jump to navigation

Mer kultur för pengarna – omprioritering inom kulturstödet 6 december 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags:
trackback

Nästa får 12 nya kulturverksamheter verksamhetsstöd från kulturnämnden. Boulevardteatern, BioRio och Teater De Vill är några av dem. Det beslutar kulturnämnden om nästa tisdag.

I många år har det varit mycket svårt att som teater, musikgrupp eller biograf att få plats i verksamhetsstödet. De som kommit in i stödformen har fått stöd i många, många år, medan nya aktörer inte haft någon reell möjlighet att få verksamhetsstöd – även om de motsvarat alla kriterier. De som kommit in sent i verksamhetsstödet har inte kommit upp i samma nivåer som de som funnits med länge. Bland annat stadens revisorer har kritiserat denna ordning.

Nu tar vi första steget för att ändra på detta. Kulturförvaltningen har tidigare fått i uppdrag att motverka dessa så kallade inlåsningseffekter. Uppdraget har nu mynnat ut i att 116 istället för 104 kulturverksamheter får dela på verksamhetsstödet 2010 – en något högre totalsumma än förra året. De 12 nykomlingarna är sådana som tidigare fått projektstöd, men som egentligen hör hemma i verksamhetsstödet.

Denna omprioritering innebär att en del av de aktörer som redan finns i systemet kommer att få sina stöd något sänkta, dock max 5 procent. En del verksamheter, framförallt inom film och dans, får istället sina stöd höjda och andra får oförändrat stöd.

Verksamhetsstödet ska inte vara ett garanterat stöd över många år. Inte heller finns det någon automatisk rätt till uppräkning av verksamhetsstödet. Däremot måste vi sträva efter en förutsägbarhet, särskilt för dem som uppburit stöd under lång tid. Därför sker inga tvära kast inom verksamhetsstödet. Även måttfulla sänkningarna kan säkert uppfattas som problematiska för vissa verksamheter, men en liten sänkning på många håll gör det möjligt att få in 12 nya i verksamhetsstödet.

Med detta motverkas inlåsningseffekterna, men det innebär också att eftersatta konstformer får ett uppsving. Dans och film har länge hamnat efter i stödfördelningen och prioriteras nu upp. Dessutom frigörs utrymme inom projektstödet för nya aktörer, då 12 verksamheter som fått regelbundet stöd därifrån nu byter stödform.

Vi tar nu ett steg på vägen mot att göra kulturstödet mer flexibelt och mer ändamålsenligt. Mer kultur för pengarna helt enkelt.

Se kultuförvaltningens förslag till fördelning av verksamhetsstöd, samt beslut om verksamhetsstöd fattade på delegation.

SvD, DN

Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. Kjell Stjernholm - 6 december 2009

Bra beslut. Stockholm behöver en kontinuerlig scen och röst för den integrerade teatern baserad på skådespelare med funktionshinder.

2. KJELL STJERNHOLM Teater & Funktionshinder: Teater Devill får bättre villkor - 6 december 2009

[…] år verksamhetsstöd från Stockholm stad, läser jag i kulturkommunalrådet Madeleine Sjöstedts blogg.Bra beslut! Teater Devill är den teater som bäst jobbar för integration och yrkesmässig och […]

3. Margaretha Solid - 7 december 2009

Madeleine!
Har du pratat med dem som vill rädda och ha kvar Aspuddsbadet?
Enligt mina källor vägrar du ta en diskussion med dem.
Varför lyssnar du inte på folket och de boende i Aspudden?
De har realistiska planer för att ta över driften så att staden ej ska lida någon som helst ekonomisk skada.
För tusan riv inte badet! Se till att beslutet tas tillbaka och låt de boende och runt omkring få behålla det anrika badet som kan användas till så mycket mer än lek och plask!
Jag hoppas du tar ditt förnuft till fånga och beter dig som man önskar att en folksvald ska agera;lyssna på väljarna och fotfolket!

4. Magistern - 7 december 2009

I sanning tragiskt.

”Om föreningen ska få nyttja anläggningen på förmånligare villkor är det inte förenligt med kommunallagens likställighetsprincip och de EU-rättsliga statsstödsreglerna.”

Jaså nu passar det att ta fram dessa reglerna. Vad sägs om att hävda dem när ni säljer kommunala verksamheter till underpris eller bostäder till halva marknadspriset eller mindre?

”Utifrån den affärsplan som inlämnats är slutsatsen att den inte är realistisk.”
Jag tror inte heller att den är realistisk. Men jag tror att ni underskattar människorna i Aspudden och företagarna i Aspudden. Medborgerligt engagemang kan skapa underverk.
Ge dem en chans.

5. Henrik - 21 december 2009

Hej!

Mer pengar att fördela är en offensivare politik som bättre svarar emot ökade behov!

Mvh Henrik Strindberg

6. Boulevardteatern ett föredöme « Från huvudstad till världsstad - 12 augusti 2010

[…] möjlighet att få verksamhetsstöd – även om de motsvarat alla kriterier. Förra året tog vi första steget för att ändra på detta. Boulevardteatern var en av 12 nya kulturverksamheter som var med och delade på verksamhetsstödet […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: