jump to navigation

Internet skapar social gemenskap och medborgarskap 27 maj 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
trackback

Gårdagens ros gick tillKarin Olsson på Expressen och  Lars Linder på DN som  i sina recensioner av Bengt Göransson bok Tankar om politik uppmärksammat Internets betydelse för den nye medborgaren. Bengt Göransson hävdar enligt recensionerna att medborgarskapstanken är hotad och har ersatts av synen på människor som skattebetalare.

Själv är jag närmast allergisk mot inställningen det var bättre förr. På de allra flesta områdena var det inte så. Jag har ägnat mitt yrkesliv åt internationella frågor. Jag fick uppleva hur världen under dessa år blev en betydligt bättre plats att leva på – fattigdomen minskade och demokratin ökade. Även i Sverige har det allra mesta utvecklats i positiv riktning. Framför allt inom demokratins område har mycket skett. Jag vill absolut hävda att flera har större inflytande både över sitt eget liv och samhället idag än de hade för 25 år sedan. Möjligheten att påverka har ökat.

Internet och varit extremt viktigt i denna process. Som ett exempel kan jag nämna att som politiker fick man förr något brev om dagen, idag överöses varje politiker som vill vara öppen med mejl och kommentarer. Vi tvingas svara och förklara. Kraven på politiker har därmed ökat. Det är bra.

Jag kastar handsken och hävdar: aldrig har medborgaren kunnat vara så mycket medborgare som idag: det är lätt att hitta självsfränder, det är lätt att mötas och det är lätt att påverka.

Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. Titta, en julklapp! « Från huvudstad till världsstad - 6 januari 2011

[…] Internet skapar social gemenskap och medborgarskap […]

2. Tunisien och det fria ordet « Från huvudstad till världsstad - 19 januari 2011

[…] Här i bloggen: Europas sista diktatur, Eritresfestival genomförd – Eritrea angriper Dawit, Öppen data i Stockholms nya e-arkiv,  Ny teknik är inget hot, Internet skapar social gemenskap och medborgarskap […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: