jump to navigation

Stockholmarna ska ha kontroll över informationen – Ny liberal internetpolitik 14 januari 2010

Posted by Madeleine Sjöstedt in Internet och kulturen.
Tags: , , ,
trackback

Under de senaste åren har det blivit allt tydligare att vi liberaler behöver utveckla en principfast internetpolitik på alla politiska nivåer i samhället, från EU till den kommunala nivån.

Sedan i somras har vi i Folkpartiet därför arbetat med att ta fram en internetpolitik för Stockholms stad med utgångspunkt i att informationen som staden äger och producerar måste vara fritt tillgänglig för medborgarna. (Politiken har utformats tillsammans med många kloka medborgare på vår utvecklingsblogg och på vår wiki.)

Nu har arbetet med denna politik blivit färdigt, och den publiceras i en rapport från Folkpartiet i Stockholms stad. Rapporten sammanfattas också av vår gruppledare Lotta EdholmSvd Brännpunkt.

Det övergripande målet med politiken är att frigöra information så att stockholmarnas insyn i stadens förvaltning ökar, och deras inflytande över politiken och verksamheten förstärks.

Jag har arbetat och skrivit mycket med olika internetrelaterade frågor de senaste åren, allt från IPRED, upphovsrättens förändring, öppenheten i stadens kulturinstitutioner, telekompaketet etc. Dessutom har det varit en mycket intressant och viktig upplevelse att använda olika internetverktyg som blogg och wiki för att kommunicera med stockholmare och skapa politik tillsammans.

På kultur- och idrottsroteln i Stockholms stadshus gör vi avvägningar varje dag om hur vi ska blir mera öppna. Det är inte bekvämt, men att få vara med och delta i ett arbete som faktiskt, jämfört med hur det sett ut tidigare, bara innebär mervärde vad gäller öppenhet är en stimulerande utmaning för mig som politiker.

Madeleine

Kommentarer»

1. Ivette S - 15 januari 2010

Är detta ett skämt Sjöstedt? Om jag minns rätt censurerade du din egen blogg ganska duktigt när det hettade till kring din hantering av Aspuddsbadet. Ska just du prata om insyn och inflytande? Det bara MÅSTE vara ett skämt.

teodork - 15 januari 2010

Hej Ivette!
då vi skriver om allt från fotbollsarenor till soppteater och internetpolitik på bloggen försöker vi se till att de kommentarer som inkommer håller sig till ämnet som diskuteras i just det inlägget.
Inga kommentarer har dock censurerats på bloggen utöver de som innehåller personangrepp eller hot.

/Teodor

2. Ewa-Maria - 15 januari 2010

En utmaning för liberalerna, lycka till!

3. Freddy - 15 januari 2010

Utmärkt om det satsas på mer och bättre tillgänglig information. Stadens hemsida ang. nya byggprojekt är ett exempel som måste kraftigt förbättras, hopplöst att hitta saker där , och usel funktionalitet. Dessutom har jag ringt tjänsteman där ang. projekt som inte lagts ut och fått svaret att ”det är vi inte skyldiga göra”!
Men hur blir det med det ökade inflytandet, artikeln fokuserar bara på informationen ? Inflytandet har ju bara försvagats på senare år som du vet, t.ex. i byggnadsfrågor
Fallet Aspuddsbadet var ju ett paradexempel på att du inte vill ha dialog och medborgerligt inflytande: Ett stort antal vanliga, lokala medborgare engagerar sig, bjuder in dig o alliansen till möten, startar en massa kulturprojekt. Vad händer ? Ni i stadshuset vägrar komma, förtalar och beljuger badet från talarstolen och skickar slutligen en groteskt överdimensionerad och svindyr polisinsats på de engagerade. Gissa om folk i Aspudden garvar åt ditt snack om inflytande.
Kanske dags att du kommer upp till bevis nu när du har chansen ifråga om att brandstationen i Kransen kan bli kulturhus istället för rivet ?

4. Ivette S - 15 januari 2010

Jag läste en bok om Chairman Mao. Han kallade all kritik för personangrepp och hot och på så sätt rättfärdigade både censur och sanktioner. Detta är emellertid ingen jämförelse. Verkligen inte. Jag vill bara påpeka att allt är en tolkningsfråga. Min granne citerade borgarrådet vid ett tillfälle och ställde en rak fråga (en obekväm sådan). Den kommentaren kom aldrig upp. Ni får inte misstolka mig, ingen skulle bli gladare än jag om detta lyckades. Men mänskliga hjärnan är uppbyggd så att den baserar sina slutsatser på erfarenhet. Därför tvivlar jag.

5. Kal Pedal - 15 januari 2010

Jag undrar när borgarråden skall uppmana sina vänner att skriva i detta forum så att de har någon/några som backar upp deras lögner/fabler ?? De har de gjort förut och kommer säkert att göra igen.

/Kal Pedal

6. Simon B. - 17 januari 2010

Aktivt lyssnande och kommunikationskurser FTW!

7. Kal Pedal - 18 januari 2010

”Stockholmarna ska ha kontroll över informationen – Ny liberal internetpolitik ”

Stockholmarna behöver inte främst ha kontroll över informationen. Även om det skulle vara ett primärt behov skulle det var en egennytta med det då stockholmarna ej ges reell möjlighet att delta i den demokratiska processen som faktiskt sträcker sig bra mycket längre än att enbart gå och rösta vart fjärde år.

Vilket alltså betyder att inte få ett redan obefintligt ”inflytande” ytterligare decimerat genom att hänvisas till en sådant här forum. Var riktiga politiker någon gång och visa att ni har för avsikt att verka i en representativ demokrati – där ni mao representerar oss väljare och inte era egna syften.

Kal Pedal

Erik - 18 januari 2010

Hej Kal,
Problemet i en demokrati är just att det är tydligt att människor tycker olika, har olika prioriteringar, och olika intressen. Det finns inget ”oss väljare” som tycker en viss sak. Medborgarna i Stockholm har mycket olika åsikter om vad man ska göra med skattemedlen etc.
I en representativ demokrati utser därför väljarna ett antal politiker från ett visst antal partier, för att de ska vara deras representanter i beslutsfattandet, och fatta beslut i medborgarnas ställe. Om de sedan fattar beslut som någon inte gillar, tex du, är det den medborgarens ansvar att mobilisera för att stockholmarna ska rösta på någon annan vid nästa val så att det blir maktskifte.

Men självklart måste styrande politiker också ha en kommunikation med medborgarna mellan valen. Vi har valt att utöver alla andra kommunikationsmetoder som finns, möten, tidningar, telefoner, brev etc, använda denna blogg för kommunikation. Om du inte tycker att den fungerar något bra är du välkommen att använda de andra kanalerna.

Vänlig hälsning

Erik Jennische
Kultur- och idrottsroteln i Stockholms stadshus.

Kal Pedal - 19 januari 2010

”I en representativ demokrati utser därför väljarna ett antal politiker från ett visst antal partier, för att de ska vara deras representanter i beslutsfattandet, och fatta beslut i medborgarnas ställe.”

Jag antar att det är fel att fråga dig Erik om du inte själv märker detta selektiva processande av information som du hänger dig åt ?

Ditt citat ovan är just det som är den sk springande punkten – nämligen det att styrande politiker fattar inte beslut i medborgarnas ställe och har visat ett sådant totalt ointresse för medborgarnas åsikter att påståendet att ni vill öka inflytandet är stort hån !!!

Om du följt med i lokala debatter kanske jag inte behöver dra några exempel på detta. I övrigt så kan du undervisa statsvetenskap någon annanstans – jag vet hur det fungerar !!

Kal

Kal Pedal - 19 januari 2010

Glömde tillägga att det som jag har framfört är en åsikt som delas av många tusen stockholmare – har du inte märkt det ??
Så din mening ”Om du inte tycker att den fungerar något bra är du välkommen att använda de andra kanalerna. ” undrar jag lite vad du menar med ??

Om din mening att jag är ensam om dessa åsikter så kanske det är dags för dig att fräscha upp kunskaperna om de kontemporära debatterna som förts på lokal nivå de senaste månaderna – speciellt då vad det gäller byggnadsfrågor.

Debatt kanske inte är det rätta ordet då borgarråden enbart fört en monolog gentemot väljarna. Var är demokratin där ?

Eller är dialog mellan politiker och väljare helt obsolet enligt dig?
Man frestas att tro detta när din chef aldrig någonsin har visat vilja till dialog/debatt tex vad det gäller Aspuddsbadet.

8. Titta, en julklapp! « Från huvudstad till världsstad - 6 januari 2011

[…] Stockholmarna skall ha kontroll över informationen: Ny liberal internetpolitik! […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: