jump to navigation

Klåfingrighet i kulturlivet är ett vallöfte från oppositionen 18 januari 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , , , , ,
trackback

Idag skriver jag en artikel på Politikerbloggen om oppositionens kulturpolitik. Artikeln grundar sig på ett antal skrivelser och särskilda uttalanden som S, V och MP har gjort i kulturnämnden under denna mandatperiod. Det är i dessa ”lappar” – som det kallas – som oppositionen har tillfälle att visa vad de själva skulle göra om de var i majoritet.

Ju mer man läser deras lappar desto klåfingrigare framstår de, titta själv i artikeln. Ett av mina löften inför nästa mandatperiod är att fortsätta arbeta för att kulturen ska stå fri från politisk styrning. Men att politiken ska garantera goda förutsättningar så att kulturen kan växa i såväl genomslag som kvalitet.

Rapporten om oppositionens kulturpolitik finns här:

Vad innebär oppositionens kulturpolitik?

Madeleine

Se även DNs artikel om socialademokraternas kampanjstart.

——

Uppdatering 22 jan: Idag har oppositionen i kulturnämnden svarat i en gemensam artikel på Politikerbloggen.

Kommentarer»

1. Ulf Andersson-Greek - 19 januari 2010

Jämte det faktum att en övervägande majoritet inom kulturlivet stödjer viss politisk klåfingrighet när det gäller riktlinjer om mångfald och jämställdhet så är det ju redan idag så att Stockholms stads kulturnämnd – under kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedts ledning – har tydliga riktlinjer om motverkande av rasism och diskriminering, likväl som främjande av mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet för fördelningen av kulturstöd. Se t ex http://www.kultur.stockholm.se/default.asp?refid=28849&id=29123&Menyval=2.

(Dessutom var väl förslaget om en litterär kanon ursprunligen ett folkpartistiskt initativ på riksnivå?)

I övrigt finns ett par rena felaktigheter i Madeleine Sjöstedts ”rapport”:

1. Oppositionen kritiseras för att vilja ha en kommunal biograf. Madeleine Sjöstedt står själv redan idag bakom en kommunal biograf: Klarabiografen i Kulturhuset.

2. Oppositionen kritiseras för att agera kommsersiellt i det att vi vill satsa mer på Filmregion Stockholm-Mälardalen. Den borgerliga majoriteten stödjer dock själva både Filmpoolen och Stockholm Film Commission med det uttalade syftet att platsmarknadsföra Stockholm. Dock med betydligt mindre pengar än de 3 mnkr som Folkpartiet gick till val på 2006. Det socialdemokratiska budgetförslaget för 2010 bygger på att 2,5 mnkr av kulturmedel går till Filmpoolen för att stödja filmkonsten (däribland kort- och dokumentärfilm) och att ytterligare 2,5 mnkr satsas från Stockholm Business Region för att stärka Stockholms som filmproduktionsplats (detta är alltså INTE kulturpengar).

3. ”Rapporten” anklagar oppositionen för att ”lura” stockholmarna genom att vilja satsa på att vidareutveckla Skeppsholmen som en kulturens ö. Samtidigt hävdar Folkpartiet att Staden varken har makt över hyrorna eller hyresgästerna eftersom fastigheterna på Skeppsholmen ägs av Statens Fastighetsverk. Har Madeleine Sjöstedt helt glömt bort att Staden/Kulturförvaltningen i många år – även under hennes egen mandatperiod – har hyrt flera av fastigheterna av Fastighetsverket och därefter upplåtit kraftigt subventionerade andrahandskontrakt till kulturverksamheter som Teater Galesasen, Folkkulturcentrum och Stockholms filmfestival? Varför skulle detta inte vara möjligt även i fortsättningen om bara viljan finns?

2. Erik - 21 januari 2010

Ulf,
Kul att du svarar på detta. Du borde också upplysa om att du arbetar för Roger Mogert (S) vice ordf i kulturnämnden. Nåväl, kriterierna för kulturstödet kan säkerligen förbättras. Har ni några förslag? vad gäller Litteraturkanon så var det ett förslag från folkpartiets förra talesperson i kulturpolitiken Cecilia Wikström. Vi har inte delat hennes analys av behovet av styrning av läslistan i skolorna.

Så till de påstådda felaktigheterna:
1, Klarabiografen i Kulturhuset, som används för nischade filmevenemang, seminarier och filmklubbar mm, och som inte har film från det ordinarie utbudet, är inte att jämföra med den kommunala biograf som Mogert har motionerat om att staden borde driva i Skandiabiografen.

2, Om man läser rapporten s 5 framgår det att det är oppositionens argumentation mot bonussystemet ”första steget mot en helt oacceptabel styrning av utbudet samt ökad kommersialisering av kulturen”, som inte hänger ihop med stödet till Filmpoolen. Vi är inte rädda för kommersiell kultur och ser inte den som ett hot. Till skillnad från er i oppositionen.

3, Det är klart att det i teorin var möjligt för staden att göra ett sådant avtal innan renoveringarna satte igång häromåret. Men det skulle inneburit att staden tog på sig lokalhyror till en alldeles för hög kostnad i relation till vad Stockholms kulturliv skulle tjäna på det. Att försöka övertyga medborgarna om att det fortfarande är möjligt att ta över hyreskontrakten när renoveringen nu är färdig, och sedan hyra ut subventionerat till kulturverksamheter, är bara möjligt om man anser att den kommunala kulturbudgeten aldrig tar slut.

Vänlig hälsning

Erik Jennische
kultur- och idrottsroteln i Stockholms stadshus.

3. Måste man tycka att det är roligt med clowner? « Från huvudstad till världsstad - 23 augusti 2010

[…] har många gånger skrivit om MPs vilja att bestämma över kulturlivet. Här är en artikel som går igenom deras klåfingrighet.  Att säga att just clowner är bra för de […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: