jump to navigation

Glädjande besked från regeringen – koffertobligatoriet kasseras! 27 maj 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
Tags:
trackback

Idag meddelade regeringen att planerna på att sätta ett slutdatum för genomförandet av den s k koffertmodellen inom kulturpolitiken i hela Sverige skrotas. Jag har tidigare skrivit om koffertmodellen här, här och här.

Detta innebär att modellen genomförs i de län där den redan påbörjats, därefter kommer det att utvärderas innan man går vidare. Detta innebär en stor seger för Folkpartiet som sagt nej till att gå vidare med förslaget till Christ Heisters koffertmodell för en regionalisering av kulturstödet innan en utvärdering skett av de regioner som nu har fått stöd enligt denna modell.  Regeringens förslag innebär att de som inte vill vara med inte kommer att bli intvingade i en struktur som troligtvis skulle innebära mer byråkrati och mer styrning av kulturen. Vi har från stadens sida framfört kraftiga protester i remisser och andra sammanhang och det är med glädje jag konstaterar att dessa nu har hörsammats.  Det går naturligtvis inte att tolka beslutet från regeringens sida på annat sätt än att Stockholm kommer få det undantag som föreslogs redan i kulturutredningen, men som sedan slarvigt glömdes bort i betänkandet om koffertmodellen.  Regeringen har tagit sitt förnuft till fånga och insett att Sveriges kulturliv inte går att inordna i en schablon, utan särskilda hänsyn måste tas till olika delar av landet.

Madeleine

Uppdatering: SVD

Kommentarer»

1. Debatt om koffertmodellen « Från huvudstad till världsstad - 7 juli 2010

[…] kulturrådet om den s.k. koffertmodellen, som vi har skrivit om tidigare här, här,  här och här. De andra som medverkade var utredaren Chris Heister, Rolf Tufvesson som är kulturnämndens […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: