jump to navigation

E-böckerna som utmaning för biblioteken 8 mars 2010

Posted by Erik in Mer läsning och bättre bibliotek.
Tags: , ,
trackback

Det är begränsningarna i tillgänglighet som gör det möjligt för biblioteken att hålla en budget. Man vet ungefär hur många böcker man kan låna ut, och därmed hur höga kostnaderna för ersättningen till författarna blir.

Om biblioteken övergick till att låna ut e-böcker skulle de kunna låna ut i princip obegränsade mängder böcker – vilket förstås vore positivt utifrån ett kulturpolitiskt perspektiv – men därmed också förlora kontrollen över budgeten.

Mikael Ståldal har skrivit ett intressant inlägg om detta, med uppmaningen att vi måste lyfta diskussionen nu så att frågan inte hamnar i knät på politiken för sent.

Erik

Kommentarer»

1. Peter - 9 mars 2010

Hej,

Det är väl bara postivt om det lånas ut mycket böcker. För det, extremt osannolika fall, då biblitekens budget hotar sprängas pga okontrollerbar efterfrågan kan de väl söka extra stöd? Om de får 100kr för att lånag ut 100 böcker måste dte väl vara rimligt att få mer om de lyckas låna ut 150st i snitt?

-Peter

2. Daniel - 19 mars 2010

Det är snarare ett undantag i upphovsrättslagen som gjort det möjligt för bibliotek att hålla budget oberoende av antal utlån.

Från författarfonden (svff.se);
//Detta betyder att bibliotek som har köpt in en bok har alltså rätt att låna ut den; författaren kan inte motsätta sig det och har ingen laglig rätt till ersättning. Detta är en kulturpolitiskt motiverad inskränkning i upphovsrättslagen för att värna allmänhetens tillgång till litteratur genom den fria biblioteksutlåningen.//

Nu får författaren ändå ersättning men biblioteksersättningen om 1,32 kr per lån (för svenska litterära verk) är något som staten betalar, totalt 126,5 milj. kr och belastar inte alls det enskilda biblioteket.

Denna ”kulturpolitiskt motiverade inskränkning” är av något skäl inte längre aktuell när det gäller nya format som e-böcker och dessa räknas inte in i biblioteksersättningen. Biblioteket måste nu ersätta förlagen för varje utlån, upp emot 20 kr per påbörjad nedladdning av en DRM-skyddad e-bok eller e-ljudbok. Biblioteken får inte heller möjlighet att låna ut de mest populära formaten (nedladdningsbara ljudböcker) och de mest efterfrågade titlarna som e-böcker. Jämför själv utbuden som finns till försäljning och utlåning på elib.se.

Jag anser alltså att en uppgradering av bibliotekets rätt att låna ut e-medier är den kulturpolitiska lösningen som man skall eftersträva; avgiftsbelagda lån, begränsningar i antal utlån, sämre utbud etc går rakt emot bibliotekets grundtanke att avgiftsfritt stödja en fri och obegränsad tillgång till kunskap, tankar, kultur och information.

Lös detta så har folkbiblioteket och det fria lånet en framtid. Det gick att lösa förra gången på 30-talet då författare och förlag menade att fri tillgång till litteratur på biblioteket självklart skulle leda till att folk slutade köpa böcker. Så blev det inte.

Läs även;

http://www.bokensframtid.se/2010/02/forlagen-tvingar-biblioteken-att-betala-40-ganger-mer-for-utlaningen-av-en-e-bok-an-for-en-pappersbok/

http://www.svb.se/blog/f%C3%B6rlagens-e-boksskr%C3%A4ck


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: