jump to navigation

Inget mer stöd till diktaturkramare 6 november 2009

Posted by Madeleine Sjöstedt in Demokrati och mänskliga rättigheter.
Tags: ,
trackback

Stockholms stads kultur- och integrationsstöd ska främja demokrati och mänskliga rättigheter. Att kulturstöd i somras utbetalades till en festival med starka kopplingar till den eritreanska regimen är oacceptabelt och får aldrig hända igen. Nu sätter kulturförvaltningen igång ett ordentligt arbete för att säkra detta.

Kultur- och integrationsstödet ska främja demokrati och mänskliga rättigheter. Det måste vara självklart att de ansökandes inställning och evenemangets förhållningssätt till demokrati och mänskliga rättigheter är en förutsättning för att komma i fråga som mottagare av kulturstöd överhuvudtaget.  Först därefter bör andra avväganden göras kring konstnärlig kvalitet etc.

När det i somras uppdagades att Eritreafestivalen hade fått pengar från kulturnämndens stödsystem, gav nämnden, efter ett initiativ från mig och mina allianskollegor, kulturförvaltningen i uppdrag att se över hur detta kunde hända, samt om det skulle vara möjligt att kräva tillbaka pengarna. Kulturförvaltningen gav detta uppdrag till den oberoende utredaren Anna Nilsdotter. Nilsdotters rapport är nu färdig och kommer upp på kulturnämndens bord den 17 november.

I rapporten konstaterar utredaren att kulturförvaltningen har handlat enligt gängse rutiner, men att praxis och riktlinjer behöver ses över. Det visar sig att det inom förvaltningen inte funnits kunskap om de arrangerande organisationernas förhållande till Eritrea och att det finns oklarheter kring hur organisationer och deras verksamhet ska bedömas. Utredaren beskriver tre problemområden.

Det första handlar om huruvida de sökandes organisation eller aktivitet ska bedömas vid beslut om stöd. Kulturförvaltningen har hittills sett till endast aktiviteten, men rapporten understryker vikten av att även se till den arrangerande organisationens värderingar och historia.

Det andra problemområdet fokuserar på omvärldsbevakning, där rapportförfattaren menar att det inom kulturförvaltningen saknats ordentlig omvärldsbevakning av organisationerna.

Det tredje området rör hur man ser på riktlinjerna, där det framgår att kultur- och integrationsstödet ska främja demokrati och mänskliga rättigheter.

I rapporten framgår att det inom förvaltningen finns olika syn på hur detta ska tolkas. Till sist konstateras i utredningen att det inte är möjligt att kräva tillbaka de pengar som utbetalats till Eritreafestivalen, då det inte har kommit fram att Eritreafestivalen gjort några fel i förhållande till sin ansökan, utan de har fått pengar för det de har sökt för.

Kulturförvaltningen tar utredningen på stort allvar. I sitt tjänsteutlåtande lägger förvaltningen fram fyra förslag om åtgärder för att säkra att en sådan här felaktig betalning inte kan göras igen: Kontroller av stödsökande organisationers värdegrund genom utökad omvärldsbevakning, operationalisering av riktlinjernas krav på integration, demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet, förtydligad praxis vad gäller likabehandling av alla organisationer och institutioner avseende krav som ställs om att i integrationssyfte främja mänskliga rättigheter, demokrati, jämställdhet och motverka utanförskap, rasism och diskriminering samt en översyn av rutinerna för hantering av projekt som genererar överskott.

Det är ett viktigt arbete som börjar. Inget mer stöd ska ges till diktaturkramare.

Madeleine

Annonser

Kommentarer»

1. FP: ”Inget mer stöd till diktaturkramare” « Fria Nyheter - 7 november 2009

[…] Madeleine Sjöstedt har även skrivit om detta på sin blogg. […]

2. Anders - 8 november 2009

Vore det inte bättre, att försöka stoppa det ansvarslösa flödet av skattebetalarnas pengar till all sköns verksamhet?

Det är oundvikligt, att ju mer pengarna som rinner mellan Era fingrar till allt möjligt, som ligger l-å-n-g-t bort från samhällets kärnverksamhet, ju mer pengar försvinner till sådant, som inte ens Ni själva uppskattar.

Ni verkar vidare helt vara blinda för, att den organisation som å kulturförvaltningen skall övervaka vart skattebetalarnas pengar flödar KOSTAR!

Skattebetalaren skall betala ”den oberoende utredaren Anna Nilsdotter” – det KOSTAR.

Skattebetalaren skall betala någon som å kulturnämndens vägnar skall utvärdera ”de arrangerande organisationens värderingar och historia” – det KOSTAR.

Skattebetalaren skall betala någon som å kulturnämndens vägnar skall bedriva en ”ordentlig omvärldsbevakning av organisationerna” – det KOSTAR.

Skattebetalaren skall betala någon som å kulturnämndens vägnar skall utreda, om en viss utbetalning från ”kultur- och integrationsstödet [främjar] demokrati och mänskliga rättigheter” – det KOSTAR.

Osv.

3. Henrik V - 24 november 2009

Bra att ni granskar! Det finns ingen rättighet som säger att icke-demokrater ska få stöd för att förtrycka svenska medborgare osv.

4. När Expressens ledarsida griper in.. | Opinionsbloggen - 8 februari 2012

[…] snett och huruvida pengarna kunde krävas tillbaka. Nu kan man läsa om den färdiga utredning på Sjöstedts blogg. « Forssberg vs. Wykman i Studio Ett Ett moln på jobbcoachens himmel » Annons: […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: