som du bör sträva att tillsammans med andra bygga en bra värld istället för att med någon slags uppblåst retorik höja dig själv över andra och sätta er högerpolitik på piedestal.

När får vi höra din egentliga åsikt om att en stat tar sig friheter att på internationellt vatten och med berått mod mördar nio personer?

Lennart Pesonen - 4 juni 2010

Med risk för att framstå som kluven och förvirrad tycker jag det var fel av Israel att borda fartygen på internationellt vatten men har svårt att hålla med om att människor mördades med berått mod.
Soldater firades ned en och en med hölstrade pistoler. Mottagandet var inte det förväntade och ledde fort till en situation där de första bordande soldaternas liv var i uppenbar fara. Om ett antal människor slår en med järnrör och kastar ner en annan från däck ( som kan ses i ett klipp på youtube )så handlar det mer om självbevarelsedrift än berått mod när man börjar skjuta.
Självklart kan man hävda, och med all rätt, att soldaterna inget hade där att göra, men för den enskilde soldaten spelar det i just den situationen ingen som helst roll. Överlevnadsinstinkten tar över. Med tanke på att det i luften ovanför fartyget dessutom fanns en kraftigt bestyckad helikopter som utan större problem hade kunnat ta livet av alla som attackerade soldaterna hade antalet döda kunna varit betydligt högre.

10. Kapten Paddock - 4 juni 2010

Lennart Personen, det går att spekulera väldigt mycket kring vad som hände. Personligen tror jag inte att bilderna som du talar om ljuger (däremot tvivlar jag på att de berättar hela sanningen), tänk istället tanken om Mavi Marmara blev beskjuten innan bordningen, tänk om någon i besättningen fått en kula i huvudet innan soldaterna firade sig ner från helikoptrarna? Hur tror du stämningen på fartyget skulle vara då? Upprorisk kan jag tro.
Det är därför vi alla bör kräva en internationell oberoende utredning.

Lennart Pesonen - 20 juni 2010

Kapten Paddock, Ärligt talat känns det lite långsökt att spekulera i att man först från Israels sida Skjuter skarpt och dödar någon för att sen fira ner sig en och en med hölstrade vapen.
Hur stämmningen på båten Mavi Marmara var innan bordningen finns att beskåda på nätet. Utalanden om att vilja bli martyrer utalas av somliga. En video som visar förberedelser för strid ombord på båten ligger också ute på nätet. Kan väl vara bra att förbereda sig, men om man går ut i media och säger att detta är en humanitär ickevåldsaktion så blir det lite svårt att få ihop det hela. Vad anser du om organisationen IHH?
En oberoende internationell utredning vore bra men med tanke på hur snabba många var att fördöma bordningen utan att veta alla fakta kan det vara svårt att hitta neutrala granskare.

11. Börje - 12 juni 2010

Du skriver ”Israels angrepp på skeppen till Gaza ska med kraft fördömas”. Varför då? Blockaden är Hamas fel. Krig råder faktiskt. Att Israel upprätthåller blockaden på internationellt vatten är då ok. De turkiska islamisterna angrep de israeliska soldaterna, som agerade i självförsvar. Så långt fakta. En värdering av ”Ship to Gaza” är att det är en politisk aktion i det långvariga propagandakriget mot Israel mer än en humanitär aktion. Du liksom regeringen etc ylar med mobbarna, men det hjälpte dig uppenbarligen inte eftersom de flesta kommentarer i alla fall kritiserar dig för att du uppmärksammade Afselius/Palm antisemitiska yttranden.

12. Dagens läsvärda « Från huvudstad till världsstad - 12 november 2010

[…] Reepalu och hans brist på engagemang för judar som drabbas av antisemitism och socialdemokratins sätt att göra alla judar till medskyldiga till Israels politik. Alla borde läsa Andreas Lovéns […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: