jump to navigation

Allas rätt att dölja sitt ansikte 28 januari 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: ,
trackback

Statsminister Reinfeld säger i Studio ett att det får vara nog med burkor i Sverige. Se Aftonbladet, DN, SvD och Expressen. Det är ett stötande uttalande.

Reinfeldt har rätt i att det ingen skulle behöva vara skyld i Sverige. Men att i nästa andetag säga att han inte vill se flera burkor är en helt annan sak.

Sverige är ett fritt land. Just därför söker sig människor bort från ofrihet och förtryck för att komma hit. Den frihet som vi värnar måste ha vida ramar. Att klä sig hur man vill är en av de mest fundamentala.

Under många år rullade en diskussion om maskeringsförbud i Sverige. Det är vid vissa omständigheter förbjudet att vid en demonstration vara maskerad.

Självklart kan man tycka att det inte ska finnas skäl att demonstrera maskerad i en väl fungerande demokrati som Sverige, men vid ett skymningsläge kan en möjlighet att vara oidentifierbar då man demonstrerar vara ett skydd för rättssäkerheten och allas yttrandefrihet. 

Människor kan ha olika skäl att dölja sina ansikten. Vissa kan vara djupt privata, andra religiösa eller politiska. Att förneka människor den rätten kräver starka argument. Sådana skäl att kräva att personen måste gå att identifiera är tex förskola och skola. Kanske är förutsättningen att komma till Sverige för de kvinnor som klär sig i burka att detta kan få fortsätta här, men kanske inträdet i Sverige såsmåningom också är den väg som kan hjälpa dem bort ifrån burkatvånget. 

Själv tillhör jag dem som berörs då jag ser kvinnor med burka, jag kan aldrig tro att detta sker genom ett i realiteten fritt val, och blir provocerad av militanta demonstranter i i huvor. Jag skulle själv aldrig, i Sverige idag, gå i ett demonstrationståg med maskerade deltagare.

Men privatmoral är en sak – staten måste styras enligt andra principer än obehag och rädsla. Reinfeldt måste ändra attityd. 

Madeleine

Kommentarer»

1. Ernst - 28 januari 2010

Madeleine,
vilken naivitet.

Förändringar i ett samhälle kommer steg för steg, det innebär att en acceptans för vissa saker kommer att få långtgående konsekvenser när man accepterat förändringen initialt.

Seder att gå med skynke på sig är ett resultat av en hierarkisk manskultur och det finns inte en total frihet att välja, det måste du väl ändå inse?

Många tvingas till detta, de som uttalar sig om att det är ett eget val är de som vill följa riktlinjerna från denna patriarkala struktur.

Stackars svenska medelklass, du förstår inte vad som försiggår bakom dörrarna i många hem i Sverige idag.

De svenska värderingarna skiljer sig avsevärt från många utländska, vi måste förstå att en klankultur har en kultur anpassad till de föga utvecklade samhällen de härstammar från.

Vi har passerat detta, det är ett faktum och innebär ingen värdering annat än att detta är något vi aldrig kommer att vinna på.

Moderna samhällen kräver ett modernt beteende,

skulle du resonera likadant om människor som väljer att inte gå i skolan då de anser att det strider mot deras seder och bruk.

Vi har en vinnande kultur, därför har vi utveckling, lugn och ro och ett fungerande samhälle. Vårt samhälle har därmed visat på en bärkraft som ett religiöst präglat samhälle aldrig kommer att uppnå.

Var inte naiv och politiskt korrekt.

2. jocke - 28 januari 2010

Välkommen till framtiden. Mina barn får helt enkelt vänja sig. Jag kommer inte att göra det men de måste. Det blir mitt arv till dem.

http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/06/vi-kvinnor-i-niqab-ar-inte-fortryckta-och-vet-vad-vi-gor

Allah är större.

3. Mack - 28 januari 2010

Visst, folk kan ha rätten att klä sig som de vill eller täcka ansiktet när de går på stan. Men ska man jobba någonstans så får man faktiskt se till att följa de regler som arbetsgivaren har. Tyvärr så verkar många inte förstå att det är de som måste anpassa sig och känner sig kränkta.

4. Hepp - 28 januari 2010

I vanlig ordning tillfrågas inte folket.

5. Markus Ketolainen - 28 januari 2010

Om jag sa:

”Sverige är ett fritt land. Just därför söker sig människor bort från ofrihet och förtryck för att komma hit. Den frihet som vi värnar måste ha vida ramar. Att få slippa ha kläder på sig är en av de mest fundamentala.”

Skulle du som kallar dig för liberal stödja det?

6. Gert - 28 januari 2010

Mera Burkor… mera könstypningar
Låt gamla seder stjälpa dom som sökt skydd i vårt land.
pga av religösa förtryck.

Sverige är ett fritt land där man kan fortsätta med Religösa hårdtolkningar helt fritt.

låt mannen styra kvinnans liv.

låt honom tukta en olydig kvinna en några tokiga Imaners sneda tolkningar av Koranen.

Leve segerationen och mångkulturen där alla har rätt att göra som dom vill.

Ta i stället itur med mer viktiga saker som P-film på hotell rum.
trängels skatter. Båtregister osv.

Låt dessa kvinnor få sin ro i religösa förtrycket

7. no name - 28 januari 2010

”Maskeringslagen” säger att alla ska bära svets skärm
på allmänna plats.

8. soli01 - 28 januari 2010

Vilket hattade av vår politiker. Burka och nicab är ”klädesplagg” som vi måste sätta stopp för. Just nu är det kanske inte så många som döljer ansiktet så, men släpper vi på detta och inte tydligt säger ifrån kan vi i framtiden se betydligt flera i en sådan rustning.
Ett sådan samhälle vill jag inte ha och när det gäller alla dessa undantag kan vi inte bara säga ja till dessa!

9. Dave - 29 januari 2010

Jag instämmer med Ernst.
Madeleine, du framstår som aningen naiv med detta utspel.

Sedan att du förvränger det Reinfeldt sade gör att du knappast klättrar på förtroendetrappan. För det måste väl ändå vara din långsiktiga mening, att folk skall lita på dig? Så varför skriva så urbota ogenomtänkt som du gör?

Reinfeldt säger att han gärna tar en debatt om detta, han vill inte att vi i Sverige utvecklar denna idé om att kvinnor bara till dels skall få visa upp sig, och han vill trycka tillbaka dem som försöker få kvinnor att dölja sitt ansikte.

Om inte du instämmer med detta Madeleine så beklagar jag din brist på insikt. Du skrämmer väljare med detta , inser du inte det?

Ännu märkligare blir din hållning när du själv skriver så här: ”Själv tillhör jag dem som berörs då jag ser kvinnor med burka, jag kan aldrig tro att detta sker genom ett i realiteten fritt val … ”

Nähä!?
Men kanske du skulle våga sträcka på dig då, och ge Reinfeldt och de förtryckta kvinnorna ett stadigt stöd i stället för att vara vindflöjel.

10. Men vafan!? Är karln fullständigt rudis!? « Full Mental Straightjacket - 31 januari 2010

[…] vi är förvisso fortfarande en demokrati, men tecknena att allt inte står rätt till börjar bli oroväckande många. Falkvinge borde dock inte vara blind för att i försvaret av friheten på […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: