jump to navigation

Internet har revolutionerat kulturpolitiken – Folkpartiet i Stockholm svarar på Folkpartiets kultursamråd 19 november 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Internet och kulturen, Kultur för fler.
Tags: , , ,
trackback

Internet är vår tids stora revolution. Det viktiga – och mest fascinerande – med nätet och alla dess funktioner, är inte framförallt de tekniska detaljerna i sig, utan vad den tekniska utvecklingen har fört med sig. Det demokratiska samtalet är förändrat, precis som möjligheterna att få kunskap och sprida kultur. Därför måste upphovsrättslagstiftningen förändras. Det behövs en utredning om hur den exakt ska utformas för att kunskap och kulturen ska kunna spridas maximalt samtidigt som kulturskaparna får förutsättningar att producera ny kultur. Utredningen ska lägga en grund för fortsatta diskussioner inom EU:s ram.

Denna utredning kan bland annat fokusera på att korta skyddstiderna, att säkra upphovsmännens rätt till sina alster framför upphovsrättsinnehavarnas, att mildra synen på nedladdning för eget bruk samt att göra lagstiftningen teknikoberoende. Syftet med översynen måste vara att dels uppmuntra Internetanvändningen, dels skapa legitimitet för lagstiftningen så att en efterlevs.

Det är grundläggande i det svarFolkpartiets kultursamråd som Folkpartiet i Stockholm nyligen beslutat att anta. Det ger råg i ryggen i den diskussion om upphovsrätt som kommer på Folkpartiets landsmöte. Med detta hoppas vi att Folkpartiet kommer att förnya sin syn på Internet och på upphovsrättsfrågorna.

Den tekniska utvecklingen måste påverka upphovsrättslagstiftningen. Men den har också förändrat hela kulturmarknaden. Idag kan vem som helst med en Internetuppkoppling köpa böcker från flera länders bokmarknader för en spottstyver, förlagen trycker on-demand och helt nya kunder har dykt upp. Böcker på mataffärer och bensinstationer finns närmare köparen än någonsin. Vem som helst har musik från hela världen gratis via Spotify.

Det är utifrån dessa nya förutsättningar som kulturpolitiken måste formas. Folkpartiet ska vara det parti som tydligast står upp för målet att kulturen ska tillgängliggöras för fler, vilket Internet hjälper till med. Folkpartiet i Stockholm anser att det behövs en grundlig reformering av Folkpartiets syn på Internetfrågorna.

Men det behövs också vidare perspektiv kulturens finansiering. Kulturskaparnas villkor handlar inte främst om upphovsrättslagstiftning eller vilka anställningsformer som ska finnas. Det som behövs är tillväxt i kultursektorn. Folkpartiet i Stockholm föreslår ett antal åtgärder, bland annat incitamentsprogram i kulturstödet, avdragsrätt för nyproducerad konst och att göra Kulturbryggan till ett resurscentrum för kultur och näringsliv.

Idag inleds Folkpartiets landsmöte. Där kommer bland annat upphovsrättsfrågorna att diskuteras, i samband med en motion som jag har lagt. Folkpartiets i Stockholm svar på partiets kultursamråd stödjer mig i detta. Jag hoppas att detta landsmöte blir en milstolpe för en ny syn på den digitala teknikens möjligheter inom Folkpartiet.

Madeleine

Kommentarer»

1. cinemanews - 23 november 2009

gå in och läs hela brevet från biografägareförbundet på http://s80331.gridserver.com/?p2=31


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: