jump to navigation

Stockholm är Stockholm – inte New York 29 januari 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Från huvudstad till världsstad.
trackback

Diskussionen om Stockholm stadsmiljö, stadsplanering och kulturhistoriens betydelse i staden går vidare. Centerpartiet kräver i abc skyskrapor i City och låtsas om som om detta vore lösningen på både bostads- och miljöproblemen. De har fel.

Stockholm är en växande storstad och olikt Centerpartiet, som då de lämnade Stadshuspolitiken för några år sedan, anser Folkpartiet att det är positivt att människor vill flytta hit. Men de flyttar hit av ett skäl: att Stockholm är attraktivt – även stadsmiljömässigt. Men det går att ändra på genom oförsiktighet och okunnighet. Folkpartiet har tagit fram ett särskilt program i frågan.

Det stora bostadsbyggande, som sker och ska ske, i staden bör genomföras på ett sådant sätt att Stockholms särart inte byggs sönder. 

En tät bebebyggelse i innerstaden är bra eftersom staden gynnar miljön genom effektiva transporter etc. Men en tät bebyggelse bestående av skyskrapor skapar nya miljöproblem som både handlar om inomhusklimatet (vilket kräver stor energiåtgång) och även kring husen. Den kvartersbebyggelse som nu byggs runt om i staden är ett mera effektivt sätt att skapa många bostäder. Självklart måste sådan utbyggnad även ske i innerstaden.

Det är en kraftfull förenkling att skyskrapor leder till flera bostäder. Höga hus kräver stor yta runt omkring sig för att skapa en trygg och trevlig miljö. Särskilt gäller det i Sverige med våra tuffa ljusförhållanden på vintern. Tillika anser byggarna att det är svårt att få ekonomi i hus över ca 13 våningar. Om vi tvingar fram byggande av olönsamma höga hus riskerar bostadsbyggandet i sin helhet att minska. Att bygga skyskrapor för att lösa bostadskrisen är knappast effektivt.

Den hållbara staden kräver eftertanke. Miljöerna i staden måste båda vara miljöeffektiva, men också hållbara ur mänsklig synpunkt. En ovarsam stadsplanering kan skapar miljöer där få människor vill bo. Det händer på många ställen i världen – även i innerstäderna.

Stockholms unika särart beror just på att vi har låtir det synas vilken natur staden är byggs på, vatten och berg, samt låtit åthundradenas olika byggnadsstilar prägla stadsmiljön i olika delar av staden. Det som gör att såväl vi stockholmare som turister hänförs är det som präglar Stockholm idag med vattenspeglar, förkastningsbranter och siluetter. Det är ett värde väl värt att beakta och ta på allvar.  

De områden där höga hus bör byggas – för de finns! – bör väljas med omsorg. Stadens tullar kan med fördel markeras genom höga hus. Tors torn utgör ett positivt tillskott, liksom den höga och kraftiga exploateringen vid Norra station och Nordvästra Kungsholmen. I Värtaområdet borde ett riktigt höghusområde kunna prövas för att se om det går att förena med våra ljusförhållanden.

Men då det från moderaterna kommer testballonger om badringar och skyskrapetorn i City har Folkpartiet sagt nej. Det bör vi fortsätta att göra.

Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. Andreas Froby - 30 januari 2010

Stockholm har inte hur mycket yta som helst, därför är det mycket marksparande om man skulle bygga högre hus och skyskraper. Stadsmiljö går också ut på att den är föränderlig och inte för alltid ser ut som på 1950-talet. Sen ska förstås områden som Gamla stan som är kulturmärkta och har starka kulturvärden, för att de exempelvis lockar turister. Sen så lockas naturligtvis många av en unik stadsmiljö som Stockholms, men den begränsar också antal som kan bo här om det finns regler som gör att det är mer lönsamt att ta upp markyta och politiker som strävar emot så Stockholm kan växa ännu mer.

2. madeleine - 1 februari 2010

Hej Andreas.
Min poäng är just att det inte alls är säkert att skyskrapor eller riktigt höga hus skapar flera bostäder än t ex kvartersbebyggelse.
Men du har helt rätt i att staden måste förändras oavbrutet.
Madeleine


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: