jump to navigation

Kulturskolans budget minskar 4 december 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Kultur för fler.
Tags: , ,
trackback

Den 15 december har kulturnämnden i Stockholms stad sammanträde. Nämnden kommer då att besluta om kulturförvaltningens verksamhetsplan för 2010. De ekonomiska förutsättningarna för planen finns i den budget som kommunfullmäktige antog häromveckan. (Läs budgeten och se Sten Nordin berätta om den här.)

Kulturbudgeten har en historisk satsning på stadens bibliotek. Dessutom fortsätter satsningarna på barn och ungdomar som inleddes i budgetarbetet inför 2009. Kulturhuset inför fri entré.  Stadsteatern fortsätter sitt utvecklingsarbete.  Stockholm konst förstärker sitt arbete med den offentliga konsten för att upprätthålla 1%-regeln.

201o kommer dock att bli ett svårt år ekonomiskt för staden. Skatteintäkterna minskar när människor blir arbetslösa, och det gör att alla delar av staden får spara. Det gäller även vissa verksamheter inom kulturområdet. I mitt arbete som politiker är det att tillsammans med kollegerna från moderaterna och kristdemokraterna i kulturnämnden, prioritera vilka områden som är mer och mindre känsliga för besparingar. Vår slutsats är då att nödvändiga besparingar inom kulturområdet kommer att drabba Kulturskolan.

Kulturskolans budget kommer att minska från 147,2 mkr 2009 till 144,3 mkr 2010. Budgeten består dels av ett anslag skattemedel dels av intäkter från verksamheterna. För Kulturskolans del är intäkterna främst avgifter från eleverna och försäljning av kulturverksamhet till grund- och gymnasieskolor. Anslaget av skattemedel minskar från 122,8 mkr till 117,9 mkr, samtidigt som intäktskravet höjs från 24,4 mkr till 26,4 mkr.

Bakgrunden till den prioriteringen finns i den rapport om Kulturskolan som jag och mina medarbetare på roteln har tagit fram, och som bland annat visar att en plats i Kulturskolan ofta kostar upp till dubbelt så mycket som motsvarande plats i privat undervisning. (Se även min artikel i Dagens samhälle i somras.) Det är förstås helt orimligt och tyder på att det finns mycket att förbättra i Kulturskolans organisation och verksamhet.

Det bör dessutom finnas goda möjligheter att öka antalet elever i Kulturskolan även om budgeten minskar något. Kulturskolan får också i uppdrag att ha mer verksamhet under skolloven. För mig är kulturskolans verksamhet som viktigast då, när eleverna är lediga från skolan.

Att öka budgeten för Kulturskolan, som oppositionen föreslår, skulle definitivt inte bidra till att man åtgärdar problemen, och inte heller till att antalet elever ökar. Mellan 1999 och 2006 ökade Kulturskolans budget snabbt utan att man lyckades ge särskilt många fler barn plats i undervisningen. Statistiken finns här.

Det pågår dock ett omfattande reformarbete inom kulturskolan sedan förra året, och vi ser med spänning fram emot vilka resultat det kommer att leda till. Målet är förstås att verksamheten och verksamhetsidén ska bli så framåtsyftande och hålla så hög klass, att det ska vara motiverat att höja anslaget till Kulturskolan inom något år.

Madeleine

Svd, SR

Kommentarer»

1. Kulturskolan – flera barn men samma avgift « Från huvudstad till världsstad - 4 december 2009

[…] Kultur och idrott för fler | Etiketter: kulturskolan | Leave a Comment  Som jag skrivit om här på bloggen kommer Kulturskolan i Stockholm att få ökade intäktskrav under 2010. Intäkterna kan […]

2. Ralf Hansen - 5 december 2009

I din ”rapport om Kulturskolans utveckling och framtid”. skriver du att Kulturskolan har gått från undervisning till ”smaka på verksamhet”. ”Rapporten” talar om den kvalitetsmässiga nedmonteringen. Du skriver också att Kulturskolan saknat mått för kvalitet i ämnesundervisningen.
På vilket sätt kan du belägga dessa påståenden?
Du namnger också tre privata aktörer inom musik/dansundervisning och pekar på deras väsentligen lägre kostnader utan att ange hur deras kvalitetsmål har utvärderats. Vill du ange på vilket sätt dessa aktörers kvalitetsmål är uppställda och utvärderade, vilken elevtäthet man har per lärare och lärarnas sociala villkor och utbildning samt lokaler och utrusning? Vill du också ange för allmän information omfånget av dessa tre skolor i form av elever, lärare och budget?
Utan dessa faktaunderlag blir jämförelsen med Kulturskolan utan relevans.

Ralf Hansen


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: