jump to navigation

Osmakligt och stötande av DN om Afghanistan 9 februari 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags:
trackback

Dagens Nyheter har idag en huvudledare som får åtminstone mig att studsa rejält. Man säger sig vara för att Sverige behåller sina trupper. Därefter följer långa diskussion ”interventioner har en destruktiv sida”, i delar av Afghanistan är det ”nästan omöjligt att etablera kontroll över utifrån” och att ”resurserna är inte oändliga”.

DN tycker alltså att dagen efter att två personer skjutits till döds är rätt tillfälle att säga att insatsen i Afghanistan saknar värde. Jag delar inte den uppfattningen. Sverige ska vara en aktiv partner i att återupprätta människovärdet i världen. Humanitära interventioner är en viktig del i detta. Om inte Sverige vill ingripa då det sker övergrepp mot de mänskliga rättigheterna – vem ska då göra det? 

Jag finner tidpunkten osmaklig och slutsatsen stötande.

Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. profanum_vulgus - 9 februari 2010

Öh?
Skicka trupper till ett krig för att stödja en regim som gjort våldtäkt inom äktenskapet till en rättighet samt har dödsstraff för homosexualitet är en HUMANITÄR intervention?

2. Peter - 9 februari 2010

”DN tycker alltså att dagen efter att två personer skjutits till döds är rätt tillfälle att säga att insatsen i Afghanistan saknar värde.”

Från bloggare i allmänhet förväntar jag mig inte speciellt mycket intellektuell hederlighet men nog attan hade jag väntat mig lite mer av en bloggare som dessutom är borgarråd. DN-ledaren säger ingenting som ens någorlunda kan rymmas i ditt citat ovan. Hela poängen med den är ju att att inte hänfalla i emfatiska ställningstaganden.

3. Per A. - 10 februari 2010

Är en stat och dess regering inte villig att ärligt diskutera frågorna ‘vinner vi?’, ‘vad skall vi göra för att vinna?’, och ‘kan/vill vi göra det som krävs för att vinna?’, så har den inte i ett krig att göra.

Att försöka gömma sig från dessa obehagliga frågor bakom de nyligen stupade är i mitt tycke minst lika osmakligt som att ställa frågorna nu.
För om vi inte diskuterar vår närvaro i Afghanistan nu, och gör det på ett ärligt och uppriktigt sätt, när skall vi då göra det? Om två månader, då medias och politikernas uppmärksamhet är någon annan stans? Eller nästa gång vi lider förluster?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: