jump to navigation

Teatertrakasserier 16 februari 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Okategoriserade.
Tags: , , , ,
trackback

Sveriges radios Ekoredaktion rapporterade igår om förskräckande resultat i en undersökning av hur vanligt det är med sexuella trakasserier inom svensk teater. 

Svensk arbetsmarknad har under de år jag varit yrkesarbetande genomgått en förändring till det bättre. Det finns skäl att tro att teatervärlden är stadd i samma förvandling, men har en längre bit kvar.

Man kan ha många teorier om vad fördröjningen beror på. Ofta får man som kulturpolitiker höra att ”teatern är en så speciell arbetsplats” och så vidare. Så är det på vissa sätt, men teatern är inte alls så annorlunda som en del vill göra den till. Från ägarsynpunkt och bidragsgivarsynpunkt måste teatern demokratiskt och juridiskt fungera som vilken annan arbetsplats om helst. 

I den pågående diskussionen som Stadsteaterns chef Benny Fredriksson och jag har om utvecklingen av teatern som arbetsplats, har han fått uppdraget att stå värd för ett samtal om hur förhållandena ser ut vid Stockholms teaterscener, och vad som kan göras för att förbättra dem. (Den medarbetarenkät gjordes för ett par månader sedan vid Stadsteatern hade dock bättre resultat än Ekots enkät.) Även de fria teatergrupper som stöds av staden ekonomiskt kommer att inbjudas, precis som företrädare för de fackliga organisationerna och de kommersiella teateraktörerna.

 Stockholms stadsteater kommer också att avbryta ordinarie arbete nästa tisdag 10.30 – 12.00 för att diskutera hur arbetet för en arbetsplats fri från trakasserier ska kunna förverkligas.

Toleransen för det konstnärliga får aldrig bli en ursäkt för att godta det oacceptabla.

Madeleine

Se också bl a  SVT, DN, SvD

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: