jump to navigation

Kulturpolitik är mer än organisationsfrågor 2 mars 2010

Posted by Erik in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Dagens samhälle har en intressant debatt just nu om portföljmodellen, eller kofferten som den numer kallas, för fördelning av statligt stöd till lokala kulturinstitutioner. KRO och KIF skriver i ett gemensamt inlägg tex att den ”nationellt och internationellt intressanta kons­ten och kulturen riskerar att marginaliseras runtom i landet” när kompetensen sprids ut och det inte finns någon garant för helheten.

Madeleines inlägg handlar mer om att det inte är organisationsfrågorna som är de viktiga i kulturpolitiken just nu, utan många andra. Och att kulturdepartementet borde fokusera mer på dessa.

Erik

DEBATT: Kulturpolitik mer än organisationsfrågor – Dagens samhälle 1 mars 2010

Man önskar kulturministern ett bättre öde än att bli ihågkommen för en reform som handlar om hur statens stöd till det lokala kulturlivet ska förmedlas, skriver Madeleine Sjöstedt (FP), Kultur- och idrottsborgarråd i Stockholms stad.

Det är inte mycket kvar på mandatperioden nu, men säkert är att flera viktiga utmaningar för kulturlivet fortfarande väntar på att bli hanterade. Frågan är då varför så mycket krut läggs på en reform som handlar om hur statens stöd ska förmedlas

Utredningen Spela samman (SOU 2010:11) som presenterades häromdagen, och vars uppgift var att ge en organisatorisk form för den så kallade portföljmodellen är inte mycket annat än det, och dessutom kommer den att få negativa konsekvenser för Stockholms kulturliv.

Vi i Stockholms stad tog ställning för portföljmodellen som den presenterades i kulturutredningen och var positiva till grundtanken att staten, landstingen och kommunerna måste samarbeta bättre. I kulturutredningens förslag var det dock tydligt att Stockholm stad borde undantas och inte ingå i samma portfölj som Stockholms läns landsting, utan förhandla om en egen portfölj med Kulturrådet.

Skälen till detta är att staten annars riskerar att flytta över sin egen byråkrati till landstinget, landstinget tvingas bygga upp en struktur för uppgifter man tidigare inte haft och Sveriges största teater, Stockholms stadsteater, riskerar att få ett otydligt politiskt uppdrag.

Men även om portföljmodellen som den ser ut idag skulle förstöra en del för Stockholm, så är rimligen inte frågan om vem som fördelar kulturpengarna den viktigaste i kulturpolitiken.

Här är några förslag som regeringen borde ha tagit initiativ till:

• Om svenskarnas kulturintresse ökade skulle kulturens kraft stärkas över samhället, och verksamheternas ekonomi förbättras. Det behövs en nationell politik för tillväxt i kultursektorn.

• Förenkla sponsringen har varit en viktig moderat fråga länge. Nu har de makten över både kulturdepartementet och finansdepartementet. Men ingenting har hänt! Var är avdragsrätten?

• Pensionssystemet har slagit hårt mot kulturlivets ekonomi. Den reform som skulle förändra detta har redan tagits fram men tyvärr ännu inte genomförts.

• Kungliga Operan är för liten för att ta emot internationella gästspel. Scenmaskineriet är i akut behov av renovering, och ekonomin är i fritt fall. Ett första steg kan vara att ge Operan och Dramaten i uppdrag att samarbeta om sina verkstäder och administration. Det skulle ge avsevärda pengar över till att producera scenkonst.

Internet ger helt nya förutsättningar för att producera och sprida film, musik, teater, opera, litteratur, foto, arkiv etc. Men regeringens initiativ för att förverkliga detta har varit få. Här kommer några förslag:

• Alla statliga museer borde fått uppdraget att göra sina elektroniska arkiv tillgängliga via internet, och märka upp det upphovsrättskyddade materialet med Creative Commons-licenser.

• Nationalscenerna borde fått uppdraget att sända alla sina uppsättningar via Folkets hus och parkers nätverk av digitala biografer som finns på 85 platser i hela landet.

• Istället för att se hur upphovsrätten kan förändras för att bejaka spridning och produktion av kultur, har man infört Ipredlagen för att skydda dem som fortfarande tror att cd- och dvd-skivor är framtiden. Lagen borde rivas upp.

Madeleine Sjöstedt (FP)

Kultur- och idrottsborgarråd i Stockholms stad

Annonser

Kommentarer»

1. Glädjande besked från regeringen – koffertobligatoriet kasseras! « Från huvudstad till världsstad - 27 maj 2010

[…] Glädjande besked från regeringen – koffertobligatoriet kasseras! 27 maj 2010 Posted by Madeleine Sjöstedt in Citykultur i toppklass, Från huvudstad till världsstad. Tags: Kulturutredningen trackback Idag meddelade regeringen att planerna på att sätta ett slutdatum för genomförandet av den s k koffertmodellen inom kulturpolitiken i hela Sverige skrotas. Jag har tidigare skrivit om koffertmodellen här, här och här. […]

2. Debatt om koffertmodellen « Från huvudstad till världsstad - 7 juli 2010

[…] debatt hos kulturrådet om den s.k. koffertmodellen, som vi har skrivit om tidigare här, här,  här och här. De andra som medverkade var utredaren Chris Heister, Rolf Tufvesson som är […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: