jump to navigation

Fotbollsdamerna vill ha snöfritt Stockholm – men det är det inte 11 februari 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Vår ambition är att fortsätta att vara Europas miljöhuvudstad, därför har alla nämnder inom staden åtagit sig att spara energi. Uppdraget gavs för 1.5 år sedan. Idrottsnämnden har i uppdrag att dra ner på energikostnaderna med 15 procent.

Inte sedan 1829 har temperaturen varit så låg i Stockholm. Nu kräver damfotbollen att värmen slås på under konstgräsplanen på Stadshagen. Jag säger nej eftersom klimatfrågorna ska tas på allvar och för att det skulle kosta ca 700 000 kronor per månad (om det är kallt som i januari 2010), exklusive övriga driftskostnader som personal och liknande.

Att konstgräset inte skulle värmas har varit känt i mera än ett år. Att vi lever i ett vinterklimat har vi vetat sedan vi föddes. Därför bör inte damfotbollen vara förvånad över dagens vädersituation.

Carin Jämtin rasar i sin tur mot det borgerliga vädret på sin blogg :

Märkligast av allt i frågan om Stadshagen är att Idrottsborgarrådet tycker att det är bra med uppvärmt Grimsta för det allsvenska BP (herrlag) men struntar i det allsvenska damlaget Djurgården. Borgerliga jämställdhetsprioriteringar??”

För att lugna Carin bifogar vi en nytagen bild från Grimsta och väntar med spänning på en kommentar. Det är därtill tråkigt att socialdemokraterna inte anser att 700 000 kronor är mycket pengar, och att de verkar ta väldigt lätt på det klimathot världen står inför. För mig är 700.000 kronor mycket pengar, och klimathoten värda att ta på allvar. Och Stockholm har mera prioriterade skottningar att göra då gamla och handkappade nu har svårt att ta sig ut.

I dagens DN framställdes detta som en genusfråga vilket är underligt. Kanalplan har rustats upp för 15 miljoner kronor i nära samarbete med Hammarby damfotboll. Samtidigt har det sedan 2006 byggts 32 nya konstgräsplaner i Stockholm. På så vis har användandet, och framförallt damfotbollen, kunnat öka stort i hela Stockholms stad. Trots att vi gjort en historisk konstgrässatsning har vi också satsat på ridsporten som tidigare fått stå tillbaka, vilket i alla fall än så länge är en utpräglad tjejidrott. Vi kommer fortsätta satsa på damfotbollen och fortsätta att prioritera andra tjejidrotter då den under många år varit eftersatt i investeringsbudgeten.

För att tillfredsställa damfotbollen plogar vi just nu upp flera grusplaner, och Gubbängens konstgräsplan har varit plogad sedan länge. Men vi vet också att plogning förstör konstgräset, även i andra kommuner. Därför vill vi inte släppa ut de tunga maskinerna på nytt konstgräs. Då kortas livslängden.

Stockholms fotbollsförbund fördelar tiderna i Spångahallen som är stadens inomhushall för fotboll. Från vår sida har vi aldrig lagt oss i hur den fördelningsnyckeln ser ut men är det så att damfotbollen hålls tillbaka där måste vi naturligtvis agera.

Till syvende och sist handlar det om prioringar och om att ta ansvar. Vill vi ha färre konstgräsplaner nio månader om året för att vi värmer upp andra två månader om året, eller är det precis tvärtom vår prioritering ska vara? Vi väljer att se till att många barn och unga får spela på konstgräs under gräsets hela livslängd. Vi gör inga slit- och slänginvesteringar.

Vi väljer också att satsa på hållbara lösningar. Planerna ska hålla länge, därför plogas de inte med tunga maskiner. Jorden ska hålla ännu längre, och därför värmer vi inte upp fotbollsplaner i januari med fjärrvärme som i vintras hade ett stort inslag extrainsatt kol i sig på grund av den historiskt kalla vintern.

Om socialdemokraterna får bestämma lär klimathoten bli allvar. Då kan vi sluta oro oss över för mycket snö på vintern. Men istället lär det finnas större frågor att fundera över.

/Madeleine

Kommentarer»

1. Veronique - 11 februari 2010

Vilken himla fin blogg du har! Ta gärna en titt på min med, om du har tid! 🙂

2. Snöfria fotbollsplaner även i Stockholms stad – NU! | Så här är det bara! - 11 februari 2010

[…] /*Uppdaterat med nya länkar: DN, Stefan Nilsson, SR, Madeleine Sjöstedt […]

3. Stefan S. - 11 februari 2010

Vart skrev de att de vill ha ett snöfritt stockholm? De vill ha snöröjda fotbollsplaner. De är som att säga att vi inte ska ploga vägarna för vi kan ju inte ha det snöfritt på vintern?

Om man ska räkna pengar och, orättvist nog, ställa klimatfrågan emot möjligheten för tjejer att träna fotboll så kan man också ställa kostnaden för ”ungdomar på glid” som inte har en vettig sysselsättning. Då räcker inte hundratals kronor utan snarare miljoner.

Man måste tänka långsiktigt. Damerna som nu spelar i Hammarby och Djurgården är ju inte i någon riskzon men det handlar om den framtida attraktionskraften hos damfotbollen.

Tänk om!

4. Time 4 Change - 11 februari 2010

ALLA andra damallsvenska lag tränar på konstrgräs – som är snöröjt eller uppvärmt av aktuella kommuner.

AIKs hemkommun SOLNA tex, där det rimligen snöar ganska exakt lika mycket och är ganska exakt lika kallt som i Stockholm – där finns 3 uppvärmda 11-mannaplaner och 1 uppvärmd 7-mannaplan. Hur är det möjligt, menar du. Är de miljöbovar?

Genusfråga eller inte. Jag utgår ifrån att du som högst ansvarig för idrotten i Stockholm har koll på att herr och damfotbollen verkar under extremt olika förutsättningar. Herrklubbars ekonomi och heltidsfotbollspelare kan träna dagtid och köpa tider i andra kommuner. Det tänkte du kanske inte på?

Upprustning av Kanalplan, skriver du. Som satsning på damidrott? Har du ens varit där? Där spelas för det första lika mycket killfotboll. För det andra finns det inte ens en läktarsektion med tak. Så det är verkligen på tiden att det görs något åt det.

Hoppas verkligen att du tänker om. / J

5. Fråga - 11 februari 2010

Vad kostar en timmes planhyra på Stadshagen de år som ni värmer upp den? 1500 i timmen? Det borde rimligen ge staden en rejäl slant att hyra ut tränings- och matchtider, så stort som intresset är.

6. Time 4 Change - 11 februari 2010

Tror mitt meddelande försvann just. Skrev att alla andra damallsvenska klubbar tydligen tränar på konstgräs – som aktuella kommuner värmt upp eller snöröjt. Bara huvudstaden låter bli. Det känns minst sagt fattigt.

AIK.s hemkommun Solna tex, de har tre uppvärmda 11-mannaplaner och en uppvärmd 7-manna. Där måste det rimligen snöa ganska precis lika mycket som i Stockholm och vara ganska precis lika kallt? Är de därmed miljöbovar?

Upprustning av Kanalplan kan väl knappast klassas som satsning på damidrott? För det första spelas där lika mycket pojkfotboll, för det andra är en upprustning akut. Det finns i dagsläget inte ens någon läktarsektion med tak!

DIF och HIF kräver väl inte alls att du ska sätta på värmen, de kräver bara träningsmöjligheter på det underlag de sedan ska spela på, i landet högsta fotbollsliga. Du kan välja att snöröja istället? Köpa in utrustningen som krävs eller låna från grannkommunerna. Visst måste det gå att lösa detta?

Så konstigt är det väl inte att genusfrågan kommer upp. Som idrottsborgarråd har du antagligen benkoll på skillnaderna i förutsättningar mellan herr och damfotboll. Herrarna har mer pengar och heltidsspelare. De kan träna på dagtid och köpa tider i andra kommuner. Därmed blir det en genusfråga i samma sekund som ni beslutar att varken värma upp eller snöröja.

Hoppas verkligen att du lyssnar och omprövar.

7. Peter - 11 februari 2010

Visst är 700.000 mycket pengar men det är dem miljarder som nya stockholms arenan kommer kost också, lägg därtill att det ingen som vill ha den.

8. Time 4 Change - 11 februari 2010

Mitt meddelande har försvunnit flera gånger? Jag skrev att alla andra damallsvenska lag tydligen tränar på konstgräs – som aktuella kommuner värmt upp eller snöröjt. Bara Stockholm låter bli. Det är väldigt märkligt.

AIK:s hemkommun SOLNA tex, de har tre uppvärmda 11-mannaplaner och en uppvärmd 7-mannaplan. Där måste det rimligen vara ganska exakt lika kallt och snöa ganska exakt lika mycket som här? Är de miljöbovar då?

Det klart att detta måste gå att lösa? De kräver ju inte alls att du ska sätta på värmen. Du kan ju välja att snöröja istället? Köpa in utrustningen som krävs eller låna den från någon grannkommun.

Sen är det väl inte konstigt att genusfrågan kommer upp? Herrlagen har mer pengar och heltidsspelare. De kan träna dagtid och köpa tider i grannkommunerna. Därmed blir besluten att vägra både uppvärmning och snöröjning en genusfråga i samma sekund som de tas. Visst?

Upprustning av Kanalplan som en satsning på damidrott. Det är väl att skarva väl mycket? För det första spelas där lika mycket pojkfotboll och för det andra är anläggningen i akut behov av upprustning. Det finns tex inte ens en läktarsektion med tak!

Hoppas verkligen att du tänker om. Huvudstaden behöver elitlag i fotboll. DIF har vunnit flera SM-guld och HIF har spelat i högsta serien sedan den startade. Det är något staden borde vara rädda om. Omröva, visa att du lyssnat. Det här måste gå att lösa på något sätt.

9. Åke Roxberger har du rätt? - 11 februari 2010

Som om inte allt det här vore illa nog så får heller inte klubbarna i Stockholms stad snöröja sin planer med plog på egen hand, för det finns det nämligen ett principbeslut om:

”–Vi är rädda om våra investeringar. Det går inte att röja med maskin utan att undanröja garantivillkoren, säger Åke Roxberger som är planeringschef på Idrottsförvaltningen. ”

Men i andra kommuner fungerar det. Bland annat i Nacka kommun, några mil utanför Stockholm.

”–Det är inga problem. Man använder gummilister och trycker undan snön med maskinen, säger Lars Ekroth som är vaktmästare på Nacka IP där han ser till att konstgräsplanen är snöfri.”

10. Gustaf Gruers, Hammarby IF - 11 februari 2010

2010-02-11

Ungdomsfotbollen: Angående plansituationen i vinter

Hej alla våra ungdomar, föräldrar, fans och ideellt arbetande ledare!

Stort tack för att ni ställt upp och forslat bort snö från Hammarbyhöjdens BP de senaste helgerna så vi ska kunna bedriva vår verksamhet. För er information så för vi en daglig dialog med förvaltningen, politiker och fotbollsförbund för att på kort sikt hitta en lösning som gör det möjligt för oss att träna på någon av våra närliggande planer så vi slipper resa till andra kommuner för att kunna träna fotboll.

Vi behöver hitta en lösning på kort sikt och även möjliggöra snabb snösmältning när den värsta kylan släpper. För att kunna bedriva en bra verksamhet behöver vi givetvis hitta lösningar på lång sikt. Vi gör vårt bästa och prioriterar frågan.

Jag lovar att hålla er alla uppdaterade i de framsteg vi gör med Idrottsförvaltningen kring snöfria träningsplaner, men jag kan inte lova något för tillfället.

Bästa hälsningar,
Gustaf Grauers, föreningschef

11. Madeleine Sjöstedts (fp) logik haltar betänkligt! | Så här är det bara! - 12 februari 2010

[…] som är riktigt tråkigt är att Madeleine Sjöstedt i sin blogg försöker sig på att raljera och förlöjliga motargument som om de vore tagna ur luften. I […]

12. Calle - 12 februari 2010

”Kanalplan har rustats upp för 15 miljoner kronor i nära samarbete med Hammarby damfotboll.”

När var detta? När tvtornet byggdes för 4 år sen, eller när bajamajor togs in för att avlasta de 2 (2!!!) befintliga toaletterna för publik?

Det är väldigt dyra toaletter i såfall…

Calle

13. Glen - 12 februari 2010

Hej Madeleine,
Stockholm är pinsamt eftersatt vad beträffar både träningsmöjligheter för fotboll och arenor för tävlingsmatcher.

Stockholm är inte ”Capital of Scandinavia”! Kanske stan ska använda sig av payoffen ”Probably the worst city in the western world for football” istället.?

Portugal som är lika stort som Sverige har åtta (8!) arenor som är tveklöst bättre än den bästa i Sverige. Stockholms Stadion och Söderstadion är rena skämten när man pratar om moderna fotbollsarenor.

Fotbollen och fotbollskulturen är urstark i Sverige och Allsvenskan är välbesökt även i ett internationellt perspektiv.

Minst två, helst tre nya fotbollsarenor i Stockholm är välbehövligt.

Mvh
Glen

14. Omgiven av idioter - 12 februari 2010

Äntligen dags att stänga ner alla simhallar i stan alltså. Alla vet att simning är väldigt svår sport att utöva när det ligger is på vattet vilket borde göra det till en sommarsport.

Stänk ner alla simhallar och övriga idrottsanläggningar som behöver uppvärmning med omedelbar verkan!

Någonting har blivit sjukt inom folkpartiet och du Madeleine är en symbol av det.

15. Glen - 12 februari 2010

Moderna fotbollsarenor är den enskilt viktigaste länken på resan för Stockholm från huvudstad till världsstad. Det eftersom staden är så unikt eftersatt vad gäller just fotbollsarenor.

16. Marco - 12 februari 2010

Lite synd att idrottsborgarrådet inte är Stockholmare utan från en liten ort i Västergötland och hennes idrottsintresse är inte speciellt stort det heller har hon själv sagt i en artikel som jag googlat mig till.

Vilket block som än får majoritet i nästa val så önskar jag mig en idrottsintresserad borgarråd som brinner för 08-sport.

17. Björne - 13 februari 2010

Är det mer miljövänligt att driva ishallar vintertid? Går det inte åt energi då?

Hur försvarar Madeleine att man driver ishallar sommartid?

18. Peter - 15 februari 2010

Om man nu pratar ekonomi,
varför slår man på värmen på
söderstadion och värmer upp ett tält på stockholmsstadio?
När ni pratar pengar hur kan man då vara då dum att bygga ett nytt söder stadion för milijarder som alldrig kommer att bära sig,
se på Globen.
Är det 60 miljoner om året back.

19. Fredrik - 15 februari 2010

Men koppla på värmen då! Kom bara ihåg vart räkningen skall skickas… Inga konstigheter. Miljöhotet borde utredas lite seriösare efter ex climategate m.m. Systemet med utsläppsrättigheter verkar ju helt urbota idiotiskt…

20. Carin Ekhammar - 18 februari 2010

Madeleine!
Jag delar Din uppfattning att 700tkr är en avsevärd summa! Det är en tiondel av de 7 miljoner kronor som investerades i omklädningsrum och förråd på Hammarbyhöjdens IP 2007. Det framgick om man fördjupade sig i den självbelåtna bloggtexten ”En (bra) dag på jobbet” publicerad 19/9-07. Jag vet inte vad bygget av omklädningsrum och förråd har haft för miljöpåverkan med avverkning, transporter och energikrävande konstruktionsarbeten men ur hälsosynpunkt ger en användbar fotbollsplan mer motion och glädje åt väldigt många damer såväl som flickor och pojkar än exklusiva omklädningsrum och förråd. Säkerligen gav det välkomna arbetstillfällen vilket även ett lagom underhåll av befintliga fotbollsplaner skulle göra. Skillnaden är dock att i det sistnämnda fallet så skulle man få så oändligt mycket mer valuta för pengarna. Enligt Tidsbokningsenheten på Idrottsförvaltning finns i kommunen 51 stycken konstgräsplaner. En rimlig uppskattning är att kommunen har ett intäktsbortfall på 400tkr-500tkr per vecka. PÅ TIO VECKOR TALAR VI OM ETT INTÄKTSBORTFALL PÅ 4-5 MILJONER KRONOR. Stockholmslagen går miste om kanske ända upp till 2000 träningstimmar per vecka. På en sjumannaplan (20st i kommunen) kan 20 spelare träna samtidigt, på en elvamannaplan (31st i kommunen) kan 35 spelare träna åt gången. Det är alltså 20 spelare/träningstimme multiplicerat med 800 timmar per vecka plus 35 spelare/träningstimme multiplicerat med 1200 timmar, vilket innebär knappt 60000 ”individuella” träningstimmar per vecka. På tio veckor blir det SEXHUNDRATUSEN timmar på det ”personliga planet”! Även om Du halverar alla siffror kan Du inte köra huvudet i sanden. Grannkommunernas gräs är uppenbarligen grönare och det är för övrigt valår!
I beräkningen har antagandet gjorts att en plan – oavsett storlek – kan utnyttjas 20 timmar måndag-torsdag samt ytterligare 20 timmar på helgen. 40 timmar per vecka multiplicerat med 51 planer ger 2040 träningstimmar per vecka.
Carin Ekhammar

Erik - 18 februari 2010

Intressant detta. Jag ska undersöka. återkommer.

Erik Jennische
Kultur- och idrottsroteln i Stockholms stadshus.

BS - 18 februari 2010

Med stort intresse kommer jag följa detta!

Äntligen någon som reagerar!

21. Björn - 18 februari 2010

Simhallarna renoveras över hela Stockholm — 14 comments
Madeleine Sjöstedt skrev 5 days ago: På kommunfullmäktige den 15 mars kommer vi att fatta beslut om att investera 500 miljoner kronor i upprustning av …..

Hur många utövar simning i förhållande till fotboll i Stockholms Kommun?

22. BS - 18 februari 2010

Bravo Carin!!

Lennart Ekdahl är säkert beredd att diskutera detta i sitt debattprogram….Hans son lyckades nå framgång genom enveten träning på en plogad grusplan på Grimsta IP, numera är där en oplogad parkeringsplats!!

23. Erik - 19 februari 2010

Carin Björn mfl som har frågor om intäktsbortfallet. Här kommer våra beräkningar. Först vill jag säga att beräkningarna är väl gjorda utifrån de uppgifter som ni haft tillgång till. Här kommer de siffror och analyser vi får från idrottsförvaltningen.

För att jämföra intäkterna kan man titta på vintern 08-09, när det i princip inte snöade alls. Under perioden november -08 till och med mars -09, vilket är densamma som för- och eftersäsong för fotbollen, alltså säsong utan 0-taxa, kunde vi erbjuda fotbollsträning på egentligen alla våra konstgräsytor.

Förvaltningen fick då in 3 168 384 kronor på 20 veckor. (Inte 4-5 miljoner på 10 veckor som i Carins beräkning.) Vi hade dessutom inga driftkostnader utöver kostnader för städning, belysning och skötsel av ytorna. Och ingen kostnad för snöröjning då det inte fanns någon snö.

Vi hade under perioden 16028 timmar bokade. Det är en stor verksamhetsvolym, men man får ha i åtanke att det inte fanns så mycket traditionell vinterverksamhet då. Inga skidspår, inga naturisar.

Denna vinter har vi däremot ett stort antal naturisbanor, 25 – 30 stycken, alla konstisbanor går för fullt, full fart på sjöisbanor och skidspår och allt annat som hör vinterverksamheten till.

Enligt andra kommuner som håller sina konstgräsplaner snöfria har det denna vinter krävts en arbetsinsats på mellan 20 – 25 timmar per vecka och fotbollsplan för att kunna erbjuda ett bra underlag. Om Stockholm gjorde samma sak skulle det innebära att vi fick prioritera bort traditionell vinterverksamhet för en egentlig sommarverksamhet.

Det är alltså inte så att vi gör en förlust på drygt 3 mkr genom att inte ploga konstgräsbanorna. Kostnaderna för att göra det – om det var så att organisationen lät bli att ta hand om vinteraktiviteterna och istället plogade konstgräset – skulle sannolikt överstiga intäkterna från planhyran. Och vad tror ni att alla skidåkare, skrinnare, och vintersportentusiaster skulle tycka?

Vad gäller kostnaderna för omklädningsrum mm på Hammarby IP är det för oss en självklar och viktig investering. Inte minst för flicklag som ska ha till tillgång till omklädningsmöjligheter och toaletter mm. Det går inte att räkna bort, och säga att det ska användas till fler bollplaner istället.

Vänlig hälsning

Erik Jennische
Kultur- och idrottsroteln i Stockholms stadshus

24. Carin Ekhammar - 19 februari 2010

Tusen tack Erik för ett tillfredsställande svar. Skulle det var politiskt möjligt att ta ut en högre planhyra vintertid mot bakgrund av att alla inom idrottsrörelsen inser att kostnaden för snöröjning en vinter som denna faktisk är betydande? Jag vill betona att jag inte är ute efter ett bindande svar utan mer än orientering i om det vore möjligt att låta efterfrågan och utbud ha en viss inverkan på priset av planhyra med utgångspunkt från de merkostnader som uppstår snörika vintrar. Jag är en del av idrottsrörelsen och sysslar uteslutande med barn. Att många åker skidor, skridskor och ägnar sig åt vintersporter ligger i sakens natur då tillfälle ges. Jag är emellertid inte alldeles övertygad om att det är fotbollsspelande flickor och pojkar som befinner sig på isar och i skidspår. För barn är fotboll en lagsport som utövas med kamrater och skid- och skridskoaktiviteter kan inte erbjuda detta ”gruppengagemang”. Tack på förhand

Erik - 19 februari 2010

Carin,

Det är en bra fråga. Kanske är det möjligt att höja priset de vintrar det är mycket snö och sänka vid vinter utan snö. Det skulle dock skapa en hel del utmaningar för planeringsarbetet på idrottsförvaltningen när man i förväg inte kan veta om det kommer mycket snö eller ej. Dessutom tillkommer problemet med att det lätt blir skador på konstgräset om man plogar. Men om intresset är stort är förslaget rimligtvis värt att titta närmare på. Jag tror dock att den typen av initiativ måste komma från Stockholms fotbollsförbund.

Erik

25. Håkan - 22 februari 2010

Tjena Madde,
Nu går det rykten om att damer för Hammarby och AIK ska nyttja Tanto. På Tanto vintertränar idag ca 50 stycken lag för Reymers, ca 700 ungdomar, damer och herrar är med i Reymers breddfotbollsförening. Framförallt ungdomar. Ska de nu inte få bedriva fotboll där? Om nu tränarna för dessa damer i Hammarby, AIK, Djugården eller vilka de är, inte har tagit sitt tränareansvar och varit beredda att betala för att säkra bra träningsplatser, ska då våra ungdomar och barn drabbas med indirekt cirka 2500 röstberättigade väljare? Jag hoppas att för damerna som är aktiva i dessa höga serier att deras tränare / lagledare tänker till och lär sig till en annan gång. En liknelse kan ju vara att om dessa damer ställer upp i en fotbollstävling i Spanien att tränarna hoppas på låga Ryanair sista-minuten biljetter och inte bokar vanliga biljetter i god tid. Men det är klart då skall väl politikerna och vi barnföräldrar ställa upp med det med. Skäms på er! Om jag spelade aktivt i ett av dessa lag skulle jag moraliskt inte kunna ställa upp på att ta tider från barn och ungdom. Vi kan inte skylla vintern på politikerna. Vi kan däremot hoppas att de styr på bästa sätt bland snödrivorna nu och inte att det sker konstigheter nedputtat på idrottsförvaltningen.

26. spells and sleeping bags - 23 september 2014

spells and sleeping bags

Fotbollsdamerna vill ha snöfritt Stockholm – men det är det inte | Från huvudstad till världsstad


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: