jump to navigation

Goebbelspriset nästa? 14 maj 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
trackback
Det där med Robespierrepriset i blogginlägget nedan hämtade jag från dagens DN Kultur. Vid genomläsningen slår det mig: ett pris instiftat av Jan Myrdal, uppkallat efter terrorväldets fader, behandlas som vilken mysnyhet som helst av DN:s kulturredaktion!
 
Tänk om det varit högerextremism det handlat om istället. Tänk er följande nyhet (obs fiktiv text! ):
 
”Kommunikatören NN får det nyinstiftade Joseph Goebbels-priset i PR och kommunikation på 10 000 kronor.
Fråga: Är du lika nyskapande som Goebbels i din kommunikation?
Svar från NN: Nyskapande betyder ju att använda sig av nya medier. Goebbels var ju i mångt och mycket reklamfilmens och det stora eventets fader. Mina insatser inom sociala medier kanske är åt det hållet, men långt ifrån lika radikala i tanken.
Fråga: Fick du priset för något särskilt du gjort?
Svar: Nej, men de nämnde den virtuella partidag jag organiserade som en PR-insats på Facebook.
Fråga: Ska du investera dina pengar i ditt företag?
Svar: Nej, företaget har pengar så det räcker. Jag skulle vilja ta ledigt en vecka och åka någonstans där jag kan vara för mig själv och brainstorma litegrann.”
 
Absurt, sjukt och omöjligt? Javisst. Men varför kan man komma nära sådan absurditet när det är vänsteruppfattningar det handlar om?

Madeleine

Liberati: En värdig Myrdalspristagare

Lotta Edholm: Sluta behandla Myrdal som ett barn!

Anita Brodén: Pol Potregimen och röda khmenrernas terrorvälde

Annonser

Kommentarer»

1. Lisa - 14 maj 2010

Han, Robespierre, verkar ändå ha stått för många av de ideal du själv står för (hoppas jag). Så helt illa kan det väl inte vara? Eller har du haft för bråttom nu igen och inte läst på. Här är då en länk till wiki, där det går att läsa följande:

”Bland hans mest progressiva åtgärder kan nämnas 1793 års deklaration av de mänskliga rättigheterna, införandet av den obligatoriska skolgången (1793) samt slaveriets avskaffande i kolonierna.”
http://sv.wikipedia.org/wiki/Maximilien_de_Robespierre

Vilket leder fram till den slutsats som Jonas gör i kommentaren till Martins inlägg här: http://www.liberati.se/2010/04/23/en-vardig-myrdalpristagare/

Dvs ”man förstår hur du inte är kapabel att skilja mellan normativa och positiva utsagor, “vara:t” och “böra:t” som man brukar säga.”

…vilket man borde kunna kräva av ett borgarråd som ansvarar för den Stockholms stads offentliga historieskrivning. Herregud!

2. Madeleine Sjöstedt - 17 maj 2010

Läs engelska Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Robespierre
Läs särskilt asnittet Reign og Terror.
Madeleine

3. Lisa - 21 maj 2010

Fast nu är det bara gulligt naiv och enögd Madeleine. Ja, Robespierre var en despot, tyrann och kanske framför allt en liten skitskraj man. Men han var även en man som höll hårt på sådana principer som du värnar och kämpar för. Mänskliga rättigheter, rätten till kunskap.

Att upplysningen även innebär antidemokratiska och antihumana konsekvenser för samhället och individer är väl en självklarhet. Liksom kapitalismen, demokratin, den industriella revolutionen, modernismen, liberalismen etc får liknande konsekvenser.

Enligt ditt sätt att resonera skulle ett Nietzsche-pris vara helt uteslutet. Och att en sådan tanke kommer från den ytterst ansvariga för den offentliga historieskrivningen i Stockholm är minst sagt förvånande.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: