jump to navigation

Simhallarna renoveras över hela Stockholm 13 februari 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: ,
trackback

På kommunfullmäktige den 15 mars kommer vi att fatta beslut om att investera 500 miljoner kronor i upprustning av simhallarna i Farsta, Vällingby, Västertorp och Åkeshov. Stadens bad och simhallar har haft fler besök för varje år under en lång tid. Och simhallarna är de mest populära idrottsanläggningarna som finns i Stockholm, bland såväl barn och ungdomar som vuxna, och gör det möjligt för många människor att motionera.

Det visar att verksamheten håller hög kvalitet och är populär bland stockholmarna. Baden är viktiga för såväl idrottsföreningar som motionsliv. De är dessutom viktiga för simundervisningen i staden.

(Just nu arbetar vi också med att skapa en ny politik för rörelse i Stockholm. Alla är välkomna att delta i det arbetet och komma med förslag på åtgärder. Läs underlagen och kommentera här)

Men simhallarnas viktiga och populära verksamhet leder också till hårt slitage. En stor utmaning för framtiden är de omfattande renoveringsbehov som simhallarna står inför. 2009 inleddes arbetet med att renovera simhallen i Tensta.  Och idrottsförvaltningens rapport om de fyra simhallarna ovan visar väl på allvaret och att staden måste agera nu för att motverka kapitalförstöring.

Enligt idrottsnämndens rapporter bör upprustningen av Åkeshovshallen inledas under 2011. Men för att det ska bli möjligt måste evakueringslösningen för simföreningarna som använder hallen idag var färdig. Idrottsnämnden får därför i uppdrag att snarast återkomma med underlag för hur det kan göras på ett effektivt sätt. Vår förhoppning är att evakueringen ska kunna göras till Nälstabadet.

Faktumet att anläggningarna byggdes för många decennier sedan innebär också att de var anpassade till en delvis annan verksamhet än den som efterfrågas av stockholmarna idag. Planeringen av upprustningen och moderniseringen av hallarna ska därför göras utifrån de förändrade behov som finns, och med kunskaper om hur verksamheten kan utformas för att generera nya intäkter till staden och den föreningsverksamhet som verkar i anläggningarna.

Idrottsnämnden bör därför planera upprustningsarbetet i samarbete med entreprenörer eller föreningar som åtar sig att driva ny näringsverksamhet i anläggningarna när renoveringen är färdigt.

Syftet med att låta någon utomstående aktör sköta driften av anläggningen ska vara att utveckla verksamheten och erbjuda bättre service till medborgare och föreningsliv på ett resurseffektivt sätt. Det är positivt om fler aktörer än idrottsnämnden driver simhallar i Stockholm. Konkurrens leder till positiv verksamhetsutveckling.

Madeleine

Kommentarer»

1. www.svenskfotboll.se - 15 februari 2010

EM 2016: Norsk-svensk besvikelse över politiskt ointresse
Idag skulle den svensknorska ansökan om att få arrangera EM-slutspelet 2016 ha lämnats in hos UEFA i Nyon i Schweiz.
Men vid överlämningsceremonin i ”House of European Football” klockan 14.00 är det bara Frankrike, Italien och Turkiet som deltar.

Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Norges Fotballforbund (NFF) är övertygade om att stora idrottsevenemang vore bra för våra nationer ur ett brett perspektiv. De ger skatteintäkter, sysselsättning, marknadsföring, framtidstro och identitet. Ett fotbolls-EM är inte i första hand ett idrottsevenemang, utan ett turismprojekt som är bra för besöksnäringen och Sverige-bilden respektive Norge-bilden.

Det synsättet råder hos de kvarstående kandidaterna. Samtliga har kraftig uppbackning av respektive regeringar och är garanterade stort statligt finansiellt stöd för investeringar i arenor. Dessa garantier uppgår enligt uppgift till 150 miljoner Euro i Frankrike, 625 miljoner Euro i Italien och 920 miljoner Euro i Turkiet.

Dessa länder gör självfallet satsningen för att de är övertygade om att det hela blir en ordentlig vinstaffär för landet. SvFF och NFF är också övertygade om att statens intäkter i Sverige och Norge klart skulle överstiga de investeringskostnader som krävs.

Den vilja som SvFF och NFF uttalat om att samarbeta om stora evenemang kvarstår. Det goda samarbete som etablerades under arbetet med ansökan om EURO 2016, de nätverk som byggdes upp och den kompetensutveckling som skedde måste användas i framtiden.

För att en ny ansökan om de största fotbollsevenemangen ska bli aktuell krävs dock fler medspelare för att få ett vinnande lag. Framför allt måste vi få veta om det finns en politisk vilja i våra länder om att delta i kampen om att få de stora mästerskapen.

Erik - 15 februari 2010

Hej Henrik,
Stockholms stad deltog mycket aktivt i SvFFs hela planeringsarbete inför en ansökan till UEFA om att få arrangera EM i Sverige. Se här till exempel:

https://madeleinesjostedt.wordpress.com/2009/02/26/bienvenue-a-stockholm-monsieur-platini/

Tyvärr gjorde de svenska och norska regeringarna inte bedömningen att det var värt att satsa de medel som behövdes från för att ansökan skulle kunna konkurrera med de andra. Vi är de första att beklaga detta.

Erik Jennische
Kultur- och idrottsroteln i Stockholms stadshus.

2. Gerry - 15 februari 2010

Hej Madeleine. Du skickade efter senaste nämndmötet en remiss till idrottsförvaltningen att sondera läget på gamla industrilokaler som kan tänkas bli kommande idrottshallar. Låter som en utmärkt ide’. Det har vi skickat förslag på genom åren utan direkt intresse. Nu dessutom när läget är som det är gällande bristen på halltider i Stockholm Stad. Nu finns det en snabb lösning i form av Älvsjöhallen vid Gamla Ericson. Jag vet att förvaltningen suttit med förvaltaren av denna anläggning som idag står helt TOM och inte kommit fram till någon lösning. Det sägs att det är Pengabrist. Pytt säger jag. Summan är toklåg om man ser till vad man får för pengarna. Dessutom är Ekonomin bättre än någonsin i Stadshuset. Vi är flera föreningar som väntar ett positivt svar snarast, annars är ¨grovt tjänstefel¨ett lätt utryck i sammanhanget. Vi behöver Älvsjöhallen. Den skall inte få stå tom längre.
Gerry

3. Thomas - 15 februari 2010

Håller med Gerry, allt i Stockholm handlar inte om fotboll och konstgräs. All idrottsförvaltningen samtidigt ska släppa in den nya sporten ”fotsal” i idrottshallar vilket resulterar i att de andra inomhusidrotterna Basket, Innebandy, Handboll och Volleyboll minskar sina möjligheter att bedriva sina idrotter gör att hallbristen blir ännu större.

Stockhoml är idag en av de sämsta kommunerna vad det gäller idrotthallar, visst har det byggt en hall i Sjöstaden, men det har även flyttat in ett antal nya stockholmare i denna stadsdel. Idrotten behöver fler hallar och när nu fotboll, handboll, basket, innebandy och volleyboll vill ha mer hallar så bör det väl byggas fler, att säga att man byggt 50 nya konstgräsplaner som gagnar en idrott gör inte så mycket för oss övriga som inte vill sparka på bollen.

Stockholm skulle behöva minst 10 nya hallar och Älvsjöhallen är en bra start!

Erik - 17 februari 2010

Gerry och Thomas,
Det kommer att stå en ny hall klar tidigt i höst vid Skanstull, snart påbörjas arbetet med en hall vid Smedshagsskolan, och dessutom kommer Liljeholmshallarna att få större yta. Inom kort påbörjas också arbetet med en ny hall vid Engelbrektsskolan. Dessutom har staden tagit över driften av SL-hallen i Liljeholmen. Det händer saker hela tiden, men det är inte alltid som informationen når alla som är intresserade av frågan. Därför är det förstås bra att ni frågar.

Erik Jennische
Kultur- och idrottsroteln i Stadshuset

4. BS - 15 februari 2010

En investering på 500 miljoner låter mycket. Hur står den investeringen i förhållande till antalet simutövare. Om man jämför med de investeringar som görs för fotbollens utövare…uppvärmda konstgräsplaner, mm

5. Daniel - 15 februari 2010

Ja, vad ska man säga!? Visst är fotbollen en stor sport. Men att bara hjälpa till med konstgräsplaner och inte ens ge oss inomhusidrotter en färdig hall som står tom och redo för en massa ungdomar med idrottsdrömmar som inte handlar om att sparka boll är ju helt otroligt!
Ni får ta erat ansvar och rädda inomhusidrotten nu.

6. Arbiggan - 15 februari 2010

Ni rev ju desutom fotbollshallarna i Vin&Sprit Årstadal. Kompensation ?

7. Sten - 16 februari 2010

Madeleine,

Vad händer med Djurgårns arena? 100.000-tals stockholmare följer med intresse frågan.

Det borde vara din enskilt största och viktigaste fråga som ansvarig för idrotten i staden. Förut skrev du en del om det, men nu är det tyst.

Vad händer nu? Vad gör du? Hur går det med ÖIP?

Vänliga hälsningar
Sten Åkerström

8. Nyfiken i en strut - 16 februari 2010

Det var då ett himla tjat om fotboll. Vi är ju rätt kass på att spela boll här i Sverige trots att vi lägger ner så mycket pengar på ”sporten” Här nedan är den krassa verkligheten av dom senaste hundra åren, inte mycket att hänga i hjulgranen.

Herrar
EM Brons -92
VM silver -58
VM Brons -94
OS Brons -24
OS Brons -52
OS Guld -48

Damer
EM Guld -84
EM Silver -87 -95 -01
EM Brons -89

9. Karin - 17 februari 2010

Madeleine Sjöstedt
Varför svarar du nästan aldrig på inläggen med frågorna, du får här på din Blogg? Det ser inte bra ut. En väl beprövad härskarteknik, som du borde hålla dig för god för !

teodork - 17 februari 2010

Hej Karin!
Vår ambition är att svara men det är inte alltid vi har tid, många gånger ställs också samma frågor flera gånger. Vi använder bloggen för att snabbt kommunicera vad vi gör, och för att vi och andra ska kunna diskutera det.
Det är underligt att du beskriver det som en härskarteknik då vi är relativt ensamma med denna typ av kanal i lokalpolitiska frågor. Är det mer eller mindre härskarteknik att inte ha någon blogg alls enligt dig?

Allt gott!
Teodor

Karin - 17 februari 2010

Med erfarenhet av Madeleine Sjösteds bemötande av oss Badvakter från Aspuddsbadet och övriga som gjorde inlägg ang. protesterna mot rivningen av detta bad&kulturhus, och de svar Madeleine levererat oss , via oppositionen, från Stadshuset, kan jag inte uppleva annat än att Madeleine praktiserar härskarteknik, sen må den vara inläst eller medfödd, men härskarteknik är det, att inte besvara frågorna hon ger upphov till, med sina uttalanden i sin Blogg! Somliga skulle kalla det maktmissbruk!

teodork - 17 februari 2010

Skulle du kunna ge något exempel på en rivning i Stockholm där den ansvarige politikern skrivit så många spaltmeter som Madeleine i fallet med Aspuddsbadet?

/Teodor

10. Eva - 18 februari 2010

Kan DU ge ett exempel på en rivning där ansvarig politiker så totalt stängt alla dörrar för en diskussion om möjligheten att driva badet vidare. Att inte kunna se byggnadens potential och negligerat alla fakta om om byggnadens betydelse för användarna i alla åldrar. Om en vettig diskussion förts hade vi fortfarande haft ett badhus på tomten

11. Eva - 18 februari 2010

Som vanligt ingen ordning på inläggen! Nr 11 är svar på Teodors kufiska svar till Karin nr 10.
Spaltmeter ja kanske -tyvärr med många felaktigheter om badet.
Diskussioner nejl
Räkna antalet svar på bloggen/bloggsidorna
= Härskarteknik

12. Hägerstensbo - 20 februari 2010

Riv nu inte Midsommarkransens Gamla BRANDSTATION,se potentialen av den byggnaden,både kulturellt och för kultur o idrott.
idrottshall,,kulturhus för unga,badhus,skola,förskola, bostäder……..alla möjligheter finns
förutom att riva det.VI ÄR MÅNGA SOM VILL BEVARA DEN!!!!!!!!
DEN TYSTA MAJORITETEN TYCKER SÅ.
GÖR INTE OM MISSTAGET NI GJORDE I ASPUDDEN!!!!!

13. Kapten Paddock - 22 februari 2010

Jag är rädd för att Madeleine inte skulle skrivit en fluglort om inte folk hade protesterat Teodork. Öppna ögonen för din egen skull.

14. Sören - 23 februari 2010

Med lätt förundran så har jag svårt att förstå hur länge politiker som sitter i olika nämnder för Kultur och Idrott bara kan existera och egentligen inte bidraga med något mer än negativ uppmärksamhet. Madeleine och hennes stab i detta fall kommer gå till historien som den som rev Aspuddsbadet mot folkets vilja. Utan tex framlägga alternativ. Bygge av nytt bad/hall i området. Förslag har framlagts det vet vi som läser information från Stadsdelar och nämnder. Stockholm Stad spricker av alla nyinflyttade. Det enda som verkar byggas lika mycket av vid sidan av bostäder och kontor är Gallerior. Vad skall alla göra, då menar jag samtidigt ungdomarna. Vad ungdomar som inte har något att syssla med gör när rastlösheten slår till kan tex Alla dessa ¨Reclaim¨ grupperingar svara på. Kanske billigare än bygga hallar. Fast egentligen inte. Nä trist att folkhälsan har så dåligt värde hos Idrottsnämnden.

15. Flickor förbises i drotten « Från huvudstad till världsstad - 2 juli 2012

[…] Idrottsförvaltningen gjorde alltså en forskningsrapport om vilka som är inaktiva och varför. Den visade vilket DN idag alltså uppmärksammar, att främst unga flickor i utanförskapsområden är väldigt fysiskt passiva. För att råda bot på detta ville de att staden satsar på dans/aerobic och simhallar. Simhallar står högt på flickornas önskelista över vilka anläggningar de vill ha och vilka anläggningar de går till. Staden har fattat ett beslut om investeringar på 500 miljoner i våra bad för att förbättra dem. […]

16. Simhall-hataren - 8 september 2012

Hur kan man slösa så mycket pengar på att renovera simhallar när de finns de som inte ens har ett hem och skulle behöva pengarna bättre?
Jag tycker att man istället skulle skänka de pengarna till Stadsmissionen och Stockholms Katthem.

17. fotbal.in - 1 november 2012

An interesting discussion is worth comment. I do think that you ought to publish more about this subject, it
may not be a taboo subject but generally people don’t speak about these subjects. To the next! Cheers!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: