jump to navigation

Bra dag för liberaler i Stockholm 28 maj 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
trackback

Igår antog vi ett nytt kommunalt handlingsprogram för Folkpartiet i Stockholm. Programmet har en starkt betoning av den växande staden som bevarar sin särart. En stad där alla får chansen genom en bra utbildning och kan leva sitt liv på det sätt de själva önskar genom att man kan välja i det offenliga utbudet och att kommunen inte lägger sig i detaljer. Ett blomstrande kultur och idrottsliv gör att det blir högt i takt och många upplevelser som för människor närmare varandra.

Som ansvarig för Stadsmuseet är stadsmiljö frågorna något som ligger mig varmt om hjärtat. Dessa frågor får ett allt större genomslag i Folkpartiet i Stockholm. Idag publicerar Lotta Edholm en artikel om Stockholms stadsmiljö i DN.

DN redovisar också en statistiskt säkerställd ledning för alliansen inför valet. Den är inte förvånande med tanke på den positiva ekonomiska utveckling som Sverige upplever just nu. SvD konstaterar att Sverige är bäst i Europa med en tillväxt på 3 procent! Detta är oerhört glädjande. Se även Per Altenberg.

Mark Klamberg skriver här, Rasmus Jonlund här, Christer Sörliden, Niklas Frykman.

Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. MIcke - 28 maj 2010

Inför personval så man får de bästa politikerna. Min drömfemma är: Reinfeldt som statsminister, Borg får nytt förtroende, ut med tråkmånsen Carlberg och in med Marie W, bort med Beatrice och in med Thomas Bodström, Kalle Bildt ersätts av vem som helst för ingen kan vara sämre.

Och vad gällande Stockholm så får varken Du Madeleine eller Ulla Hamilton mitt förtroende. I ditt fall gäller det ditt agerande i frågan om Aspuddsbadet. Det är inte oki att skicka polis på småbarnsföräldrar och spendera 700 000 kr bevakning. I Ullas fall är det hennes brist på insikt i av vi Stockholmare faktiskt vill cykla och enligt henne är det fullt tillräckligt att ”satsa” 14 miljoner per år för underhåll och utbyggnad av Stockholms cykelbanor.

Tack för ordet.

Ha en bra dag,

2. bloggare på icedaniel.se - 28 maj 2010

Positiv utvecklig. Sverige har 10 % arbetslöshet ! Anledningen att den inte kostar så mycket är att ni i alliansen satt arbetslösa och sjuka på svältdiet !

3. Peter - 28 maj 2010

Men herregud. Varken de eller du är liberaler. Inse.

4. Konservativt från det liberala partiet « Per pladdrar på - 28 maj 2010

[…] } På torsdagen antog Folkpartiet liberalerna i Stockholms stad sitt program inför valet i höst. Precis som väntat är en av profilfrågorna en starkt konservativ åsikt, nämligen att höga hus […]

5. Lisa - 28 maj 2010

Undrar om du kan beskriva vad Stockholms särart består av, exakt alltså? Gärna i form av ett planeringsunderlag som specificerar och beslriver hur denna särart ska hanteras i planprocessen. Kanske kan staden börja med att se till att riksintressena får en vettig analys och beskrivning nu när ni i alliansen tagit bort byggnadsordningen?

Madeleine Sjöstedt - 29 maj 2010

Stadens byggnadsordning finns kvar men ska revideras eftersom den som nu finns behöver byggas på.
Madeleine

Lisa - 30 maj 2010

Kommer den fortsatt hantera riksintressenas värden?

6. Lisa - 28 maj 2010

En mer konkret fråga är varför du inte i Kulturnämndens yttranden i stadsplaneringsfrågor undlåter att föra fram ex kulturmiljösynpunkter och istället hänvisar till att det råder bostadsbrist i Stockholm och att det därför är viktigt att maximera exploateringsgraden i om- och nybyggnationer? Ska du och nämnden inte försvara och föra fram de synpunkter som faktiskt kan påverka bibehållandet av ”Stockholms särart”?

Är du nyvaken eller överkörd av dina allianskollegor?

Madeleine Sjöstedt - 29 maj 2010

Stadsmiljöfrågorna är viktiga och kommer endast upp i kontroversiella fall till kulturnämnden. I de allra flesta fall ställer sig nämnden bakom stadsmuseets synpunkter – även då de går emot stadsbyggnadskontoret. Läs protokollen och se.
Madëleine

Lisa - 30 maj 2010

Det är protokollen jag läst och i flera av dem står ingenting om hur stadsmiljöfrågorna ska hanteras, eller hur kulturhistoriska värden bör hanteras. Det finns med i tjänsteskrivelsen men nämnden säger bara att det är viktigt med bostäder och därför inte har några erinringar. Det korrekta sättet, dvs det sätt som man förväntar sig att kulturnämnden ska agera, är naturligtvis att lyfta fram sitt ansvarsområde och hur det påverkas. Det är ingen annan som kan eller kommer att göra det.

Lisa - 30 maj 2010

Okej, två konkreta ärenden som du kanske kan kommentera utifrån de ställningstaganden som du och (FP) nu gjort angående stadsmiljöfrågor och att ni vill bibehålla Stockholms särart.

Kulturnämndens protokoll från 20090825 är mycket intressant. Nämnden går i två fall på förvaltningens förlag till beslut men i två mycket principiella ärenden (§ 123-124) beslutar nämnden att tillstyrka förslagen till detaljplan för för Basaren 1 på Kungsholmen och Plankan 24 på Södermalm.

Motivering kv Plankan:
”Stockholm är en växande stad. Behovet av nya bostäder är, och kommer att fortsätta vara, stort. I planeringen av ny bebyggelse är den kulturhistoriska bedömningen en viktig del. Detta måste dock ställas mot behovet av nya bostäder. Kvarteret Plankan erbjuder en tidstypisk miljö från 1960-talet. Samtidigt finns där en stor innergård, som kan bereda plats för nya bostäder, utan att något gammalt måste rivas. Vi anser därför att planförslaget bör tillstyrkas.”

Motivering Basaren 1:
”Stockholm är en växande stad. Behovet av nya bostäder är, och kommer att fortsätta vara, stort. I planeringen av ny bebyggelse är den kulturhistoriska bedömningen en viktig del. Detta måste dock ställas mot behovet av nya bostäder. Det är rimligt den låga byggnaden i kvarteret rivs för att lämna plats åt fler bostäder, men det är också viktigt att det nya som byggs passar väl in i områdets karaktär. Det bör vara möjligt att hitta en gestaltning av huset som till sin form och storlek bättre passar in i omgivningen. Därför bör ett nytt förslag utarbetas.”

Madeleine, du får gärna förklara på vilket sätt en rund byggnad på Plankans innergård bevarar Stockholms särart eller leder till en god stadsmiljö.

Du bör även förklara
1) på vilka grunder du säger att Plankans innergård inte har sådana kulturhistoriska värden och andra stadsmiljökvaliteter som gör den värd at bibehålla?

2) På vilka grunder du säger hävdar att Basaren 1 inte har sådana värden som motsvarar PBL 3:12 och dessutom har ett juridiskt skydd i gällande plan.

I fallet med Basaren 1 så kommer det föreslagna huset att påverka Stockholms silhuett och riksintresset Stockholms innerstad. Den gamla Byggnadsordningen, den som alliansen tagit bort, skulle inte medge det förslag till nybyggnad du godkände. Du har alltså fattat ett beslut som står i rak motsats till den politik du nu säger dig vilja föra.

I båda dessa fall underlåter du att ta ditt ansvar för kulturvärden och peka på hur nybyggnadsförslagen påverkar stadsmiljön utifrån kulturmiljö och kulturaspekter. Istället tar du på dig ansvaret för att det byggs bostäder överhuvudtaget. Kulturnämndens uppdrag är att se till att de bostäder som byggs blir så bra som möjligt utifrån bl.a. kulturmiljlön och Stockholms särart…är det du eller jag som missförstått vad ditt uppdrag består i?

7. Lisa - 2 juni 2010

Jag saknar den slagkraftiga och snabbtänkta Madeleine som kan dissikera ett argument och genom en totalsågning få en att känna sig varmt upppmärksammad.

Finns det hopp om att hon kommer tillbaka?

Madeleine Sjöstedt - 2 juni 2010

Jag återkommer men har för mycket möten nu. Du ska få svar.
Madeleine

8. Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Den urstarka svenska ekonomin - 2 juni 2010

[…] Mark Klamberg, Ann-Marie Ekström, Madeleine Sjöstedt, Ankarsjö, Mina moderata karameller, Runo, Dick Erixon, Niklas Frykman, Stefan Erikson, Kent […]

9. Lisa - 2 juni 2010

Ja just det, förlåt, det var inte meningen att tjata. Jag hade totalt glömt bort att ni klubbar igenom Slussen nu. Ska bli intressant att höra hur stadsmiljön och kulturvärdena diskuterades även i det fallet. Ta den tid du behöver.

10. Lisa - 12 juni 2010

Stötte på denna intressanta artikel om Aspuddsbadet. En byggnad och stadsmiljö som du som kulturborggarråd verkligen inte försvarade. Varför gjorde du inte det när det utan tvekan fanns ett kulturhistoriskt värde, det fanns en verksamhet redo att ta över och eventuellt köpa byggnaden…det rimmar illa med ditt prat om att du och (FP) säger er värna kulturhistoriska värden och stadsmiljöerna. Beror det på okunskap/ignorans eller brist på vilja?

http://www.stockholmsfria.nu/artikel/84227?__utma=1.867856749.1276373912.1276373912.1276373912.1&__utmb=1.12.9.1276374367306&__utmc=1&__utmx=-&__utmz=1.1276373912.1.1.utmcsr=(direct)|utmccn=(direct)|utmcmd=(none)&__utmv=-&__utmk=75328530

11. Lisa - 18 juni 2010

Vill bara säga att jag i avvaktan av att du får tid att svara (jag förstår att du har mycket att göra) så kollar jag den här tråden då och då. Kanske en av dina sekreterare kan hjälpa dig. Naturligtvis efter bröllopet förstås

Det senare sagt med hänvisning till din tidigare kritik av Robespierre och Myrdal. Du kommer naturligtvis att avstå från att uppmärksamma monarkin. Du kommer att kritisera monarkin för antidemokratiska metoder, förespråkare av tortyr, envälde och terror samt inskränkningar i religionsfriheten…eller hur?

Så jag förstår att du har fullt upp…jag kan vänta till efter prinsessans bröllop.

12. Lisa - 18 juni 2010

I morgon är ”bra dag för liberaler i Stockholm”!!!

13. Lisa - 6 juli 2010

Hej Madeleine, jag antar att du också njuter av sommarsolen och att de flesta mötena nu är avklarade. När du får lite tid över kan du väl plita ner ett svar?

14. Lisa - 20 juli 2010

Hej igen, vill inte verka tjatig men nån form av tidplan för det utlovade svaret skulle sitta fint.

15. Lisa - 12 augusti 2010

”Jag återkommer men har för mycket möten nu. Du ska få svar.” (Madeleine Sjöstedt 2 juni 2010).

16. Lisa - 26 augusti 2010

Nu har det snart gått tre månader sedan Madeleine lovade att svara, hur går det för henne? Innan valet skulle ju naturligtvis vara det ärligaste så man vet hur Madeleine tänker sig att kulturmiljöer och stadens karaktär ska hanteras. Eller snarare om Madeleine har för avsikt att ens låta kulturnämnden hantera frågorna.

17. Lisa - 27 augusti 2010

Inget?

18. Lisa - 16 september 2010

Eftersom du ännu inte levererat det utlovade svaret drar jag slutsatsen att du inte kan eller vill svara. Med tanke på din höga svansföring kring din blogg och stadsmiljöfrågor är det rimligt att anta att din ord saknar innehåll – du snickesnackar med stora ord men är extremt dålig på att leverera.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: