jump to navigation

Entreprenörer i kultursektorn ger jobb i kunskapssamhället 5 maj 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Kultur för fler.
trackback

I dag på kulturnytt säger Ingrid Elam, ordförande i konstnärsnämnden,  att svenska konstnärer tvingas bli egna företagare. De är ”ofrivilliga företagare”.

Vi har generell välfärd och marknadsekonomi i Sverige. Det innebär att staten ger dig möjligheter att utveckla dina talanger i skolan och på högskolor. Sedan får man söka jobb eller starta eget för att försörja sig, pröva sina vingar.  Ingen yrkesgrupp är garanterad en anställning efter avslutad utbildning. Alla tvingas vi välja hur vi ska försörja oss, i anställningsform eller företagarform.  Ofriheten är att inte få välja.

Det finns samhällssystem som provat att garantera jobb efter utbildning. I planekonomins Sovjet var det precis så. Där var i stället alla medborgare ofrivilliga arbetstagare. Det är få som numera rekommenderar den modellen.

 Det viktiga är att vi får tillväxt i kultursektorn. Kultursektorn är en framtidsbransch i kunskapssamhället. Tillväxt kommer ge större möjligheter för konstnärer att få en god inkomst, antingen som anställda eller som egna företagare. På senare tid blir det allt vanligare att konstnärer ser sig själva som entreprenörer, det är inte fult att vara entreprenör och konstnär samtidigt längre, som det kanske var för tio tjugo år sedan. Det är en mycket positiv utveckling. Framtiden ligger för dessa kreativa entreprenörer som gör livet intressantare för oss andra.

Jasenko Selimovic: Konstnärlig kvalitet kräver proffs

Henrik Alexandersson: Andra människors pengar

DN

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: