jump to navigation

Rödgrön idétorka inom kulturen 20 maj 2010

Posted by jonasuebel in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler, Mer läsning och bättre bibliotek.
trackback

Idag presenterade de rödgröna i Stockholm sitt kulturpolitiska valmanifest. Det är ett manifest utan kulturpolitiska initiativ. Det tunna pappret som består av nio punkter innehåller mest otydliga uttalanden om att vissa verksamheter skall stärkas, men inte någonstans beskriver de hur detta ska gå till. Jag utgår ifrån att det som vanligt handlar om att ösa in mer pengar i verksamheterna. Det är inget fel i sig med att kräva mer pengar till kulturen, det är därför Stockholms kulturbudget har ökat under denna mandatperiod. Men Socialdemokraterna har tidigare lovat att hela deras skattehöjning, som blir verklighet om de får makten i höst, ska gå till skolan. Då blir det inte mycket kvar till kulturen.  Men Socialdemokraterna har ju alltid varit som bäst i opposition då man har lovat runt för att sedan när man har haft makten hållit tunt.

Historien visa just detta. När vänsterpartierna i opposition säger sig vilja satsa mer pengar på kulturen brukar det i majoritet sluta tvärtom. Det kan vara värt att än en gång påminna om hur nettobudgeten för biblioteken i Stockholm har utvecklats när vänsterpartierna pratar om att satsa på ju biblioteken.

År Majoritet Nettobudget
2001 fp+m+kd 219
2002 fp+m+kd 235
2003 s+v+mp 234
2004 s+v+mp 222
2005 s+v+mp 223
2006 s+v+mp 223
2007 fp+m+kd 226,5
2008 fp+m+kd 226,5
2009 fp+m+kd 260,2
2010 Fp+m+kd 278,2

Vi har under vår mandatperiod öppnat fler bibliotek och gjort en enorm framtidssatsning på biblioteksstrukturen. En ökning med 25 procent – vilket nog är historiskt. Detta till skilland från de röd-gröna som sparade totalt 12 miljoner under sina fyra år vid makten. Det är tydligt att biblioteken aldrig har varit ett prioriterat område för de röd-gröna.

I partiernas respektive budgetförslag för 2010, framgår det att Miljöpartiet ville ta bort 50 procent av den stora satsning på biblioteksstrukturen som gjorts i årets budget. Halva skulle ha skurits bort och använts till annat. En modern biblioteksstruktur med nya bibliotek i kollektivtrafiknära lägen vill de gärna ha, men det tycks inte få kosta något. Vänsterpartiet valde att inte ens nämna biblioteken i sitt budgetförslag för 2010 . Den som vill skära i bibliotekens budget bör helt enkelt rösta på oppositionen.

Vänsterpartierna menar vidare att vi har sänkt stödet till de fria grupperna. Det stämmer illa med verkligheten. Vad vi har gjort är att vi har vi släppt in fler i systemet. Det är alltså betydligt fler kulturutövare som får del av stadens stöd idag, som nu är historiskt högt. Det gamla systemet hade en stark inlåsningseffekt som vänsterpartierna verkar vilja gå tillbaka till. Vid vänsterpartiernas sista år vid makten 2006 fördelades 57,5 mnkr i verksamhetsstöd. 2010 fördelas 70,8 mnkr. Visa mig den som kan leda i bevis att detta skulle vara en minskning!

Slutligen vill vänstertrojkan slopa kulturbonusen och ge ännu mer pengar till fler lokaler. Hur kulturverksamhetens kvalitet kan ligga i fler eller större lokaler är för mig en gåta. Vi i alliansen prioriterar verksamhet framför lokaler. Jag menar att det ska löna sig för kulturverksamheter att öka de egna intäkterna och att öka den unga publiken. Därför jag och mina alliansvänner infört en kulturbonus, som fördelas bland dem som har verksamhetsstöd från kulturnämnden. Det behövs mer tillväxt i kultursektorn, både av pengar och publik. Kulturbonusen är en del av ett större paket, de så kallade växtpengarna, för att öka tillväxten. Andra delar är Fonden för innovativ kultur, delfinansiering av EU-projekt, Kulturdirekt, livecheckar och att konstnärer som anlitas av staden ska få betalt. Detta vill alltså oppositionen ta bort.

Den röd-gröna idétorkan inom kulturpolitiken är tydlig.

Madeleine

Kommentarer»

1. Ideologin förblindar för fakta « Från huvudstad till världsstad - 11 januari 2012
2. Sista kulturnämnden före sommaren « Från huvudstad till världsstad - 15 juni 2012

[…] fick ansvar för kulturpolitiken. Under min tid som kulturborgarråd har anslagen till biblioteken ökat dramatiskt och vi har arbetat med flera nya koncept för hur biblioteken ska nå nya målgrupper, exempelvis […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: