jump to navigation

Ja till kvalitet – nej till koffert 14 april 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad, Internet och kulturen.
Tags: , , ,
trackback

Idag presenterade Folkpartiet liberalernas kulturpolitiska arbetsgrupp, bestående av Christer Nylander, Jasenko Selimovic och jag själv, ett liberalt kvalitetsmanifest; ”Kvalitet – kulturens kompassnål.”  Manifestet kan du hitta här, i Folkpartiet liberalerna kulturblogg. Manifestet visar vilken inriktning vi anser att framtidens kulturpolitik skall ha. Vi är övertygade om att kulturen är lika viktig för informationssamhället som oljan för industrisamhället. Det handlar inte längre om kvantitet att skapa strukturer för att tillgängliggöra kultur, det handlar om att fylla dessa strukturer med kvalitativt innehåll. Politikerna skall hållas på armlängs avstånd från kvalitetsbedömningarna, men har ett ansvar för att det i samhället finns förutsättningar för ett kreativt och dynamiskt kulturliv.

En hel del av detta håller vi på att genomföra i Stockholm, men även staten kan ha en mera aktiv roll.

Folkpartiet säger också nej till att gå vidare med förslaget till Christ Heisters koffertmodell för en regionalisering av kulturstödet innan en utvärdering skett av de regioner som nu har fått stöd enligt denna modell.

Som vi konstaterat tidigare; kulturen kommer bli en valfråga och vi liberaler har ett särskilt ansvar. Vi lever i en brytningstid, utmaningarna och möjligheterna har kanske aldrig varit större.

Radions kulturnytt rapporterar.

 /Madeleine

Kommentarer»

1. Lola Björkquist - 17 april 2010

Hej!
Jag håller med om att inte regionalisera mera utan avvakta en utvärdering. Av egen erfarenhet vet jag att många ledande politiker har sett till att nämnder har slagits ihop och engagerade kulturpolitiker har ersatts av mer ”tjänstvilliga” och mindre besvärliga, för att de som sitter på kommunernas och landstingens kassakistor skall få det lättare att stuva om efter eget önskemål.
Jag vill inte ha mer av ” vad vill folket ha”. Då finns risk att det som är nytt och spännande inte kommer fram och det som är smalt men av god kvalitet röstas bort.
Tycker ni sköter kulturen för Fp bra, men se till att fler ledande folkpartister och ministrar får lite av er glöd. Annars marginaliseras kulturen och det vore synd när FP genom tiderna varit framträdande på detta område.
Glöm inte heller alla dem som inom hela landets Hemslöjdrörelse gör ett stort och ofta helt ideelt arbete för att bevara och utveckla denna form av kultur.

Madeleine Sjöstedt - 20 april 2010

Hej Lola!

Tack för dina synpunkter som bekräftar min bild av att det är viktigt att regionaliseringen inte leder till ökad politisk styrning.

Självklart måste även det smala få plats! Jag hoppas att den statliga kulturpolitiken även fortsättningsvis också ska vara en garant för det.

Hälsningar
Madeleine

2. Spya i Kulturnyheterna « Från huvudstad till världsstad - 12 maj 2010

[…] Mer om detta här i bloggen: Ja till kvalitet – Nej till koffert […]

3. Glädjande besked från regeringen – koffertobligatoriet kasseras! « Från huvudstad till världsstad - 27 maj 2010

[…] inom kulturpolitiken i hela Sverige skrotas. Jag har tidigare skrivit om koffertmodellen här, här och […]

4. Debatt om koffertmodellen « Från huvudstad till världsstad - 7 juli 2010

[…] i en debatt hos kulturrådet om den s.k. koffertmodellen, som vi har skrivit om tidigare här, här,  här och här. De andra som medverkade var utredaren Chris Heister, Rolf Tufvesson som är […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: