jump to navigation

Privat donation är bra för Liljevalchs 22 mars 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Har offentlig finansiering av kulturen ett egenvärde? Får kulturen på det sättet nödvändigtvis en högre kvalitet? Mitt svar på båda frågorna är nej. Men Ulrika Stahre verkar tycka att de pengar som människor betalar via skattsedel är värda mer än de som människor själva väljer att betala för kulturen.

Min vision är ett samhälle där kulturen är en bro mellan människor, där kulturlivet kan växa, bli större och nå fler. Det är därför vi har en kulturbudget på över en miljard i Stockholms stad och det är därför vi ser positivt på alla som vill vara med och göra Stockholms kulturliv rikare.

Att vi tack vare en donation nu förhoppningsvis kommer att kunna bygga ut Liljevalchs konsthall, är en fantastisk möjlighet. För precis som Ulrika Stahre skriver, konsthallen behöver byggas ut. Menar hon att staden ska säga ”Nej tack!” till donationen och istället bygga ut Liljevalchs för skattebetalarnas pengar?

Vi är glada när medborgarna har visioner och vill bidra till att stadens kulturliv växer – både via skattsedel, som kulturkonsumenter och som donatorer. Det skapar förutsättningar för att komma ännu närmare målet: att se till så att kvalitetskultur når ut till alla.

Ulrika Starhes artikel innehåller en mängd missuppfattningar. För det första; när det gäller äldreboenden så finns det inga planer på att lägga ner några bibliotek i Stockholm. Tvärtom sker en ökning av biblioteksbudgeten av historiska mått. Det är t o m så att det planeras ett bibliotek med särskild inriktning på äldre. Vi försöker också hitta former för att bättre nå de äldre, både de som bor på servicehus och de som bor kvar hemma.

För det andra; Ulrika Stahre tycks ha missuppfattat vilket beslut som togs på kulturnämnden om avtal om donation. Något beslut om att skriva avtal togs naturligtvis inte, däremot togs ett beslut att bereda avtalet. Innan avtal sluts kommer naturligtvis donatorns identitet att bli känd och ärendet kommer än en gång behandlas av kulturnämnden och sedan i kommunfullmäktige.

För det tredje vill jag påpeka att staden inte kan skyllas för eventuella problem på Medelhavsmuseet eftersom det inte är kommunalt utan statligt. Däremot äger staden Medeltidsmuséet som i förra veckan nyöppnades efter en omfattande renovering och med en helt ny permanent utställning, med fortsatt fri entré.

Madeleine

Kommentarer»

1. Donation till Strindbergmuseet. « Från huvudstad till världsstad - 27 maj 2010

[…] om Liljevalchs, där en privat donator har visat sitt intresse för att gå in med pengar, så redogjorde Madeleine varför det är viktigt att bryta ned de väggar som länge funnits mellan kulturverksamheter som […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: